Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
MAMINKY, ![]()
Těhotenstvím se mi rozjely bolesti hlavy. Nevíte jak tomu předcházet a co na to? ![]()
Vzhledem k tomu, že jsem štíhlé postavy a mé těhotenství je druhé, bolest podbřišku, různé tlaky a podobně jsou normální. Prý je to vždy intenzivnější a bolestivější. I pohyby miminka jsem již cítila. Ale s ohledem na to, že první těho bylo zhruba od 5.měsíce dosti ožehavé - tvrdnutí břicha až až.. skončila jsem na dva měsíce v nemocnici se špalkama u nohou postele, tak se asi začínám moc pozorovat, zda se historie neopakuje. Doktor moje strachy poslouchat nechce a tak se ptám, zda máte podobnou zkušennost s lehkým tvrdnutím břicha již takto brzy, kam až je to normální a zda máte také tak intenzivní vnímání - mám pocit, že cítím každý nový cm své dělohy a skrátka..řekněte, že nejsem sama
. Ve svém okolí mám maminky,kt.ani neví, že jsou těhotné.
Krom toho odpočívám, nesexuju a necvičim - což mi u prvního zakázali, ale teď ještě ne - já už ze strachu. Vy?
Děkuju
![]()
Paji jestli je doktor takovej vůl, že to nechce poslouchat, tak doktora změn…jesstli Ti to bříško opravdu hodně tvrdne, tak magnésium, je proti tvrdnutí bříška…tak si ho buď nech napsat, nebo si zkus koupit něco v kékárně.. ![]()
Ahoj Paji, taky se přikláním k tomu změnit doktora. Předepiše ti magnézium a budeš aspoň v klidu. Moji kámošce začalo tvrdnutí bříška dost brzy, ale už si nepamatuji v kterém měsíci. Já jsem tvrdnutí ani nepoznala, ale doktorka mě na to upozornila, nějak jsem to bohužel nevnímala. Možná jsi teď citlivější a vnímáš to hodně. Buď na sebe opatrná, přejí krásné těhotenství a zdravé mimi.
Ahoj, já jsem teď také podruhé těhotná, teď v 16tt a tvrdnutí pozoruji už od 14tt. Asi se víc sleduji, protože v prvním těhotenství to pořádně začalo ve 22tt (tvrdlo určitě už dřív, ale já nevěděla, co to je) a až do konce těhotenství jsem jedla magnézium snad po hrstích a stejně to tvrdlo a tvrdlo ![]()
Teď taky cítím už nějak dřív různé tlaky a tvrdý podbřišek, hlavně když potřebuji na malou a nebo na velkou, větry (bez Espumisanu bych byla asi mrtvá), nebo pobolívající podbřišek. Myslím si, že to je normální, taky to teď víc vnímám a víc se kontroluji. Navíc mám po císaři i nějaké srůsty, takže to bolívá víc, ale bříško je většinou měkké, málokdy opravdu ztvrdne. Vykulilo se mi dřív než v prvním těhu a to taky asi dělá své. Když se hodně zohýbám, víc mě podbřišek bolí, i po tom co jdu ze záchodu, je to však nalevo a napravo od močáku, takže jsou to vazy (bolí to, i když to zmáčknu).
Chce to víc odpočívat a je to vždy lepší a když mám pocit, že to víc zlobí, sezobnu magnézko (mám doma ještě z 1. těhu) a je to lepší. Ale můj Dr. říká, že je to také hodně psychikou a že se mám méně kontrolovat, je to hodně zkušený porodník a zároveň i vede rizikovou poradnu, takže asi mu budu věřit. No na prohlídku jdu příští týden, takže jsem zvědavá, jak se bude tvářit, ale bude po dovolené, tak asi dobře
![]()
Ve druhém těhu je to fakt asi všechno víc citlivé a víc to cítíme, vazy taky podle mě dřív bolí.
Ahoj, tak předně souhlasím se změnou doktora, taky jsem ho vyměnila, právě kvůli nezájmu. Mě tvrdnutí začalo v 19 tt, bylo to docela intenzivní , měla jsem si to počítat, kolikrát za den, bylo to kolem 20-30. Dostala jsem magnésko - 6 tablet denně, bylo to k ničenu, tvrdlo pořád dál. Ale neotvírala jsem se, takže dobrý, porod mi začal ve 34 tt, podařil se jim kapačkama zastavit. Nakonec jsem rodila ve 40tt. Tak se drž.
Děkuji moc za reakce ![]()
S tvrdnutím je to čím dál horší
, koupila jsem si magnézko, v pondělí jdu naposledy ke svému dr. a ve čtvrtek už k doktorce. Tak jsem zvědavá. Si říkám, že dokud mi bude „jen“ tvrdnout břicho, tak dobrý, jen mám strach, abych neskončila na rizikovém jako u prvního.
Myslíte si, že může být druhé těhotenství jiné nebo s největší pravděpodobností bude stejné?
Ahoj,
tak já jsem teď byla na kontrole u svého Dr., u tvrdnutí se zase zamračil, ale zkontroloval čípek - to bylo OK, tak řekl, že se to řešit nebude. Jestli mě to obtěžuje, ámm brát hořčík, dávkování prý už znám
Ono to u mě není zase tak hrozné, takže beru 1-0-1, někdy 1-1-1. Dělá mě však blbě dlouhé chození nebo stres, to je pak horší. Teď jsem si říkala, že jestli mám opravdu dráždivou dělohu, tak vlastně není důvod, aby to i v druhém těhotenství zase nezlobilo
, což mě ani trochu netěší a už se začínám smiřovat s tím, že možná zase budu na rizikovém. ![]()
paraplicko ![]()
ahoj. Já jdu k doktorovi zítra a ve čtvrtek k nové doktorce. Ani nevím, jestli bude ultrazvuk, ale vzhledem k tomu, že mi břicho tvrdne víc a víc, tak očekávám pořádnou kontrolu.
Tak jsem ráda, že aspoň čípek může být i přes tvrdnutí v pořádku, že? ![]()
Abych řekla pravdu, tak se s tím také začínám smiřovat. První těho bylo rizikové a tohle vypadá zatím podobně. Nedokážu si ale představit, že doma budu mít malýho a já zatím na rizikovém.. ![]()
Uvidíme zítra co CS.
Drž se a odpočívat, relaxovat, …
klídek.