Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den všem, chci se zeptat na něči názor co se týče kastrace fenky. Chtěla bych štěně pejska narodila se fenka chtěla bych jí, je to z chovné stanice papírová, a chtěla jsem se zeptat zda když bych neplánovala do budoucna štěňátka zda je lepší vykastrovat a nebo ne. Slyšela jsem když se fena nedá aspoň jednou připustit že je velký riziko nádorů mléčných žláz. Děkuji za jakoukoliv odpověď a názor.
@Lůů111 Určitě bych doporučila kastrovat. My jsme naši dobrmanku nevykastrovali a omarodila nám se zánětem dělohy a teď má šíleně rozhozené hormony chudinka, je to jenom na škodu. Pak taky opadne strach, když bude hárat, pokud máte v sousedství psy a tak.
@Lůů111 Pokud se nechceš zabývat chovem a ani navštěvovat výstavy, ta bych určitě kastrovala. Kastraci předejdeš nechtěnému krytí a zánětům dělohy. Navíc se velice sníží riziko nádorů na mléčných žlázách…to že by fena měla mít štěňata je nesmysl, který bohužel dodnes přetrvává a proto jsou útulky plné nechtěných psů.
@HankaS82 výstavy ani štěňata bych neplánovala, vím že lidi pak říkají proč si tedy chci pořídit papírového pejska a kord fenu, ale já bych chtěla čistou rasu, mám ze dvou psů co byli křížený špatnou zkušenost, který jsem si nechala a nechtěla dát do útulku.
@Lůů111 o jakou rasu se jedna? Lidi si nepořizují psy s PP jen na chov, ale hlavně proto, aby měli jistotu, že až jedinec vyroste bude typickým představitelem plemene. A nebudou se u něj objevovat nemoci, kterými je dané plemeno zatížené.
@Lůů111 píše:
Slyšela jsem když se fena nedá aspoň jednou připustit že je velký riziko nádorů mléčných žláz. Děkuji za jakoukoliv odpověď a názor.
Ne, to je dávno vyvrácený omyl. Klidně si napište do nějaké veterinární poradny, tam vám vysvětlí, jak to ve skutečnosti je. Naopak je pozitivní vztah mezi kastrací a sníženým výskytem nádorů ml. žlázy za dodržení určitých podmínek.
@HankaS82 Border Kolie., Právě kvůli tomu jsem chtěla z chovné stanice abych měla jistotu. Když jsem se koukala na inzeráty skoro vždy jsem měla smůlu že mi lhali a nebylo to čistokrevný nebo byli křížený ale úplně s ničím jiným než co mi bylo řečeno…
Pokud nechcete chovat, tak je kastrace nejlepší řešení, ale je potřeba zvážit dva aspekty: Kastrace v mladém věku (před nebo po prvním hárání), tam je nejvyšší pravděpodobnost, že zabráníte rakovině mléčných žláz, ale na druhou stranu fenka bude celý život taková dětská, může mít problémy s chováním a při případném výcviku (je to jako s puberťákem, jeden je v pohodě, druhý se musí pořád napomínat a k něčemu rozumnému pořád dokopávat). Kastrace po dosažení psychické dospělosti, v závislosti na plemeni k ní dochází po druhém roce (moje fena byla psychicky dospělá až ve čtyřech letech), kastrací nesnížíte tolik riziko rakoviny mléčných žláz, pouze se vyhnete zánětům dělohy a nechtěného nakrytí. Ale zase je větší šance, že fena bude splňovat standard plemene co se týče chování, bude předvidatelnější.
Já osobně jsem pro kastraci ve vyšším věku, stejně jako jsem proti krytí na příliš mladých fenách (18 měsíců a podobně).
@Lůů111 o jakou jde rasu, hlavně si přečti i negativa kastrace. Já kastrovat jedině když k tomu bude zdravotní důvod jinak ne
Já si neumím představit v našem případě feny v bytě které trpí inkotinencí, to by bylo peklo ![]()
Rozhodně není pravda že pokud fena nebude mít štěňata má větší riziko rakoviny mléčné žlázy, právě naopak
Pokud nechceš mít chov, tak je to nejlepší volba. Nikdy nevíš kdy někdo neuhlídá psa, ten ti nakryje fenu a už vznikají další množáci
A prosím kastrovat nejdříve! po prvním hárání ![]()
Pokud nechcete stenata.tak kastrace. Predejdete pripadnym zdravotnim problemum vcetne nadoru na mlecne liste. Plus pro vas to bude rozhodne „pohodlnejsi“. Inkontinenci ve stari fenky trpet mohou.ale vetsinou jde o vetsi plemena nez je bordera. A jde lekove upravit. Mam fenky kastrovane pred prvnim haranim a jsou to normalni dospeli jedinci. zadny zasek v puberte nepozoruji ![]()
Mám fenku, kastrovaná před prvním háraním. Pokud se fenka nechá kastrovat ještě před prvním háraním snižuje se riziko vzniku nádorů ml. žláz. Zákrok i rekonvalescence bez problémů, je to skvělý a pohodový hafík.
Před prvním háráním rozhodně nekastrovat, bude navždy psychicky nevyzrálá. Já jsem pro nekastrování, protože řezat do zdravého psa má také svá nezanedbatelná rizika a ještě si za to „budete moci sami“. Například inkontinence, osteoporoza, problémy se štítnou žlázou… Pokud si ale už teď nejste jisti, že fenu každé hárání ohlídáte, tak ji vykastrujte.
Výhody a nevýhody kastrace:
http://www.benemastr.cz/…kastrace-fen
Fenka byla kastrovaná před 2 lety v 6 měsících stáří a nemůžu říct že je psychicky nevyzralá. Kontaktní, socializocvaná, nemá problém s jakýmkoliv psem ani s lidmi, dětmi, neřeší cestování, auta, tramvaje - psychicky srovnaný jedinec. Mmůžu ji nechat u sousedů a odjet na týden pryč.. A raději nechám řezat do zdravého psa než do starší fenky se zdravotními problémy, ono zdravý pes se totiž podstatně lépe hojí a rizika jsou podstatně menší. Inkontinence je problém starších fen a hlavně větších plemen, a představte si že v 21.století už existují léky na léčbu inkontikence i u fen. A naopak kastrace řeší i problémy se štítnou žlázou - kolikrát snížená funkce štítné žlázy je n ásledek hormonální dysbalace starších fen - tudiž vaječníků.. A osteoporóze se u psů fakt nevyskytuje.
Pracuji na veterine, tak asi vím o čem mluvím… ale je na rozhodnutí každého majitele jestli chce minimalizovat zdravotní problémy feneček ve straším věku a podstoupit preventivní kastraci před nebo po 1.hárání nebo „nechat řezat“ náctiletou fenu s rozjetou rakovinou dělohy a mléčných žláz a metastázami na játrech, ledvinách a plicích.
@Halka7 To svědčí o výchově, ne o hormonálním vývinu a psychické zralosti. U malých plemen to není tak markantní jako u velkých, která dospívají až po dvou letech. Upsala jsem se, měl to být osteosarkom. Každopádně preventivní operace jsou dle (nejen) mého názoru zbytečné riziko. Malé dítě také preventivně nepošlete na appendektomii, maximálně když už je na operačním sále s jiným problémem. Přestože je to velmi častý problém, může být život ohrožující a dítě se dobře hojí… U zvířat je to běžná praxe, protože jsou z toho peníze a je to pohodlné. Na druhou stranu, lepší aby neznalí své miláčky vykastrovali, než aby bez elementárních znalostí genetiky zvířata tupě množili, takže vlastně ano, jsem pro kastraci a doporučuji ji všem. ![]()