Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Normalni voskove pasky z drogerie? Ja v tom nevidim problem. Pokud sama chce, tak to zvladne. Holeni je kravina, udelaj se z toho vousy. Strhnout staci jednou za par tydnu. Ja mam radsi Veet, ale jsou i levnejsi v DM apod
Jo a cistit bych zacala s prvnimi pupinky. U nas pouzivaj Cannaderm aknea a dobry. Ale to musi clovek vyzkouset. Cisteni je zaklad
Co odbarvit? Jedna kamarádka to tak dělala. Ale na tmavé pleti to možná nebude fungovat. Kosmetiku plánuju s dcerou řešit v pubertě, dětská pleť potřebuje za mě max zimní krém a opalovák.
@tini Holit je pochopitelně kravina, psala jsem to jako příklad špatné praxe. A dělala jsem to proto, že jsem neviděla jinou možnost (o vosku jsem nevěděla a kdybych věděla, stejně bych si ho v těch deseti nemohla koupit). Právě proto to chci s dcerou řešit, aby nebyla dotlačená do takových zoufalých řešení. Šla bys tedy do vosku? Obávám se dvou věcí, jednak aby to nebolelo (u mě je vytrhnutí byť jediného zapomenutého chloupku na horním rtu totální horor, naprosto nesrovnatelný třeba s bradou) a jednak toho, že by si to musela dělat týden co týden…
@MamkaDouDou Díky za tip, zkusím si k tomu něco najít.
Hele, já se přiznám, já se vosku bojím. Když používám vosk, do 2-3 dnů mám krupici pupínků na místě vytrhnutí. Nehledě na to, že po zbytku obličeje mám husté světle chloupky, takže jde vidět přechod a je to ještě horsi.
Trhání probíhalo v kvalitním kosmetickém studiu, u kosmeticky s dobrými referencemi. Vyzkoušeno i u více.
Takže já používám pinzetu. Kdybys to dceři trhala ty, nebylo by to i celkem rychle, ne?
Dcera je teda chlupatá po mně a půjdu teda do nějaké ipl lampy, až půjde do puberty…
Já to holím od svých asi 11 do teď, bude mi 30 a fakt žádné vousy z toho nemám, nechápu, kde se tahle stokrát vyvracena pověra bere.
Mě funguje depilační krém od strep, je to bezbolestné a po pár minutách jsou chloupky pryč a pár týdnů to vydrží.
Teď zkouším dermaplaning (taková mini obličejová žiletka), ale to moc pro 10 letou není, navíc se asi i já budu vracet k tomu krému.
Trhání ani voskové pásky bych nepřežila ani teď, natož v 10 ![]()
S hydratačním čističem (čistící gel) a krémem může začít klidně hned. Např. hydratační řady Cerave, La Roche-Posay, Neutrogena, Bioderma. Jak se začne líčit přidat (před čistící gel) odličovací olej nebo balzám. Séra a cílenou péči s kyselinou salicylovou až v pubertě, kdy začne mít problém s akné, ale pořádná hydratace je potřeba vždy ![]()
Jsem taky tmavý typ. Trhám od asi jedenácti let pinzetou + pokud stále cítím nějaký chloupek, přejedu žiletkou. Pokud opravdu chce a je ochotná podstoupit bolest, tak bych se zamyslela třeba i nad voskovými páskami. Pak je ještě možnost, odbarvit to, ale na tmavší kůži to vypadá divně a nemá to ten efekt.
Mýt obličej gelem a mazat hydratačním krémem může začít klidně hned, až se začne líčit, tak přidat odličovací olej nebo mléko. Séra a speciální péči bych začala používat až bude mít akné.
@Anonymní píše:
Já to holím od svých asi 11 do teď, bude mi 30 a fakt žádné vousy z toho nemám, nechápu, kde se tahle stokrát vyvracena pověra bere.
Já jsem teda po holení měla vždycky chloupky aspoň trochu vidět, prostě takový stín pod nosem. A když jsem se oholila ráno, večer už to bylo trochu cítit ![]()
Moc vám všem děkuju za názory, bude to asi trochu boj, ale snad najdeme něco, co bude dceři vyhovovat.
Este tu nepadol moj oblubeny laser ![]()
Tym ze budu dalsie vznikat tak to bude potrebne opakovat a zrejme budu na niektorych pracoviskach pindat ze je moc mlada, ale na sukromnych pracoviskach to spravia.
Otazka je ci je to naozaj take zle ze sa s tym neda ‚zmierit‘.
Off Topic - neda mi to, prave som pisal vedla do diskusie o skodlivosti mambral a DWR, je to na nohe, neprichadza to do kontaktu s telom a par chemikalii je neprekonatelny problem - naproti tomu ked sa jedna o vyzor, aplikuje sa to priamo na kozu, temer na sliznice (pery a nos) tak akakolvek chemikalia je super - no len ze zaujimave meritka sa pouzivaju… Nekritizujem ani sa nehadam, iba davam bod na zamyslenie na dlhe zimne vecery ![]()
Moj osobny nazor je ze taka mlada ziadne skraslovatka nepotrebuje.
Díky za respektování anonymu, je to pro mě citlivé téma.
Jsem tmavovláska a od dětství mě trápí nadměrné viditelné ochlupení v obličeji, hlavně na horním rtu. Jako malé se mi kvůli tomu děti smály a já jsem si to tajně začala holit
Později jsem to vyřešila laserovou epilací a mám klid. Proč ale píšu, dcera je stejný typ jako já a zdědila pro mně i ten „knírek“. Nedávno přišla s tím, že jí to vadí, že se jí na to ptaly spolužačky a že by se toho chtěla zbavit. Vrátily se mi vzpomínky z dětství a moc ráda bych jí pomohla. Netušíte, jak se dá tohle řešit u desetileté holky?
A ještě jedna ne úplně související otázka, kdy je u holek čas začít s péčí o pleť, tzn. čištění, sérum, krém?