Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky,
prosím vás o radu. Začínám z toho být nešťastná
Náš 13-ti měsíční prcek často bouchá hlavou o zeď a jiné pevné plochy. Začalo to nevinně, když si oblíbil „berani, berani, duc“. Pak to začal z legrace zkoušet na jiné plochy (skleněné dveře krbových kamen, zeď). V poslední době mu začlo „vztekací období“ a své vztekání umocňuje tím, že začně bouchat hlavnou do něčeho.
Nejdřív jsem se snažila mu vysvětlovat a říkat, aby to nedělal a jednoduché NE mu připadalo legrační a opakoval bouchání ještě víc za sebou. Pochopil to asi jako hru. Tak jsme zasáhli silněji, NE vyslovujeme hlasitěji a hrozivěji a dostane navíc pořádnou přes zadek. Nepomohlo to.
Dneska zase bouchal do zdi a pak to to zkusil na zemi do dlažby. Ale to už hodně bolelo a rozplakal se. Stejně ho to neodradilo.
Mám hrozný strach,že si ublíží a už nevím, jak ho to odnaučit. Přemýšlela jsem, jestli potřebuje více mé pozornosti. Chci změnit režim dne, abych vstávala brzo ráno a všechnu práci dělala ráno nebo večer a byla s ním maximum času. Ale obávám se abych se nestala jeho otrokem, aby si nezvykl, že ho zabavím na celý den.
S doktorkou jsem to zatím neřešila.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Poraďte prosííííííím!!!!!
Díky, Markéta
Hlavní je hned zasáhnout a nenechat prcka hlavou mlátit. My jsme hned mezi překážku a jeho hlavu vrazili dlaň, otočili ho očima k sobě a drželi hlavičku za důrazného NE! tak dlouho, dokud měl tendenci si ublížit. Obyčejně po půl minutě zapomněl že si chtěl ubližovat. U nás to bohužel došlo jednou tak daleko, že si při bouchnutí hlavou o matraci postele roztrhnul uzdičku u horních zubů.
ahoj Marki, dělala jsem to našim taky
když jsem byla malá. Máma na to vzpomíná často pořád mi to připomíná
říká, že jsem se tak vztekala,když jsem např. večer nechtěla spát. Já si to bohužel nepamatuji, jen, že jsem si nijak naštěstí neublížila. Na malýho bych zkusila objímací metodu, prostě při jeho vztekacím výlevu pevně obejmout,počkat až se zklidní a potom se pokusit vysvětlit (13měs. mimi asi blbě,co?) ,že bouchat hlavičkou NE NE. Vyzkoušela jsem si to i na vlastním synovi, když sebou např. v obchodě švihnul na zem a začal se vztekat, tohle pomohlo nejlíp, do měsíce ho ty hysteráky přešly, pravda ale je, že už byl trošku starší, kolem 2 let. Držím palečky abyste to zvládli a neboj nejde o nic neobvyklého, určitě ho to přejde ![]()
Marki ahooj,
máme stejnej problém - u nás se mlátí hlavou teda hlavně ve vzteku, což je dooost často a o všechno, o mámu, o skříň, o podlahu - koberec, dlaždičky, potvrzuju, že tam se hodně Ami rozbrečí,protože to je jasné, že to bolí, ale dělá to pořád a dál, říkám jí taky, aby to nedělala…ale nepomáhá to, tak snad to přejde.
R.
Jééé Ráďo,
co nám to ty děti dělají? ![]()
Já se bála, že náš malej má sebedestruktivní sklony a že s ním budu muset jít i k doktorovi a nebo že se to odrazí na vývoji jeho mozku
![]()
Sice moc příspěvků tu není, ale zdá se, že náš problém není zcela ojedinělý.
Proč si tak ubližují? Vždyť je to musí docela bolet ![]()
Markéta
Ahoj Marki a Radulko ![]()
tak náš milý Vojtíšek to taky dělá, zatím zkouším co se dá, vysvětluji že se to nedělá, chytnu ho obejmu, dám tam ruku, ale on jakmile má zase vzteklou, tak opět třískne hlavičkou a jsme zase na začátku.
Marki, taky jsem už myslela na to, zda nezajít k Dr., že to přece není normální, ale jak vidím tak to dělají i jiné dítka, tak to zřejmě bude jedna fáze vývoje (ta nepříjemná), kterou budeme muset nějak odstranit.
Tak ať si nám ti drobečci tolik neubližují a my máme pevné nervíky a tenhle zlozvyk brzy odstraníme ![]()
Pa Lucka
Ahoj, náš mrňousek to také dělal když mu byl rok a vydrželo to asi tak 2 měsíce. Také jsem nevěděla co mám dělat, protože se bouchal o koberec a pak měl na čelíčku „vzorek“. Byla jsem zoufalá a pořád za ním chodila, nechtěla jsem aby si ublížil. Naše zákazy také nepomáhaly, navíc to dělal stále víc a víc a když jsem mu to zakazovala tak pokračoval, až jsem začala dělat že to nevidím a nic mu na to neřekla, tak přestal....... dělal to právě ve svém vztekacím období. Teď je mu 21 m a když má nával vzteku taky se uhodí, ale už je opatrný.........na moje ne vůbec nereaguje ale platí na něj tatínek........ ![]()
Áá červenčátka se nám pěkně vztekají, že Lois.
Janicko, taky jsem zkoušela to ignorovat, aby přestal z důvodu, že to mamku nezajímá. Ale je hrozně těžké ho ponechat osudu. Takže doufám, že za měsíc to třeba přejde
Kéž by.
Marki
Ahoj holky, potrebuju pomoct. Syn 14 měsíců a děla to samé co Vaše deti. Jak není po jeho boucha hlavou o vše tvrdé. Už si s nim nevím rady. Jak jste to zvladaly vy? Nestiham ho stále chytat, aby si něco neudělal.