Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny, mohla bych se vás zeptat,jaký máte názor na kontokorentní úvěr? Řeším dilema,zda si ho zařídit, ale mám obavy z vysokého úroku a že tak budu více utrácet než mám. Dá se to uhlídat?Není to až příliš nevýhodné? Děkuji za odpovědi.
Ahojky,
jestli máš strach z vysokého úroku, tak to neměj. Kontokorent patří mezi ty úvěry s nejnižším úrokem. Ale pozor, jeto hodně zrádné. Když platíš, tak pořád víš, že můžeš ještě, jelikož tam máš ještě rezervu a najednou… Špatně se to dorovnává. Ale je to zas dobrý na to, když se ti třeba pokazí lednička nebo máš jiný naléhavý výdaj a zrovna nemáš.
Ivulka
Ahojky, záleží jaký je k němu úrok a jaké jsou u něj podmínky. Jedná se spíš o krátkodobou půjčku,neboli přečerpání tvého účtu do mínusu, např. koncem měsíce když bys neměla svých peněž dostatek tak můžeš účet přečerpat a začnou se ti počítat úroky. A jakmile ti přijde např. výplata tvůj účet se zase třeba přehoupne do plusu a úroky se zastavují. Zaplatíš tedy úroky jen za jednotlivé dny a za čerpanou částku. Nevadí samozřejmě i to kdybys byla v mínusu déle. Většinou u kontokorentu bývá podmínka (dle smlouvy), že ho musíš do určité doby splatit, ale pak ho klidně opakovaně čerpat. Nebo i nečerpat a máš ho jako rezervu do budoucna. Já myslím, že je to celkem dobrá věc a úroky nejsou většinou nijak závratný. Lenka
kontokorent ma vyhodu, ze se da kdykoli splatit a za kratkou dobu ty uroky skoro nepoznas…
jestli vzit nebo nevzit zalezi spis na tobe, jestli se dokazes udrzet neutracet tak, abys byla porad s vybranym kontokorentem, nekdy to svadi… ale jako zaloha na nenadale vydaje je to super…
a ani mesicni poplatek za vedeni neni nijak vysoky
ovsem zalezi i na bance, u ktere ho mas, ja mam zkusenost s CS
Já jsem ho využívala nejvíc za svobodna -to jsem utrácela a házela to za hlavu… Teď jako zodpovědná mamina jsem ho už nepoužila víc jak rok ani jednou. Jo a radši jsem si ho nechala zmenšit, když je to moc (měla jsem 20 tis.), tak to hrozně svádí. Nechala jsem si na účtu jen 5tis. - aby bylo na nájem, kdyby něco.
![]()
Jednou jsme tento úvěr měli jako součást úvěru na kuchyň.Nakonec jsme se dostali až na tu absolutní částku a spláceli roky. Od tý doby jsem zcela zá:,–(ně proti. Ale manža si jej pořídil. Ano. Zachránil nás tuhle taky, jenže se v tom teď plácáme pořád dokola a ne a ne vyjít bez něj.
Asi by mi vyhovoval víc, kdyby tam byla nějaká možnost záseku, abych se tam nedostala automaticky a tak to víc rozvážila. Takhle to vidim tak, že jsme odsouzeni k doživotnímu splácení, protože si sice rozpočtem, na kolik co, jenže za chvilku jsme mimo manžovu pracovní sezonu, bude míň peněz a …
Když to vidim, už bych do toho nešla. Z principu.
G
Považuju kontokorent za dobrý nástroj k vyřešení výjimečného stavu, kdy potřebuješ realizovat neočekávané vydání. Není dobré si zvyknout, že ho můžeš použít každý měsíc. Protože to indikuje, že každý měsíc nevycházíš a jednou by se to mohlo zhoršit a dostaneš se do dluhů. Na takových lidech nejvíce pak banky vydělávají, a hlavně nebankovní subjekty, které nabízí okamžité úvěry. Takže kdykoliv používáš jakékoliv úvěrové produkty, plánuj si své příjmy a výdaje, spočítej si své cash flow, ať víš, jak dlouho budeš eventuelně mít překročený rámec a jak vysoký tě asi čeká úrok. Např. 14 dní na kontokorentu s částkou do 10 tis. je pakatel. Samozřejmě záleží na úroku. Jestli si umíš spočítat přesnou nebo přibližnou úrokovou částku, tak je to bez problému.
Pro bezplatné úvěry se hodí kreditní karta s měsíčním bezplatným úrokovým obdobím. Když splatíš do měsíce výdaje učiněné v předchozím měsíci, nezaplatíš ani korunu navíc. Ale počítej s tím, že vedení kreditní karty stojí cca 400Kč ročně, někde i více.
Ahoj,
Markéta
Ahojky,
tak my máme kontokorent zřízený (účet u ČS) a úroky jsou v pohodě, ale podotýkám, že jsme zabředli do mínusu jen párkrát a ne víc jak 2 tisíce a během měsíce splatili - úroky byly pár korun (přesně neřeknu, musela bych se podívat, abych nelhala). A opravdu je to fajn, když přijde nějaký naléhavý výdej, a je to taková jistota, když se třeba manžovi zpozdí výplata.
Nevím ale jaké jsou v současnosti podmínky bank, my ho máme zřízený asi 5 let a jsme spokojeni.
Ahoj Market2 a Filípek 8m6d (ze Zimňátek 05/06)