Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, přišla mi dnes pro malou pozvánka na kontrolu na TBC. Nevíte, co to je? Budou ji očkovat nebo v čem to spočívá? Taky mě překvapilo, že to není od pediatra ale z nemocnice.
Díky. Anulenka
Nám takhle přišla první pozvánka z nemocnice, když byl pepi malý (napematuju si kolik mu bylo
). Přišli jsme tam, paní zkoukla ramínko a ďubku po očkování a šli jsme domů s tím, že se pak dělá ještě jedna kontrola ve dvou letech. Tak to je asi ta vaše a myslím, že ¨to bude to samé. Kouknou a řeknou buď že tam je a že je to OK, nebo navrhnou další přeočkování.
Věrka
Nám přišla pozvánka do nemocnice na kontrolu TBC očkování v necelém půl roce; měřila se jizvička - kdo ji měl urč. velikosti (tzn. vytvořily se mu protilátky), bude přeočkovaný v 10 letech, kdo ne, už ve dvou. takže asi jdete na píchanec.
Aspoň tak říkali u nás.
V pôrodnici (resp. vo veku mimi od 4 dní do 6tich týždňov) sú detičky zaočkované proti TBC do ramena. Zhruba v 4 mesiacoch prevedie Dr. alebo kalmetizačná sestra kontrolu úspešnosti tohoto očkovania. V prípade, že očkovanie nebolo úspešné - nedostatočná reakcia - v 2 rokoch je dieťa pozvané na preočkovanie, resp. na testy či je naozaj tuberkulin negatívne=nemá vytvorené dostatočné protilátky proti tuberkulóze. Ak nie, je znovu preočkované - pozývajú ich pozvánkou z kalmetizačného strediska - to je myslím váš prípad.
ANULENKO,
omlouvám se, nekoukla jsem se na Váš věk… Opravuju tedy : Nevím, co a jak..
, ještě jednou se omlouvám..
Hmm, ach jo ...........Vůbec si ale nevzpomínám, že by nám někdy měřili nebo kontrolovali jizvu na ramínku.
Ačkoli asi jo, ale já myslela, že kontrolují, jak se jí to hojí
Ale mám pocit, že nám říkali, že ta reakce je přiměřená..Nicméně v nemocnici jsme s tím rozhodně nebyli, to na ni koukal pediatr.
Anulenka
To je asi chyba, že to kontroloval jen pediatr. Mělo vám přijít pozvání na kalmetizaci, plicní oddělení, kde to kontrolují. Měla bys to poznat i podle razítka v očkovacím průkazu.
Osobně vzhledem k vašemu věku si myslím ,že se jedná o to přeočkování.
G
Gabinko, teď jsem vyhrabošila očkovačí průkaz a fakt tam nic nemáme - teda myslím u toho tetanu, jen očkování v porodnici.
No, až jí řeknu, že jí zase bodnou, tak bude řev. Já myslela, že už nás teď nic nečeká (už máme všechny ty mimicí vakcíny za sebou)…Ach jo.
Myslím, že máš ten očkovák, co my - takovej žlutej, původně z průkazu zdravotního. Tak na první stránce je to o očkování na TBC, datum a šarže očkování z porodnicce a pak je tam položka tuberkulinová zkouška apod a tam mam razítku, kdy nám to kontrolovali.
Nevím, jak to vysvětlit prckovi - mě čeká jí připravit na spalničky do ruky.
G
Jojo, průkaz máme asi stejný.. A v té kolonce máme houbec
Víš, co je divné - koukala jsem ještě jednou na tu pozvánku, v záhlaví jsou možnosti kontrola a přeočkování a my máme zaškrtnutou tu kontrolu. Jsem z toho fakt totálně zmatená, asi tam zítra zavolám, abych věděla, na co mám malou připravit - potřebuje vše vědět dopředu, vysvětlit a pak snáží věci líp.
Holky, tak jsem tam právě volala a je to jen KONTROLA ramínka. Tak uvidíme ![]()
Díky všem. ANulenka
Tak jsem teď zjistila že malá má 2 roky a 5 měsíců a TBC nemá. v nemocnici se jí to nechytlo, tak prý nás pozvou ve 2 letech.Zapomněla jsem na to a nikdo mě nikam nezve?!!! Tak asi budu muset zavolat a objednat se?
Lajlo, asi bych se obrátila na vašeho pediatra, zeptala se ho. A uvidíte:) Ale zas je lepší se zeptat a mít klídek. Já si taky všechno hlídám, co s etěchto věcí týče.
G