Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké je nebezpečí, že porodím předčasně? A kdy je předčasný porod ještě kritický? Před 14 dny jsem dostala mírně silnou kontrakci, ale myslela jsem, že je to žaludek a zaspala to. O týden dál se to opakovalo. Probudila jsem s tou samou bolestí, ale nedala se vydržet a jela do nemoc. Tam jsem se dozvěděla, že se jedná o kontrakce. No už jsem jednou rodila a nepoznala jsem kontrakci
. Skončila jsem na infuzích a po 3 dnech mě pustili domů. Ale měla bych odpočívat, více ležet, netahat nic těžkého. Jenže mám doma 2 letá dvojčátka a maminky mi dají za pravdu, že celé dny proodpočívat je nemožné. Já nemám možnost je dávat na hlídání, protože všichni chodí do práce a taky je jasný, že chtějí mít svůj klid. Jenže břicho mě občas tvrdne, dnes opět trochu pobolívá a já se bojím, že budu muset být v nemocnici až do konce a co si počnu s dvojčátky. Já nemám žádné hlídání. Měl někdo stejný problém a vydrželo mimčo dokonce termínu? Jinak prej mám ale čípek dlouhý jako Jeruzalém
. Nechápu to, u dvojčátek jsem ještě přenášela po termínu a fyzickou námahu jsem měla také a u jednoho mrnouska se nedaří.
Taky jsem se poslední dobou dost nervovala a nebyla v klidu. Zlobil mě manžel, ale už je to vyřešené (snad).
Marti mám doma jen jedno dítko, takže moc neporadím, ale chtěla jsem ti popřát, aby miminko v bříšku vydrželo ještě dlouho. V 25 týdnu je to určitě dost kritické, samozřejmě věda je daleko, ale příroda to zařídila tak, aby minimálně 36týdnů v bříšku vydržet měly.
Mám jen jednu dračici, která je někdy i hodná, takže si nedokážu představit, jaké to je mít dvojčátka a určitě je to těžké, tak držíme pěsti a určitě se trošku šetři, i když to moc nejde
Zuzka
Podle zkušenností, které mám od svých kamarádek, bych řekla, že „nerizikové“ (člověk ale nikdy neví) je donosit mimco alespoň tak do 32.tt. Pár kamarádek s takhle brzy narozenými dětmi mám a jsou v pohodě. Ale obecně vím, že doktoři umí zachránit či zachraňují děti narozené po 28.tt.
Mě při druhém těhotenství tvrdlo břicho (nikdy to ale nebyly diagnostikované kontrakce, nevím) už od 20.tt, přenášla jsem 13 dní. Snaž se odpočívat co nejvíc to jde, určitě budeš v pořádku! Držim pěsti!!
Hanka
Ahoj,
sama som mala kontrakcie u oboch detí od 19.-20. týždňa, niekoľko denne.
Nie sú nebezpečné, lepšie je, keď ich máš tak max 10 denne (ja som ale mala viac). Dá sa na to brať magnézko, aby sa děloha ukľudnila, ale o tom sa poraď z Dr., pretože ku koncu tehotenstva by sa už magnézko brať nemalo.
Ale, najhlavnejšie je, aby sa čípek neskracoval, keďže píšeš, že ho máš v pohode, netrápila by som sa tým.
Gabika
Já doufám, že mimi donosím alespon do toho 35 týdne. Břicho mě dnes ale tvrdne docela často (každou pulhodinku) a možná je to tím, že je malej/malá velice aktivní
. Uklidnuje mě, že čípek je v pořádku. Zítra jdu k doktorce do poradny pro jistotu, tak se ji na vše zeptám. Udělala jsem si radost a objednala se na 3d ultrazvuk za 3 týdny, tak mu/ji tam povím, aby ještě chvíli vyčkal/a u maminky v bříšku a že se budeme těšit, ale až bude ten správný čas ![]()
Marti, nedávno byla u sousedů tahle diskuze : http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…