Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na tvém místě bych to neřešila. Ale to jen proto, že jsem v jejím věku měla stejné zkušenosti a nic se nestalo
, ale chápu, že máš obavy. Hodně záleží na vašem vztahu. Zjištění, že jí lezeš do telefonu, určitě na její důvěře vůči tobě nepřidá
Sama musíš vědět, jestli má dát rozumu na to, aby nic nevyvedla, nebo jí musíš udělat přednášku jako malému dítěti
. Anonym pro případ, že bych dodávala nějaké podrobnější info, prosím.
Ono to je těžké. Dcera se na vas muze naštvat, ze ji lezete do mobilu. Takže bych to pred ni nezminovala. Spis bych to treba obklikou uvedla na příkladě, ze jste treba četla v novinách o holce, která si na netu psala s nejakym uchylakem a ze spatne dopadla…atd blbě je, ze kdyz si bude chtit psat, vzdy se najde způsob, jak v tom bude pokračovat
Příspěvek upraven 02.01.19 v 09:00
To není tak jednoduché, ona vzdy když se nekdo baví o čemkoli sexuálním utíká z konverzace, z mistnosti.. případně předvede neuvěřitelný hysterický záchvat. Má to tak od mala. A právě proto mě dost vyděsila tato až skoro posedlost něčím o cem cely život tvrdí, ze je to to nejvíc nechutné na světě.
Je v pubertě, má různé představy, tak si o nich s někým píše, ale je to jen virtuální a vůbec to neznamená, že by to s dotyčným převedla do reality. Vnímá sexuální stránku života, spíš by bylo divný, kdyby tomu bylo naopak. Tys nebyla mladá a téma sexuality tě nezajímalo?
Kontrolu mobilu bych okamžitě utla. Nedělá nic nezákonného.
Já bych se s rodicema taky o sexu nebavila ![]()
Ve věku dva dcery jsem taky s kámošema mluvila o sexu a kouřila cigarety. Ale doma to bylo tabu. I milostný scény v telce jsem nesnasela. Pac jsem se před rodicema stydela ![]()
No, blbá situace. Dcera má základy bezpečného chování na netu ze školy. Mají to jak v klasické „občance“ tak i v rámci speciálních výukových programů. Určitě nemůžeš přiznat, že jí lustruješ mobil. Ale jak na to zavést řeč, když se napřímo chová tak odmítavě, to netuším… co jí zkusit dát nějakou knížku na toto téma? to by si nepřečetla? Třeba existuje něco s oblíbeným youtuberem nebo podobně…
Teda, mi mamka kontrolovat telefon a kde si co pisu, tak bych se na ni nastvala na pekne dlouhou dobu, to je jak cist si denik. Taky by se ti asi nelibilo, kdyby to nekdo kontroloval osobni veci.
Proste bych si s ni promluvila vseobecne. Ja taky nesnasela domaci hovory o sexu, to pro me byl vrchol trapasu.
Se nastve a na truc se vyspi s prvnim koho uvidi, z tech jejich seznamkaru. Zatim to zustalo jen u psani. Nech ji bejt. Ty jsi se nemuckala v tomhle veku s nikym? Jezis, doufam, ze ja takhle ujeta nebudu, radeji ji ke svacine zabalim i gumy a je to.
Kdyby si ji nelezla do telefonu nemusíš nic řešit…dej jí pokoj je ji 14 ne 4
@Micaella22 píše:
Se nastve a na truc se vyspi s prvnim koho uvidi, z tech jejich seznamkaru. Zatim to zustalo jen u psani. Nech ji bejt. Ty jsi se nemuckala v tomhle veku s nikym? Jezis, doufam, ze ja takhle ujeta nebudu, radeji ji ke svacine zabalim i gumy a je to.
Hlavně se ujistit, jestli někomu neposlala svoje osobní údaje, jako tel číslo, adresu, právé jméno, fotky, adresy, ale i školu kam chodí… pak je relativně v bezpečí proti vydírání.
Jinak osvětu zajistit přes prostředníka, když ji od rodičů nebere. Třeba začít ve škole.
Tobě taky někdo kontroluje mobil, co si s kým píšeš? Nelez jí do soukromí.
Já vaše obavy chápu. Rozhodně ale neříkejte, že jste se jí koukala do mobilu. Spíš zaveďte řeč obecně. Na netu je spousta videí o bezpečném chováni na netu. Pokud nezapomenu, pošlu vám odpoledne odkazy. Hlavně aby nikomu neposílala intimní fotky apod.
Ahoj. Mám takový dotaz. Kontrolujete svým puberťákům mobil? Pokud ano, jak řešit případné závadné konverzace? Mam 14 letou dceru, která si na všech možných chatech píše s pro ní vrstevníky, pro mě to jsou spíše uchylaci o dost starší, než si ona myslí. Píší si převážně o sexu, o tom co by jeden druhému dělal. Ona samosebou netuší, že to vím. Jak byste se v podobné situaci zachovaly? Mám o ní strach.