Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Krajni reseni je jarni sestrih. Srst zase naroste pomerne rychle
Holky, neblázněte - králíka fakt NEKOUPAT!!! Pokud je to nutné, vezměte vlhký hadřík a tím jemně otírejte srst. A nepomůže-li to, existují suché šampóny, které mu neublíží. Jinak ani dokonalé vyfénování králíka (pokud tuto proceduru přežije bez šoku) nezaručí, že neprochladne (králík má 3 vrstvy chlupů a pokud se namočí ta spodní, hrozí zápal plic a může dojít až k úmrtí).
Tak kdyz sse to dobre bymeje, tak mu to nic beudela. Ptala jsem se na to.Tajy nejsen zastance kidsjych pripravku na zvirata.Ale z vkastni zkusenosti s Teddikama taky vim, ze kdyz se bamoci, srrst ma velje tendence spkstnatet. a udelat chuchvalce vsude kde to jde.
Pripravky na rozcesavani jsou drahe a stejne je nevyuzijete. Takze kvuli jednomu nutnemu vykoupani, bych rozhodne nekupovala cely sampon.
No jeste se mi nikdy nestalo, ze by kralik po koupani, kdyz jsem ho mela v byte dostal byt jen rymu, natoz zapal plic nebo chcipnul.
To by pak museli chcipat po koupani i jina zvirata. Ja se s tim jeste nesetkala. A ze koupeme oravidelne vse co je v byte. Krecka, kralika, kocku i psa.
Nevim.
Kazdy ma holt jiny nazor.My koupem bezne.
Jedine je pak ostrihani. Proti tomu nebude nikdo.
@Máťa82 tak když si porizuju králíka náročného na údržbu srsti tak počítán přeci s tím ze ho budu denně třeba i víckrát česat…pak přece srst nemůže plstnatet! Tim pádem není důvod králíka koupat a používat kondicioner!
@Bebuu psala jsem ze po VYKOUPANI. v tom je rozdil. A pokud se nekde zasmudla-tak ze to nejde vycesat a je potreba ho vykoupat, tak neni co resit. Takove veci se stavaji a clovek s tim proste nepocita.
@Máťa82 Každé zvíře má srst uzpůsobenou jinak. Křeček, králík, osmák, morče, apod. jsou „samočistící“ zvířata, stejně tak kočka - ta se koupe pouze v nouzi nejvyšší, jinak není potřeba. Pes se koupe celkem běžně i venku.
Jestli pravidelně koupete křečky, králíky, kočky… no, s prominutím potěš pánbůh.
@Máťa82 a spina se po zaschnutí bud vycese, nebo se otre hadrikem a nebo se králík umyje sam…proč se asi králík tak často myje sam? ![]()
Jednou jsem taky vykoupala králičici. Mojí známé dítě, co s ním kdysi přišla na návštěvu, tak někde vyštrachalo starou rtěnku a počmárala sněhově bílou káličí slečnu. Ta rtěnka musela být snad ještě po babičce, nedala se ničím stáhnout, tak jsem ji vykoupala, dala jsem můj šampon, řádně vysprchovala mydlinky a pak jsem jí asi hodinu a půl chovala na klíně a střídala ručníky, dokud nebyla suchá a bylo vše v poho. Rozhodně na to neumřela a šampon ji nic neudělal. Když musíš, tak musíš.. ![]()
@Annie87 chápu krajní situaci…kdy přijde králík do styku s něčím co by mu mohlo uškodit…ale paní píše ze králíka koupe pravidelně…to se prostě nedělá.
@Bebuu Chápu, ale zakladatelka je asi taky v krajní situaci (podle ní) a pro jednou se snad nic nestane, když se opravdu postará, aby králík nezůstal s vlhkou srstí.
@Annie87 Ale jo, když musíš, tak musíš - nouze nejvyšší, nejde-li to hadříkem, ani ničím jiným, tak ok. Ovšem nedělalas to, dle popisu, pravidelně, králíka postupně sušila a nefénovala. Toto beru.
Já jsem králíka také vykoupala, protože jsem měla na zemi kastrol s kari omáčkou abych měla volnou plotnu na rýži a aby mi omáčka trochu vychladla, než jí budu dávat a úplně jsem zapomněla, že mám puštěného králíka z klece a ten prdlouš mi tam skočil…
měli jsme hermelína (bílá srst a modré oči), takže byl zadělaný řádně
normálně jsem ho vzala do vany, namočila, dala jsem na ruku tekuté mýdlo, namydlila ho a smyla z něho mydliny a byl jak novej
a ještě krásně voněl
pak jsem ho chovala na klíně a sušila ho ručníkama a pak ještě vyfénovala
akorát měl pak chudák tu srst takovou objemnou, že to lízal do normálního tvaru ještě snad tři dny potom ![]()