Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem.
Včera v noci nám zajelo kočku auto a zbyla po ní koťata ![]()
Koťatům je cca pět týdnů, kočka si je obstarávala po vlastní ose - byla to klasická vesnická kočka, co přišla jednou za týden se nažrat a jinak bydlela asi na seníku a chytala myši.
A co teď? Dočetla jsem se, že pětitýdenní už by měla zvládnout přemražené maso a případně Tatra grand mléko. Bude to takhle stačit?
Kočky tu kvůli frekventované silnici nemají dlouhou životnost (ano, jsem cynik, přecitlivělé kočičí mámy prominou), takže nemám v plánu vynakládat bůhví kolik peněz za veterinu, speciální mlíko a pod.
Takže jsem koťata posbírala (ještě jedno hledám), vzala je domů do bedýnky, dala jim maso (sežraly na posezení
) a vodu. Při prohlídce sem zjistila, že mají zahnisaná očička (možná z toho sena??). Shodou okolností syn akorát domarodil se zánětem spojivek a dostal Fucithalmic (může se podávat dětem od novorozenců) a něco jako Opthal (ten už se prý nedělá, je to ale na stejném principu, voda, co se leje do takové té vaničky na výplach oka). Můžu jim to dát?
Díky za zkušenosti.
Ahoj, to mě mrzí. Pětitýdenní koťátka podle mě bez mámy už všechno zvládnou, pokud je nenechate samotné. Budou potrebovat pelíšek, pravidelne jídlo, vodu. Je hezky, zes je vzala domů. Co se týče zánětu spojivek, pokud to není opravdu hodně špatné, tak stačí namocenou vatickou otírat a teď si za boha nevzpomenu v čem. Ale bylo to od veta za opravdu malo peněz. Ty lidské léky bych si netroufla. Jinak chápu, ze na vsi je to jiné, ale nechces se spojit s nejakou zachranou stanicí, at je aspon vykastruji? At tam za rok nemate 5× tolik mrnousu, co zas zajede auto. Třeba by je i dostali do jinych rodin.
S odchovem neporadím, ale k těm očím - většina koťat si projde fázi jakoby zanícených očí, zvlášť pokud bydlí trvale někde venku na seně. Prokapavala jsem jim to očními kapkami pro děti a otrela vždy do čista vatovym tamponem. Vřele rovněž doporučuji odčervit pastou ![]()
Ještě ti můžu poradit, že na oči se mi osvědčil odvar ze Světlíku lékařského. Jeho složka je i třeba v kapakách pro mimča Ocuflash.
Vyzkoušela jsem to jak na synovi, tak na kocourovi a pomohlo to.
Léčívali jsme oftalmoseptonexem, odčervovácí prostředky lze koupit i normálně v lékárně.
S jídlem by se určitě dalo kouzlit, nicméně maso, voda a kotěcí žrádlo z krámu už bude v pohodě. Asi bych jim ale nedávala mléko, překvapivě dost koček na to má alergie, taky by moglu mít průjem.
Kdyby kočky náhodou vypadaly, že chvíli přežijí, asi by bylo fajn investovat do kastrací a už neodchovávat další generace překážek pro náklaďáky…
Holky, díky moc za rady.
Co se týče toho kastrování…jo, bylo v plánu i stou zajetou. Před rokem sme si pořídili kocourka, s tím, že kocouři se mají kastrovat až v roce života, sme s kastrací nepospíchali a najednou Zikáč přišel s břichem
…
takže sme počítali s tím, že až koťata odstaví, tak půjde „pod kudlu“.
Co se týče kastrace koťat, tak jsem netušila, že se to dá zařídit přes nějakou záchrannou stanici…měla jsem za to, že se nedají jako malinká kastrovat, a větší už je budou mít noví majitelé (ty už sme měli domluvené před narozením koťat).
My se ujali 3 venkovnich kocek, ktere tady jejich majitelka nechala svymu osudu, kdyz se odstehovala, 2 jsme nechali vykastrovat a to 3.mel byt kocour, byl hodne plachy nenechal na sebe sahnout, po nejakem tydnu jsme zjistili, ze to je kocka a bude mit kotata, ted ji mam i s katatama na verande, budou jim ted 2 tydny a snad se nam povede je udat a kocka pujde vykastrovat.
Dnes jsem mluvila s veterinarkou a na ocicka oftalmoseptonex a nebo oftal, v zadnem pripade borovou vodu.
@Mar__tanka1983 Kastrovat lze již 3 měsíční koťata. Ne každý veterinář to ale umí a chce dělat. Přeci jen je to vše mrňavé. Nicméně koťata se vzpamatovávají po kastraci mnohem lépe. Tahle koťata si předpokládám vykastrují (doufám) noví majitelé.
Jo a očička bude pravděpodobně stačit vytírat tamponkem namočeným v Opthalmoseptonexu. Za pár dní budou v cajku. Doporučuji ještě odčervit.
Veterinarka je zaroven moje sousedka, tak kdyby jsi se potrebovala neco vedet, tak se ji zeptam.
@Kakika @Jindřiš @elibro @Magaly @bertoldina @Tichošlápek @Lalelale
holky dík. Akorát teda, jedna borovou vodu doporučuje, druhá ne ![]()
A co se týče té kastrace, to jako fakt kastrovat tříměsíční???
Já myslela, že musí dosáhnout pohlavní dospělosti (kvůli močovým cestám).
JO, počítám, že noví majitelé si kočky vykastrují sami (respektive teda budou to kočky do bytu, takže nikdo nebude mít potřebu, aby jim kocour značkoval a kočka mrouskala).
Jedno si tedy necháme my ![]()
@Jindřiš píše:
My se ujali 3 venkovnich kocek, ktere tady jejich majitelka nechala svymu osudu, kdyz se odstehovala, 2 jsme nechali vykastrovat a to 3.mel byt kocour, byl hodne plachy nenechal na sebe sahnout, po nejakem tydnu jsme zjistili, ze to je kocka a bude mit kotata, ted ji mam i s katatama na verande, budou jim ted 2 tydny a snad se nam povede je udat a kocka pujde vykastrovat.Dnes jsem mluvila s veterinarkou a na ocicka oftalmoseptonex a nebo oftal, v zadnem pripade borovou vodu.
My to řešili s vetem minulý týden a ten řekl borovou vodu. Pomohla.
@Mar__tanka1983 ty jo, o kastraci ve trech mesicich slyším poprvé. Já znám klasicky po pul roce věku. Poptala bych se bud v té stanici nebo na veterine. Já tě totiž prve pochopila tak, že kočky nejsou vaše, ale kolektivně ve vsi, proto mě ta záchranná stanice napadla. Ale možná by ti byli ochotní pomoci i tak, jen by to nebylo zdarma. Ale to už opravdu hádám, nejsem si jistá.
@Mar__tanka1983 no, fakt se kastruje ve třech měsících
Ale abych nemachrovala, pro mě je to také novinka od podzimu, protože do té doby jsem neměla potřebu to zjišťovat. Ale zemřel nám kocour a začala jsem shánět nového a mnoho chovatelů prodává koťata už kastrovaná. Problémy s močovými cestami v souvislostí s časnou kastrací nebyly prokázány.
K té borové vodě…také mi veterinářka říkala, že borovou vodu ne, ale sousedka vymývala svým kočkám oči zásadně jen borovou vodou a kočky žádné následky neměly. Vlastně ani nevím, proč se nedoporučuje. Nicméně já to mám naopak, kočičky si doma opečovávám jak nejvzácnější orchidej, takže já bych to raději nepoužívala. Na druhou stranu…opthalmoseptonex a opthalmoframykoin jsem používala běžně i na doporučení veterinářky.
Tak jsem se zeptala proc ne borovou vodu a u zvirat vic drazdi a vysusuje, ale taky by se nic hroznyho nestalo, ale pokud je jina volba je lepsi a Ophtal.