Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
![]()
To máš nějaké výstavní dlouhosrsté, že ho chceš čabit?
Měla jsem morčata, nikdy jsem je někoupala a nikdy nebyla špinavá, morčata jsou velice čistotná.
Stačí vyčesávat a kdyby se morčátko nějak záhadně ušpinilo, tak otřít vlhkým hadříkem z nejhoršího. Důležité je často čistit klec, aby nemusela žít na svých rozkládajích se výkalech, o zbytek se morčátko postará samo.
My máme sheltii a je to děsně prasátko, takže chloupky na zadečku mu stříháme (dredaře nebereme
) a tak třikrát do roka ho koupeme. Máme šampon na psy, poté ho vysušíme do dvou ručníků a vyfénujeme. Nadšený z toho není, ale zvládne to. Ale lepší se mi to zdá spíš v létě, než v zimě. Někde jsem četla, že je potřeba umývat a čistit alespoň pindíka u samečků (samičku nemáme), jinak pak můžou mít problémy při rozmnožování.
Gladys, tak ten náš je asi zdegenerovaný šlechtic, protože si načůrá do rožku a pak se do toho pěkně uvelebí ![]()
ww: a to jsi je měla koupené současně, nebo i tak, že jedna už byla zabydlená a přikoupila se druhá? Ono je to asi různé. Taky jsem měla dvě cizí a sedly si. Jen ta máma se dcerou se mi pořád škubaly.
A tada naši dva fešáci Diego (šedivý) a Karel
Jéva JEVO!
TI jsou parádní!!! Takové sháním!!!!!!!!!!!!
Měla jsem to různě… buď matka/dcera, sestry, nebo dokoupené. Jednu špatnou zkušenost mám jen z klukama, jeden panic, druhý starý milovník do toho morčecí slečna a já jsem skončila v neděli ráno na pohotovosti s dírou v malíčku a 3mi stehy ![]()
ty jo morce by me nenapadlo koupat…i kdyz nasi sousedi takhle muci aji kocky
vzdycky sou doskrabany…ale maji pocit ze v lete to udela kockam dobre aby jim nebylo teplo
![]()
morčátka nekoupat!!!!!!!!!!!!! Jen jim často měnte podestýlku, dlouho jsem chovala morčátka a nadále mám tři, mám super tip na podestýlku-nedávejte hobliny (v žádném případě piliny-ty lezou morčátkům do očí),ale přírodní kamenná drt pro kočky (používá se to na kočičí výkaly) je to jemné, neškodí to srsti, ani očím, je to perfektní proti zápachu a vůbec si to nemůžu vynachválit, mám to i odsouhlasené od zvěrolékaře.
petra.lovosice píše:
tak sem čekala jaké příspevky tu přibudou…protože já jako díte sem chtela mít taky čistnotného křečka…vykoupala sem ho..apak se divila proč mi tak dlouho spinká
ww: no vidíš a to zase naši kluci se maj rádi. Bydlí teď oba u našich, ale původně Diego byl můj, takže je tam „přistěhovalec“ a kamarádí se v pohodě. A ještě se ve venkovním výběhu vlastně vždycky rvala moje s babiččinou samičkou.
ok nebudu koupat
, jinak podestýlku měním co 2 - 3 den, podle toho jak to má zaneřáděné. Což si myslím, že by mohlo stačit
. Seno má neustále k dispozici, dávám mu trošku granulí a zeleninu ![]()
morče jsme nikdy nekoupali! to se dá??????? ale ono je čistotné ani nevím proč ho koupat.. ![]()
crazy0 píše:
morčátka nekoupat!!!!!!!!!!!!! Jen jim často měnte podestýlku, dlouho jsem chovala morčátka a nadále mám tři, mám super tip na podestýlku-nedávejte hobliny (v žádném případě piliny-ty lezou morčátkům do očí),ale přírodní kamenná drt pro kočky (používá se to na kočičí výkaly) je to jemné, neškodí to srsti, ani očím, je to perfektní proti zápachu a vůbec si to nemůžu vynachválit, mám to i odsouhlasené od zvěrolékaře.
Já dávám dřevěné peletky, co se koupí velký pytel za 80,– nebo kolik, v Baumaxu, Hornbachu… Trochu to pomíchám s hoblinama. Akorát ty potvory v obchodech je v létě nemají, protože se netopí
, tak dělám přes zimu zásoby=) Posledně mě zastavil nějaký dědula a hrozně se o to zajímal, a chtěl vědět, jaký na to máme kotel a blabla a vůbec se nedal zastavit. Tak jsem ho nechala vykecat, řekla mu, že to sypu pod morče a on se chudák málem vyvrátil… ![]()
jj, také jsmě měly se ségrou dvě morčata celé dětství a nikdy nás ani nenapadlo je koupat, i když bydlely venku s králíkama a pouštěly jsme je běhat na zahradě, byly strašně čistotný… jmenovaly se Ferda a Lojza, ale nakonec to byly dvě holky. milovaly jsme je. když pak po dlouhých letech umřela Lojza, Ferda zaklepala bačkorama zakrátko, jak se jí stýskalo.
určitě dětem morčátka taky pořídíme, lepší jak křečci, se kterýma se nedá mazlit, protože koušou.
Taky mám morčata od dětství a Natálce ho taky pořídím, až povyroste. Je to kamarád a mazel a přitom nenáročný.
Kydž je tu tolik chovatelek - zajímalo by mě kolika let se vám dožívají. Já mám pocit, že ty poslední co jsme kupovali začali být brzo nemocný, ikdyž péči maj furt stejnou… Ty první asi 4 veterináře vlastně neznali a umírali na stáří a ne např. na nádory jako poslední 4 morčáci v rodině. Jinak nejstaršímu bylo 7 a půl let a nejmladšímu 4 roky.
Moje mamka jak byla malá tak taky měla morče, a dožilo se devíti let. Jak se dívám na fotky, tak to bylo to obří, bylo šíleně velké ![]()