Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kontaktné šošovky nosím len krátko, preto mám zopár otázok.
Po odporúčaní lekára som si vybrala šošovky od Ciba Vision - Air optix (na dvoj-týždňové nosenie).
Všimla som si, že všetkých 6 šošoviek v balení má na sebe označenie Rx only. Vôbec neviem, čo to znamená. Stále rozmýšľam, či to nie je len pre pravé oko, ale to je asi blbosť však…? Ďalej by ma zaujímalo doba nosenia šošoviek. Či mám odrátať proste 14 dní (bez ohľadu na nosenie) a potom vyhodiť. Alebo to počítať na 14 dní NOSENIA (bez počítania dní, kedy sú šošovky v roztoku). A čo keby som ich mala dlhšie ako tých 14 dní…je také niečo možné, je to veľmi nebezpečné.
Je pravda, že som v tejto oblasti začiatočník, trošku ma ale trápi jedna vec. Zdá sa mi, že v okuliaroch som videla o niečo lepšie. Používam dioptrie -1,5 a napríklad, ak dlhšie čítam, som na PC,…potom pri pozeraní do diaľky mám trošku problém. Časom sa to zväčša spraví. Neviem či je to normálne, alebo to je len šošovkami.
Ešte ma napadá, aký veľký význam má hodnota zakrivenia (ja mám 8,6 - teda či musím využívať len túto hodnotu, alebo je možné napr. i 8,7).
Budem nesmierne rada, ak by sa našiel niekto kto by mi dokázal poradiť, prípadne i poradiť nejaké kvalitné šošovky. (v tých značkách a jednotlivých druhoch sa ešte totiž nevyznám).ďakujem
TERI----to se mne muzes zeptat primo
![]()
proberem na icq,jo,??Jsem nositelkou čoček uz dva roky,..
![]()
Mimochodem---jak jde zivot..????
![]()
Rx - už jsem zapomněla, ale kdyby jsi uvedla hodnotu za tím, možná bych si vzpomněla - nejspíš to bude průměr.
8,6 - zakřivení vhodné pro Tvé oko, musíš používat jen tyto čočky, navíc tyto hodnoty nejsou přenositelné na jiné značky - 8,6 u jiné značky bude jiné zakřivení než u tvé značky, každé čočky se musí vyzkoušet a zkontrolovat někým zkušeným, zda fakt sedí.
Správně opravdu těch 14 dní od otevření bez ohledu na počet použití - to je stanovisto výobce „14 day“. Jsou ale tací oftalmologové, kteří dovolují použít čočky 14× v době dvojnásobné pro dobu použití - tedy že by jsi je mohla požívat měsíc a za ten měsíc ji je na:,–(it max. 14×, pak vyhodit. Podmínkou je pravidelné měnění roztoku (to bude v návodu, jak často roztok vyměnit, pokud čočky nepoužíváš, já nevím, jaký roztok máš) a snesení jistého, yť malého rizika komplikací.
Největší riziko - vaskularizace rohovky, není to kdovíjak nebezpečné, ale vede k nesnášenlivosti čoček. No a pak samozřejmě infekce. Dobře si mýt ruce a důkladně je před manipulací osušit - a nikdy se v čočkách nekoupat ve sladkovodních rybnících - tam je i riziko vážných komplikací!
Osobně mám také zkušenost, že čočky na práce na blízko nejsou ideální řešení a u počítače je vyloženě nesnesu. Trošku se to jaksi maže, fakt maličko, ale při delší práci to někomu vadí. Ale je to dost individuální, znám i lidi, kteří čočky u práce na počítači vydrží (ale jak moc je to nepříjemné si většina holek nechá pro sebe, takže nevím).
Značku čoček máš velmi kvalitní.
Ještě nějaké otázky?
Měj se.
Milá anonýmna, veľmi ďakujem za odpoveď. Veľmi si mi pomohla.
Len ma trošku zarazilo, že zakrivenie je u každej značky iné. Myslela som totiž, že vyskúšam i niečo iné. (tak teraz neviem). Zatiaľ používam spomínanú značku, mala som možnosť vyskúšať aj od Johnson Johnson - Acuvue Advance. Musim povedať, že boli pre mna viac príjemný, viac zvlhčovali oko, no napriek tomu, že som ich kupovala v optike a jasne som udala zakrivenie - tieto mali zakrivenie 8.7. Spočiatku som mala pocit, že mi vypadnú, časom som si však zvykla. Mohlo by takéto niečo poškodiť zrak???
Pri práci s PC či čítaní mi šošovky nevadia (možno sa to trošku rozmazáva, ale neprekáža mi to), no potom pri pohľade do diaľky sa mi zrak akoby zahmlel. Ak je to spôsobené len tým PC a je to normálne, tak to je super…ja som totiž mala pocit, že mi daná značka ne:,–(í.
Ešte raz ďakujem za info ![]()
Tak já jsem velký příznivce čoček, ale radit tedy rozhodně nemohu. Jsem děsný lempl na ošetřování a měsíční přenášení čoček, nebo třebe tří denní neměnění roztoku je u mě holt rutina
Jo stydím se, ale jsem už taková. Asi si dostatečně neuvědomuji rizika s tím spojená, ale zatím jsem v pohodě. Pravidelně chodím na prohlídky k očaři a občas si dám brýlové období. Jako třeba teď. S ostrostí zraku mám opačnou zkušenost. S čočkami vidím nádherně, i na počítač i na dálku, ale když si pak na:,–(ím brýle, tak nevidím nic a teď jsem si na brýle musela pomalu 3týdny zvykat, neb jsem nic neviděla (nosila jsme před tím rok jen čočky)
Ahoj, nevím proč ti kontaktolog určil Air optix jako 14-denní čočku. Air optix je určena na denní nošení po dobu 30-ti dnů. Jako 14-denní KČ by byly drahé
. Jestli je pro tebe lepší 14-denní výměna kvůli nějakým problémům nebo z hlediska pohodlí, tak vol Acuvue Advance nebo Ac. Oasys. Pro mnoho nositelů jsou pohodlnější kvůli jinému materiálu, plynopropostnosti, množství vody v materiálu nebo usazování nečistot-každý z nás má jiné složení slzného filmu, proto jiná snášenlivost a usazování nečistot-mimo jiné.
To, že je problém z díváním se do blízka, souvisí s mnoha věcma. Plno nositelů brýlí s mínusovou korekcí je zvyklá do blízka brýle sundavat a potom má rpoblém s tím, že čočky má neustále na oku a je jiný poměr mezi akomodací a konvergencí. Je to trochu složitější. Nejjednodušší problém bývá, že u PC nemrkáme…pak jsou právě příjemnější čočky s vyšším obsahem vody, jiný materiál. Vše je potřeba vyzkoušet. Takže zkus mrkat… ![]()
Aleno, díky, tak to se tedy omlouvám, Air optix jsou opravdu měsíční! já to převzala od tazatelky a nějak mě to netrklo, protože ty čočky se už jednou přejmenovaly.
Takže opravuji: Správně měsíc od otevření bez ohledu na počet použití - ale lze tolerovat 2 měsíce od otevření a v této době je použít max. 30× a pak vyhodit. Z toho, co píšeš, už vůbec nevidím důvod používat ty čočky jen 14 dní, když je sneseš i u počítače.
Jedna věc je pohodlnost čoček na krátkou dobu a druhá věc je na celý den. Dnešní trend vede k silikonhydrogelovýn čočkám, které mají velmi vysokou propustnost kyslíku (tedy z nich moc nečervenají oči), ale zase málo vody a tudíž schnou víc v oku (třeba AIR OPTIX Night & Day jen 24%, ty tvoje AIR OPTIX 33%, Acuvue Oasys 36% a ještě nějakou vylepšenou technologii pro udržení vody…
ale Acuvue Advance už mají 47%, ale nejsou silikonhydrogelové, takže zase mají mnohem menší propustnost kyslíku.)
Novinkou jsou Biofinity od Cooper - velmi vysoká propustnost jako u silikonhydrogelových, ale velký podíl vody 48% - já jsem je ještě nezkoušela, až vyzkouším, dám vědět.
„mala som možnosť vyskúšať aj od Johnson Johnson - Acuvue Advance. Musim povedať, že boli pre mna viac príjemný, viac zvlhčovali oko“ - tak už jsem Ti vysvětlila, proč.
„Spočiatku som mala pocit, že mi vypadnú“ - mohlo to být nevhodným zakřivením. „Mohlo by takéto niečo poškodiť zrak???“ - jednorázově asi ne, dlouhodobě asi jo, protože ta čočka pak po tom oku nevhodně drhne nebo na něj tlačí a trvale ho dráždí, až oko přestane tolerovat čočky zcela. Ale nechci strašit, mně se to totiž stalo - přesně jak ty, jsem si v optice naordinovala čočky dle svého výběru a po několika letech jsem je přestala snášet. Ale těžko říct, jestli jsem opravdu nosila špatné zakřivení - myslím, že bych to poznala, plochá čočka na oku klouže a dává pocit, že vypadne a úzká čočka oko svírá, že ji v něm nevydržíš a přinutí Tě ji vyndat. Samozřejmě že mezi tím je určitý prostor, kdy ta čočka nesedí dokonale, ale pořád dost dobře, než abys to laicky odhalila a já mám za sebe trošku špatné svědomí a radši tento postup nedoporučuji, i když vím, že láká, ty nové a nové zkušební páry od různých značek a prohlídky lezou do peněz. Na druhou stranu se taky obecně ví, že většina lidí vydrží nosit čočky celodenně kolem deseti let a já začala mít problémy ještě za dýl, takže se už asi nikdy nedozvím, co by, kdyby.
"Pri práci s PC či čítaní mi šošovky nevadia (možno sa to trošku rozmazáva, ale neprekáža mi to), no potom pri pohľade do diaľky sa mi zrak akoby zahmlel. " - snad dobře rozumím - zamlhel je zamžil? tak pokud ano, je to klasické vyschnutí oka díky delšímu koukání na obrazovaku a méně častému mrkání, u počítače méně mrkají všichni a ty čočky prostě oschnout. Pokud je to málo, stačí trochu víc zamrkat a pokud je to víc, tak nějaké zvlhčovací kapky.
Problémy přechodu z brýlí na čočky a naopak jsou časté, hlavně když máš i cylindrickou vadu, což je dost běžné. Když si na:,–(ím čočky, mám pocit, jak je všechno velké a když si je vyndám a vezmu si brýle (v čočkách cylind nemám, v rýlích mám malý - jen půl dioptrie), tak se mi všechno trochu motá. Pomáhá dát těm očím trošku pauzu (třeba vyndat si čočky a pak se jít osprchovat a až pak si vzít brýle). Tomu, co píše Lacenka " S čočkami vidím nádherně, i na počítač i na dálku, ale když si pak na:,–(ím brýle, tak nevidím nic a teď jsem si na brýle musela pomalu 3týdny zvykat, neb jsem nic neviděla (nosila jsme před tím rok jen čočky)" tak tomu vůbec nerozumím a nedává mi to logiku. Nemáš jiné dioptrie v čočkách a jiné v brýlích?
Ahoj.
Ahojte, používam momentálne tieto šošovky: http://www.kontaktne-sosovky.sk/…vek/d-69204/ Ďakujem, že ste napísali, že sa jedná o mesačné šošovky, ja som si totiž myslela, že sú na 14 dní. Neviem, kde som to tak prečítala, ja fakt nechápem. Ale sranda, že som to zistila až po použití 2 párov. ![]()
Ahoj anonymní-teda trochu mě jímá hrůza z toho, že si myslíš, že se dá poznat na oku špatný parametr čočky pouze pocitem. Něco jiného je samozřejmě subjektivní pocit nositele, což je pro kontaktologa samozřejmě významnmý údaj a něco jiného kontrola odborníkem na štěrbinové lampě. Průměr čočky její pohyb posazení atd. atd. atd.
Opravdu se nedá vše posuzovat jen subjektivně. Nejde jen o zčervenání očí. Dalo by se ukazovat tisíce fotek s dost děsnýma očima.
Biofinity jsem zkoušela, jako silikonhydrogel je fajn, umožňuje celodenní pohodlí v čočkách.
Velikost obrazu v brýlích a čočkách souvisí s polohou korekční pomůcky před okem. KČ je přímo na rohovce a proto se jeví předmět větší než při pohledu přes brýle. Proto se musí dpt hodnota nad 3,75 přepočítávat , je nutné zohlednit polohu čočky na rohovce a ne+- 12mm vzdálenost brýlového skal před okem.
Ale to zabíháme už trochu do podrobností.
Dej tedy na svůj subjektivní pocit a všechny svoje pochyby řekni kontaktologovi, který by ti měl podle tvých údajů vybrat čočku, která bude pohodlná, podle tvých představ.
Asi tak
Ahoj,
teda necetla jsem vsechno, ale zarazilo me, ze kazdy vyrobce udajne ma jine oznaceni pro zakriveni
. Ja mam 8,7, ale moje ocarka mi dala jine cocky s mensim zakrivenim na sport, konkretne vodni polo, pac kdyz jsou vic „pricucle“, tak je mensi riziko ze mi ve vode vypadnou (bryle samozrejme mit nemuzu
a bez cocek nevidim absolutne nic). A pak jsem mela jine cocky na normalni noseni, ty muzu mit cely den a naprosto v pohode. Takze tim chci shrnout, ze vsichni ctyri vyrobci, od kterych jsem cocky nosila, tak pouzivali stejne oznaceni zakriveni. A ze nejaka desetina nehrala roli, nepamatuju si uz, kolik jsem mela na to polo, pac uz nehraju, ale mam pocit ze neco kolem 8,4 a zase takovej rozdil to teda nebyl, jen nekdy me vecer bolely oci, ony se mely tyhle cocky nosit max. 10 hodin a ja je mela samozrejme cely den, tj. 16-17 hodin i vic.
Jinak cocky nosim uz pres 12 let, tak si myslim, ze nejakou zkusenost mam ![]()
Jo tak ted jsem to docetla, a stejne jako Lacenka, s brylema taky nic nevidim a s cockama pracuju u PC bez problemu. Nevim, co je na tom nelogickeho. Ja mam navic cylindr, ale pokazde mi to zmeti uplne jinak, vcetne dioptrii, takze na brylich cylindr nemam nebo mam nevyhovujici (vazne kazdych 14 dni mi zmeri cylindr uplne jinak
), kdezto cocky tuto vadu nejak eliminuji svoji tloustkou, takze fakt vidim naprosto bezvadne.
Ach jo, holky…
Alenka: „teda trochu mě jímá hrůza z toho, že si myslíš, že se dá poznat na oku špatný parametr čočky pouze pocitem. Něco jiného je samozřejmě subjektivní pocit nositele, což je pro kontaktologa samozřejmě významnmý údaj a něco jiného kontrola odborníkem na štěrbinové lampě. Průměr čočky její pohyb posazení atd. atd. atd.
Opravdu se nedá vše posuzovat jen subjektivně. Nejde jen o zčervenání očí. Dalo by se ukazovat tisíce fotek s dost děsnýma očima.“
Napsala jsem tam snad, že spoléhat na sujektivní pocity je nebezpečné a že jsem si tím mohla/a nemusela způsobit problémy! Napsala jsem, že „Samozřejmě že mezi tím je určitý prostor, kdy ta čočka nesedí dokonale, ale pořád dost dobře, než abys to laicky odhalila.“ Tím „mezi tím“ myslím skutečnost, kdy subjektivně čočka vyhovuje a odborník by si představoval, aby prostě seděla lépe a měl lepší řešení jinou čočkou a tím by se minimalizovaly možné vznikající problémy.
Pokud jsi vyzkoušela vícero čoček, tak prostě poznáš, kdy ta čočka sedí a kdy ne, i jsem to popsala - plochá čočka na oku klouže a při okrajích škrábe a úzká čočka oko svírá. Nikdy se mi nestalo, že by skutečný odborník (a neboj, taky jsem k nim chodila) měl jiný názor než já. Zato jsem se setkala s aplikátory čoček v optikách, kteří mi tvrdili, jak krásně mi čočky sedí a já na to, že ne a šla za doktorem - a hádej co mi řekl, že mi nesedí. Takže doporučuji výběr kvalitního lékaře.
"Proto se musí dpt hodnota nad 3,75 přepočítávat , je nutné zohlednit polohu čočky na rohovce a ne+- 12mm vzdálenost brýlového skal před okem. " - neboj, přepočítávat umím, ale podívej se na ty dioptrie zakladatelky, její zamlžený pohled do dálky po delší době práce na blízko zcela jistě není z chybějícího přepočítání.
Ohledně červenání očí - to jsem vůbec nedávala do souvislosti s usazením čočky (přičemž nepochybuji, že tam souvislost je, špatně padnoucí čočka může oko dráždit), ale hlavně s propustností čoček pro kyslík. Tam je ta souvislost nepopiratelná.
Přišly Ti Biofinity lepší než jiné (nevím, jaké nosíš). Já mám Air Optix Night and Day a chtěla bych je změnit, mám pocit, že ten poměr vody (24%) je opravdu nízký, i když ta propustnost pro kyslík je skvělá.
hanucha: „ocarka mi dala jine cocky s mensim zakrivenim na sport, konkretne vodni polo, pac kdyz jsou vic "pricucle“, " - čočky s nižším zakřivením jsou prostě těsnější a jsem ráda, že potvrzuješ, že to jde poznat i pocitem
. Vydržíš nosit čočky tak dlouho jako dřív? Já možná jo, ale je to jen díky stoupající kvalitě čoček. A jestli se můžu zeptat, jaké nosíš?
Ale jinak je to opravdu tak, že ty zakřivení obecně kompatibilní nejsou, většina výrobců dělá aspoň dvě, aby z nich jedno sedlo, sama jsem nosila jak zakřivení 8,4, tak 8,6, 8,7, ale i 8,9 (podotýkám, že obojí bylo nasazeno velmi kvalifikovaným lékařem) a to, jaké vyhovuje, závisí i na jiných parametrech. Taky jsem zkoušela čočky se třemi různými zakřiveními stejného druhu - a nesedlo mi žádné.
Proč nevidíš s brýlema? To mi někdo vysvětlete. Pokud máš vyšší vadu, tak je třeba ty dioptrie přepočítat a vidět by jsi měla v obojím v každém případě. Problém čoček a cylindrů jsem popsala, cylindr je nepravidelné zakřivení rohovky a to se nemůže měnit každých 14 dní (pokud nemáš keratokonus), naopak je vrozené a trvalé.
Malý cylindr se v čočkách nekoriguje - dávají se čočky o něco silnější. Samozřejmě jsou i cylindrické (torické) čočky, ale pokud je cylindr malý, je lepší se jim vyhnout, ty čočky přece jen na oku trochu kloužou.
Prosím ponechte tuto dikuzi pohodovou, jo? a napiště své zkušenosti. Ony jsou jaksi čočky, které sedí kdekomu a také takové, které skoro nikomu. Takže výměna informací rozhodně není na škodu.
No tak abych to dovysvětlila… Nosila jsem čočky nepřetržitě rok(brýle jen na cestu z koupelny, abych nezabloudila
- neb mám 6dioptrií) a no a pak jsme si nechali udělat s manžou brýle (v Globusu byla 20%sleva na zhotovení brýlí) - byli jsme u doktorky ta to přeměřila, zkontrolovala vše co mohla. Když jsem si brýle vyzvedla a na:,–(ila, neviděla jsem vůbec nic. Prostě hustá mlha… S čočkama vše OK. Nemám cilindry a tak tím to být nemohlo. Lítala jsem po doktorce, do optiky, všude a vždy to přeměřili a vše souhlasilo, jak mělo… čočky byli asi o půl dioptrie jinak, ale to je prý v pořádku, neb jsou těsně na oku a tak nepotřebují tolik dioptrií… Já už byla zoufalá, neb představa, že vyhodím 4tisíce voknem byla dosti stresující. Nakonec se vidění asi po třech týdnech denního nošení… Ano tři týdny jsem neřídila, nečetla, nekoukala na telku… a prostě žila v mlze… si oči na brýle zvykli a já teď vidím normálně. Kdyby ty brýle nestáli takový prachy, tak je hodím do koše a koupím si další čočky, ale 4tis. jsou pro mě obrovský peníze… A ještě jsem zjistila, že při nošení čoček, je velmi klíčové, vybrat správný roztok na čištění čočky. Já vždy používala RENU, ale jednou ho u nás v optice neměli tak jsem si koupila Complete a ten byl fakt na prd, vůbec mi ty čočky nevyčistil, prostě mi vadil. No a nejlepší, al etaky dle mě nejdražší byl Solo Care aqua, ale to už je cenou fakt někde jinde…
Ahoj, nemám ráda tyhle diskuze písemně…plno věcí myslíme stejně, ale když to napíšeš tak to vyzní jinak…
Takže už nekonzultujem optometrii ale popisujem pohodu…
Popravdě jsem na oku měla skoro vše. Biofinity mi z nejnovějších kvalitních materiálů připadají nejlepší. Night+Day byly bomba, ale po dlouhodobějším nošení-myslím tím měsíce, rok…- začínají být dost nepohodlné a rozhodně jsem je nemohla využívat na kompatibilní nošení.
Lacenko, pro mě je nejlepší roztok Aosept, po vydesinfikování v jakési „pračce“ zůstane jen fyziologický roztok, který nedráždí oči. Popravdě jiné nesnesu, v nejhorším zrovna ten Complete (nějakou dobu nebyly peroxidovo-fyziologické roztoky vůbec na trhu).
Alenko, plně souhlasím, jsem už na to dost alergická, já tady popisuji svou pubertální lehkovážnost, abych varovala jiné a ještě dostanu vynadáno
jinak s Teou ve všem souhlasím, vidím, že jsi si s čočkama užila taky dost.
Jaké nosíš teď? Já byla z Night and Day nadšena, ale zdá se mi, že už to není ono a proto chci zkusit ty Biofinity.
Lacenko, přiznávám, závidím, že vydržíš čočky nepřetržitě, já je vydržela třeba do školy, práce a vždycky jsem se těšila domů, až si je vyndám, ať už to byly jakékoliv. A třeba učit se v čočkách - vyloučeno. Teď nějak moc nemám motivaci a ani nevím, které si koupit, ráda bych jednodenní, protože ty drahé měsíční použiji párkrát, ale jednodenní zase neexistují silikonhydrogelové a tak nevím.
S těmi brýlemi tomu rozumím jen tak, že jsi nebyla zvyklá na brýle vůbec a že jsi si musela zvyknout jako každý na první brýle. Jinak nevím, já taky vyhodila pár brýlí, ale nakonec se ukázalo, že jsem v nich měla špatná skla, resp. lékaři opomenuli můj cylindr, je sice malý, ale v brýlích to vadilo.