Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, dnes jsem ybala u lékařky a zapoměla jsme se zeptat jak je to s koupním v těhu. Jsem v 9. týdnu můžu do rybníku? Někdo mi říkal že je dobré požít tampón.Díky za info.
Ahojky, mi doktorka doporučila jen bazény, protože se tam udržuje hygiéna, ale řeky a rybníky mi nedoporučovala, aby se dovnitř nedostala infekce. Já bych na tvém místě raději neriskovala, ale musíš vědět sama. A o tamponech jsem slyšela, kámoška to v těhotenství používala do krytého bazénu, protože měla z té vody problémy, byla více náchylná. Asi jsem ti moc neporadila, ale to jsou moje zkušenosti.
V těhotenství se plavání vřele doporučuje. Bude rozhodovat kvalita vody, rybník plný sinicí určitě zavrhuji, ale přírodní koupaliště s prověřenou vodou můžu jen doporučit. A tampón jako pojistku.
Já osobně jsem se koupala.
Ahoj,
já myslím,že ten tampon tomu moc nepomůže.
Když jsem čekala první mimi,tak jsem se koupala v Lipenské přehradě,dost studené,a bylo to super!
Ahoj,
já jsem v těhu chodila jen do bazénu, kde vodička byla hygienická i pro těhulky…rybník bych si asi nelajskla ![]()
A tamponům bych tedy moc nevěřila…já jsem je ani nepoužívala při MS do bazénu…
Přeji pohodové těhu ![]()
ahojky,
já taky připíšu, že v těchto vedrech mi koupání vyloženě svědčí. Doporučuju zkontrolovat si kde, obecně není nutné přírodní koupaliště vynechat, např. písníky bývají čistší než řada koupališť (objem vody je nesrovnatelný na počet koupajících, písek je přirozená filtrace) - doporučuju mrknout na stránky vaší krajské hygieny, kde kvalitu vody sledují a danou lokalitu si prověřit. U nás v Pard. kraji např. si lze pravidelně sledovat většinu větších přírodních koupališť. Teď na začátku léta to je ještě většinou výborné. Zrovna dneska jsem si na písáku užívala, vodička čisťounká a teplá, je to taková úleva pro záda - čekám dvojčata a už se k večeru sotva vláčím s břichem, jakmile vlezu do vody, hned je to lepší.
Musím taky podotknout, že na vaginální infekce chválabohu netrpím… Tak hezké koupání všem!
Ahoj, koupání určitě, ale v bazénu nebo jen prověřených vodách. Sinicím se teď daří. Normálně to člověku nemusí vadit, nebo způsobit třeba vyrážku, ale u těhotných hrozí potrat. Takže to bych si hodně rozmyslela. Tampon bych nepoužívala. Vzniku zánětu nezabrání, spíš bych řekla, že se tak vytvoří prostředí vhodné pro množení bakterií. Existují vaginální tablety, které podporují vaginální mikrofloru, tak bych volila ty. Nevím název, ale v lékárně určitě poradí.
no jsem 13tt a mám obavu! i když voda vypadá čistě.. bůh ví, co v ní je! rybníky mi nebyly doporučeny a ani bazény veřejné hlava na hlavě taky ne! a abych pravdu řekla, raději si to odpustím a volím sprchu, než potíže! právě nám rodí holčina 31 tt… kdy jela na dovču a chytla nějakou infekci a odtekla jí plodovka.. takže.. raději opatrně…
TAMPÓNY JSOU V TĚHOTENSTVÍ DOSLOVA ZAKÁZANÉ!!!
Já bych se nekoupala vůbec, je to jedno léto
a ještě jich bude hodně, kdy si vodu užiješ až až.
Rybníky jsou špinavé a můžeš něco chytit.
Na plovárně máš zase spoutu chemikálií, které ničí přirozenou mikroflóru a pak chytneš mykózu raz dva.
To je ale můj názor, koupání je v těh. povoleno, ALE TAMPÓNY SE FAKT NESMÍ POUŽÍVAT!!!
ahojte, řekla bych, že na téma v koupání v těhu je hodně názorů a nikdo neřekne co je správně. Hodně jsem po tom pátrala - na netu, u mé doktorky, u jiných doktorů (dotazem přes kamarádky), v internetových poradnách, mezi známýma,.. Co člověk, to názor. Někdo říkal - jen ne na veřejné bazény (chlor je agresivní a ničí přirozenou mikroflóru), někdo zas - jen ne do rybníku (kdo ví, jestli je tam čistá voda, i když tam není koupání zakázaný), někdo jen ne s tamponem (mikroorganismy zadrží vevnitř a více tam bují), pak zas další- jedině s tamponem…Tak bych mohla pokračovat. Když to shrnu, záleží asi na tom co si kdo troufá. Já osobně teď už chodím (jsem 29tt), ze začátku jsem raději nechodila a beru si vždycky speciální tampon na koupání (prodává se v lékárně).
No tady se mluví o speciálních tampónech - TAMPÓNY JSOU NAPUŠTĚNÉ VAZELÍNOU, takže do sebe nenatáhnou vodu tzn. nedostanou se tam ty mikroorganismy, co by bujeli. Jinak normální menstruační tampóny se nesmí používat!!!!!!!
No do veřejných bazénu, pokud už někdo chce jít, tak bych si vzala ty napuštěné. Do rehabilitačních a bazénech co jsou při lázních bych si nebrala nic, protože tam mají extra vysoké nároky na hygienu. Ale tyhle bazény mají nevýhodu, že jsou většinou menší a jen při lázních a nemocnicích. Ale já chodím jen tam.
Teď mě ještě napadlo, že by se dal použít menstruační kalíšek, protože, ten dělohu uzavírá nepropustně jak špunt. Ale pro jistotu by to chtělo se zeptat doktora jestli to nevadí…a pokud né, tak myslím, že to by bylo vhodné i do venkovních bazénu a koupališť.
Do rybníku nechodím ani normálně, vždy jsem si z nich přitáhla domů nějaké breberky a nebo aspoň vyrážku.
Anonym: To ale nejsou normalni tampony, ale specialni (napustene vazelinou) do vody, napr. Senta protect. I gynekologove je doporucuji zdravym tehotnym, ktere netrpi opakovanymi vaginalnimi infekcemi…
pokud jsi zdravá a netrpš na časté záněty klidně bych se koupala, mně říkali, že i tekoucí voda = řaka by šla.
Obyčejný tampon nedoporučuju, naopak zvýčí kontak sliznice s případně kontaminovanou vodou, ale existují speciální tampony na plavání, nesjou právě levné, ale … Tady detaily: