Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Asi blbý dotaz, ale jak často hlídáte u kojenců teplotu?
Mám doma 5 měsíční slečnu. Dneska je po očkování. Celý den dobrý, teď večer byla u prsa hodně neklidná, rychleji dýchala, tak jsem ji přeměřila a v zadečku měla 38,89. Dala jsem jí teda čípek a teď v klidu spí. Ale moje otázka je, zda byste si daly v noci co cca 3 hodiny budíka a teplotu měřily a nebo jsem jen já úzkostnější? Z čela jsem to nikdy nebyla schopná poznat. ![]()
Klidně jí to zkontroluju u každého kojení, ale ona se mi někdy budí co 2 hodiny, jindy spí do 6 ráno. ![]()
Jak to děláte u takto malého prcka vy?
@tevl píše:
Ahoj holky,Asi blbý dotaz, ale jak často hlídáte u kojenců teplotu?
Mám doma 5 měsíční slečnu. Dneska je po očkování. Celý den dobrý, teď večer byla u prsa hodně neklidná, rychleji dýchala, tak jsem ji přeměřila a v zadečku měla 38,89. Dala jsem jí teda čípek a teď v klidu spí. Ale moje otázka je, zda byste si daly v noci co cca 3 hodiny budíka a teplotu měřily a nebo jsem jen já úzkostnější? Z čela jsem to nikdy nebyla schopná poznat.
Klidně jí to zkontroluju u každého kojení, ale ona se mi někdy budí co 2 hodiny, jindy spí do 6 ráno.
Jak to děláte u takto malého prcka vy?
Když spí, tak spí, pokud se budí, tak po 6h změřit znovu, ale určitě bych teda nebudila ![]()
Spíš vedle ní, ne? To poznáš. Teplotu měřím jenom když vidím, že ji dítě má (jak popisuješ). V noci taky buď vidím, že ji má nebo klidně spí, tak co. I kdyby ji mělo, čípek dám až se vzbudí. K čemu ti bude statistika teplot co dvě hodiny?
Ale nejsem úzkostná matka, no. ![]()
Budíka jsem si nikdy nedávala, ale děti spaly se mnou a když hicovaly, vždy mě to vzbudilo. Pokud ji máš v postýlce, tak bych to asi po těch třech hoďkach radši zkontrolovala, ale nebudila bych, jen rukou zkontrolovala, jestli nehoří.
Já si tedy budíka dávám. Cca po 3h max. Je to jen jedna dvě noci. Ale používám čelní teploměr a ruku.
Na to je dobrý teploměr do ucha, nemusíš dítě budit ani mučit. Jinak nech spát, ten čípek minimálně těch 6 hodin vydrží. Když bude blbě tak tě stejně vzbudí. Já to u kojeného vždy poznala, že jim hořela pusa, při kojení prostě měli tu pusu o dost teplejší, to poznáš hned
Já si dávám budík po 3 hodinách, když mám děti nemocne, nejmladší sice spi se mnou, u te to třeba poznam, když hoří, ale starší spi u sebe, tak ty nemocne pak chodím kontrolovat. Ale po očkování sem to teda neřešila, to ani nějaké horečky neměli, spis jen při nemoci.
Když měly děti horečky, většinou spaly se mnou v posteli. Já pak radši koupila čelový teploměr, jen tak na rychlé přeměření, vím, že jsou nepřesné. Ale měla jsem pak už vypozorováno, že když po podání Nurofenu horečka klesla během chvilky, tak vydržela těch 6 hodin v normě. Jakmile horečka i po Nurofenu klesala velmi pomalu, po dvou hodinách zase začala šplhat nahoru, tak to jsem byla ve střehu a měřila častěji, podávala střídavě Panadol, dělala zábaly. Ale to šlo většinou o angínu, zápal plic, bakteriální zánět… Po očkování většinou horečka po Nurofenu klesla a už nevystoupala.
U syna jsem si davala pri nemocech, on lital pres 40 casto a bylo treba stridat Nurofen/Paralen. Po ockovani ne. Dcera celou noc prorvala, to nebylo treba, ostatni ockovani jsme prezili celkem dobre a vyssi horecka max tech 12 hodin. ![]()
Nase deti maji 39-40 vetsinou do 4 hodin od podani leku znovu, takze hlidam. Ale spi se mnou a to uz zaregistruju, zadny budik nenastavuju.
Díky moc všem. ![]()
Teď spí u sebe v posteli, ale po prvním probuzení už jde je mně. ![]()
Dám si teda budíka nekdy po 3 hodině ráno a jen jí zběžně zkontroluju. Budu věřit tomu, že stejně jako jsem to poznala předtím, tak to poznám i teď.
I když teda ne přes dotyk. Já mám pořád pocit, že ta její kebule je šíleně horká, takže si v tomhle moc nevěřím. ![]()
Ale ten dech + vrtění+ neklid bude asi jistota. ![]()
Při vysoké teplotě jsem si je brala k sobě a to jsem to horko cítila. Budíka jsem si dávala jen jednou kvůli štěněti, když mělo pře 40 teplotu v 10 týdnech.
Nejsem úzkostná matka, ale při takové teplotě bych radši za ty cca 4 hodiny po podání léku přeměřila.