Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
prosím poraďte, používáte na špinavé oblečení miminka zvláštní koš na prádlo nebo dáváte dohromady s ostatním? V nějakém článku jsou četla, že špinavé prádlo obsahuje spoustu bakterií, které se při teplotě 40 st. nezničí, tak zase přemýšlím, abych něco nezanedbala. Díky za vaše názory
My tedy dítě ještě nemáme, ale taky jsem četla, že věci pro miminko mají být odděleně a chci to tak dělat. Když si například představím manželovy ponožky po celodenní dřině na zahradě, jak leží vedle bodyčka, no fuj ![]()
Já jak kdy, ale je fakt, že většinou mám prádlo malé v lavoru, namočené s trochou p rášku, než to dam prát.
G
Společný koš používám asi od doby, co byl malé rok a půl. Do té doby jsem měla koše dva. Stejně ale většinou večer při koupání všechno její špinavé oblečení za ten den přemáchnu.
Jitka
Jé to mě přivádí na otázku, jak to řešíte se svým spodním prádlem? taky dáváte / perete zvlášť od ponožek? Já spodní prádlo nežehlím a taky se to pere jen na 40 …
Díky za názory
sisina
já svoje spodní prádlo dávám dohromady se vším ostatním,ale dost důkladně ho žehlím, ty bakterie se tím údajně perfektně zničí
já svoje spodní prádlo dávám dohromady se vším ostatním,ale dost důkladně ho žehlím, ty bakterie se tím údajně perfektně zničí
Já dávám prádlo naše i dětí dohromady a nepozoruju nějakou zdravotní újmu. Abych řekla, vůbec mě nenapadlo dávat děcké prádlo zvlášť. Ani na to v paneláku moc není místo- na další koš
Ani já koš nekupovala zvlášť. Vynutila si to daná situace a jak říkám, vyřešil to lavor.
Co se týče prádla, tak vždy jsem dělila světlé (na 60st) a tmavé (40) a ponožky zcela zvlášť, manžovo pracovní taky. Když byla malá, tak jsem jí prala zvlášť, ale proto, že bych stejnak várku navíc měla. Po nějaké době už jsem to smíchala, ale většinou to vyjde, že prádlo dcerky peru se svým.
A spodní prádlo nežehlím a co jde, tak se vyvěsí a žehlím minimum.
G
ahoj
já taky nikdy nic nerozdělovala - prostě jeden koš a všechno špinavé… je teda fakt, že Michalovy věci častěji házím rovnou do pračky a naše do koše a pak je dám do pračky… takže takový druhý vestavný koš:o))) jinak peru světlé na 60 a to už snad stačí…
nežehlím - teda nežehlím to ce vyložene nemusím:o)
Já se na to žehlení ptala především proto, že když jsem viděla svoji sestřenici žehlit spodní prádlo, myslela jsem, že je úplně na hlavu
. Nicméně posléze jsem zjistila, že tento jev není až tak neobvyklý.
A holky co žehlíte, žehlíte i kalhotky krajkové, saténové atp? Že bych taky začala
?
já žehlím všechny svoje kalhotky, bavlněné i ostatní, hlavně tu důležitou část
, pokud je nebezpečí, že by se prádlo přilepilo na žehličku, tak to žehlím přes kapesník. Měla jsem dlouhou dobu gynekologické problémy a tohle zabralo, jednak to asi ničí ty bakterie a možná i zbytky aviváže… A to dávám minimum tekutého prášku, dětskou aviváž + máchání navíc. Asi jsem na to přecitlivělá. Možná to zní jako bych neměla co dělat, ale jinak ostatní věci, když dobře uschnou nežehlím vůbec.........
a to se mi smála i moje sestra, která nosí zá:,–(ně pouze krajková a saténová tanga u kterých je vzadu jen ta tenká šňůrka, takže tam je docela problém najít něco co by se dalo vyžehlit:)
Mně zas říkala dětská dr.co dělá přímo na porodním sále (při jedné přednášce) že žehlením se bakterie opravdu zničí, ale do pár minut jsou tam zpět, protože jsou všude kolem nás. Takže od půl roku peru společně a tedy společně i koš, žehlím jen co je třeba, ale kalhotky to opravdu nejsou. Tak tahkle u nás.
a co místo aviváže dávat ocet - je to dezinfekce, prádlo změkčí