Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Hezky večer,
chtěla bych se zeptat jestli stále dětem kupujete ve věku 2 roky a více kotníčkové bačkůrky. Pokud ano kde a jaké? Mám teď spor s mamkou
Dceři kupuji certifikované kotníčkové botky na ven, ale na doma máme prostě obyč bačkůrky. Nehledě na to, že klasika bačkorky se do měsíce povolí natolik, že kotník rozhodně nedrží, spíš bych řekla že jsou horší než nic. Správně bychom měli mít koníčkové, kožené, pevně uvázané tkaničkou?
Díky kač
my ve dvou apůl letech nosíme na doma stále kotníčkové kožené sandálky. A je bezva, že si je sami zujou, obujou. Pravda, je to dost drahé, ale tak jinde vyhodíme za větší blbosti.
Ahoj, mám dvouletou holčičku a na doporučení dr. místo papuček nosíme kožené sandálky. Odůvodnila mi to tím, že malá je na svůj věk veliká a nožičky by ten nápor nemuseli zvládnout, hlavně kotníky, proto i na doma doporučuje pevnou kvalitní obuv. No ale pokud je dítě optimálně veliké ke svému věku, tak to asi nutnost není. Rozhodně to ale ničemu neuškodí. Také mi není líto větší investice do botiček, můžu tím ovlivnit nožičku na celý život ![]()
Synovi (nyní 25m) dáváme od doby, kdy začal chodit, kožené kotníčkové sandálky. Pro zajímavost jsou už páté (19-23)…
Rozhodli jsme se tak po zkušenosti s dcerkou (nyní 5let), které jsme začali dávat zhruba ve 2,5 letech obyč. bačkorky a od 3-leté kontroly u pediatra je sledována na ortopedii pro plochou nohu a nosí vložky do bot… Jinak jsme na ven kupovali kvalitní, certifikované, zásadně nové boty. Těžko říci, zda za to mohou bačkorky nebo roli sehrála i rodinná dispozice, ale přece jen tráví děti v domácí obuvi hodně času, tak už to řešíme takhle.
Dcera 5 let a syn 3 roky a oba stále nosí kožené kotníčkové sandálky (Fare), nechci riskovat problémy s nohama a když se honí po baráku, tak jim v zatáčce neujede v botě noha. ![]()
Taktéž. oba kluci doma do 3 let nosili a nosí kotníčkové sandálky Fare.
Martina
Na doma nosí náš malej kotníčkové sandálky.
A já říkám, že když má kvalitní zdravotní botky na ven, tak proč ne na doma, když doma v nich je xkrát delší dobu…
Diky za zpravicky. Jen mi poradte kde mam v tomhle rocnim obdobi takove botky sehnat, pres internet se mi nechce a v kamennem obchode jsem je nevidela. Jestli jsem to teda dobre pochopila tak maji vase deti proste venkovni letni obuv?
Ano, venkovní letní obuv. Teď v zimě se dají asi jen na internetu nebo v dobrých prodejnách, kde prodávají certifikovanou dětskou obuv. Tam, kde už pochopili, že to děti nosí na doma jako papuče.
Martina
No já mám taky 2,5 letou holčičku. Doteď jsme kupovali „venkovní letní obuv“ na doma. Jenže ona v tom nechce být (asi taky proto, že vidí mě chodit bez bot…), takže byla permanentně zutá. Koupili jsme proto klasický nízký bačkorky, který si teda obuje (podotýkám, že ty kožený si taky obout uměla sama…), ale stejně v nich moc času netráví. Myslíte, že to nějak vadí, když v podstatě celý den běhá po bytě po laminátové podlaze jen v ponožkách?
Jen doplním, že já bačkory nenosím, protože mě obtěžuje
se obouvat pokaždé když vyskočím od dětí ze země udělat pití a za minutu jsem zas zpátky atd…
Martino, myslím, že chození naboso po tvrdé podlaze podporuje plochou nohu.
Jinak já tedy pantofle doma nosím a stejně to mé starší děti naprosto nemotivuje nosit doma boty, lítají věčně bez nich
Malí jak mají ty kožené sandálky, přece jen jim dá nějakou práci je zout, takže si je nechají. Kdyby měli nazouvací bačkorky, asi by je taky za chvíli skopli ![]()
Nevím, jestli bude stačit velikost, ale u nás od začátku a vlastně ještě pořád vedou tyhle bačkůrky: http://www.oblibene.cz/…16-000505-1/
Ahoj,
my jsme koupili dceři kotníčkové plátěté sandálky značky DPK a jsem s nima velice spokojená. Mají firemní prodejnu v Praze a další prodejce po republice. Je to česká firma.
Taky jsem ted pořídila kotníčkové bačkůrky od DPK,zdá se mi to takový kpompromis mezi obyč bačkůrkama a koženýma sandálkama.A doporučila mi je i prodavačka,že v těch kožených se přes léto doma hodně potí,a tyhle budou lepší.
Cena 370,–..
kacela píše:
Hezky večer,
chtěla bych se zeptat jestli stále dětem kupujete ve věku 2 roky a více kotníčkové bačkůrky. Pokud ano kde a jaké? Mám teď spor s mamkouDceři kupuji certifikované kotníčkové botky na ven, ale na doma máme prostě obyč bačkůrky. Nehledě na to, že klasika bačkorky se do měsíce povolí natolik, že kotník rozhodně nedrží, spíš bych řekla že jsou horší než nic. Správně bychom měli mít koníčkové, kožené, pevně uvázané tkaničkou?
Díky kač
uznáváme nový názor doma nejlépe bez bařkurek a rada pediatru to doporucuje. hodim ty odkaz kde to je presne popsany od odborniku ![]()
http://www.dpk.cz/…bouvani-deti
a desatero:
S péčí o nohu je nutno začít hned po narození dítěte. Již úzké a těsné punčošky nebo punčochové kalhoty omezí pohyb dětských nohou a mohou způsobit deformity.
Noha dítěte potřebuje ke svému vývoji úplnou volnost pohybu a možnost procvičování nožní svaloviny. Nebráníme proto dítěti v chůzi a běhu po přírodních měkkých podložkách jako je písek, tráva, lesní půda apod.
Dětská noha roste, obuv nikoliv. Kontrolujte pravidelně, zda dítě z obuvi nevyrostlo. U batolat doporučujeme 1× měsíčně, u předškoláků a mladších školáků za 2 až 3 měsíce, u starších školáků za 4 až 5 měsíců, u 15letých až 20letých jednou za půl roku.
Nové boty kupujte včas, když je to zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí – čím menší dítě, tím více párů obuvi za rok. Poškození nohou vzniká, jestliže trvale nosíme krátkou obuv.
Stará ševcovská zásada zní: “Raději delší a užší”. Prítom “užší” se týká objemu přes prstní klouby, nikoliv ve špici. Žádná obuv se nepoddá do délky a pouze obuv z přírodních materiálů povolí do určité míry do šířky.
Dbejte na to, aby děti nosily obuv podle účelu, ke kterému byla vyrobena. Sebepohodlnější sportovní obuv gumotextilní nebo celogumová obuv se nehodí na celodenní nošení.
Nekupujte obuv na dětských burzách, nenechávejte děti nosit boty po starších sourozencích.
Dětské noze neprospěje ani nošení opotřebované obuvi se sešlapanými opatky a patníky, s prošlapanými podešvemi a devastovanými podšívkami a stélkami. Čím levnější obuv byla dětem koupena, tím častěji se její stav musí kontrolovat.
Prohlížejte pravidelně, jak dítě obuv opotřebovává. Prohlížením obuvi poměrně snadno zjistíme první příznaky deformací.
Nepodceňujme přezouvání. Na přezouvání doporučujeme sandálovou obuv s tvarovanou stélkou (fusbety), ve které se noha dítěte nepotí a která zabraňuje namáhání nožní klenby.
Dodržujte pravidelnou hygienu nohou dětí – včasné a správné stříhání nehtů, nošení bavlněných ponožek a punčocháčů.
Mějte vždy na paměti, že obuv není jen módním doplňkem oblečení vašeho dítěte, ale slouží hlavně jako podpůrný a stabilizující element zdravého vývoje jeho nohou.