Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, před 14-ti dny jsme si pořídili morče. Mám na vás chovatelky morčat dotaz. Jak svého miláčka koupete? Jaký šampon používáte? A jak ho vysušujete, aby jak ho dáte zpátky do domečku se zase hned nezašpinilo? A ještě jsem se vás chtěla zeptat, jak ho necháváte proběhnout, jestli ho necháváte běhat po pokoji, náš je ještě dost plachý, tak bych ho nerada naháněla někde za skříní. Moc vám děkuji za odpovědi. ![]()
Morčátka se nekoupou! Není to pro ně přirozené. Chovám morčátka 20 let (je mi 25
) Ale když jsem měla dlouhosrsté, tak jsem je občas okoupala…teda namočila spodek-bříško, ťapky, dupku a žínkou opatrně umyla, bez šampónu a zastřihovala srst aby se v ní bobky nedržely. Běhat taky nechávám, v jídelně, máme tam jen lino, stůl a židle
zavřu dveře a dám ji na zem krabice, roury a do nich schovám, co má ráda
ať si pošmejdí. Dej mu čas, často ho hlaďte, mluvte na něj, dávejte mu z ruky dobroty a ono si na vás zvykne a už nebude tak plaché ![]()
Zdraví Dáda a Jůlinka (nemáš fotku?)
Ahoj na morčata se dá koupit šampon pro malá zvířata, ale můžeš použít i psí, nebo dětský. Já naše morče sušila ručníkem a pak fénem hlavně když jsme měli dlouhosrstou koronetu. Umazání nezabráníš, ale pokud má uklizeno nachytá si jen podestýlku a po doschnutí to stačí vyčesat.
vw: jeee, 25let? tak to Vas asi znam:D pokud jezdite na vystavy…
no morce se koupat nepotrebuje, hlavne ne v takove zime, je hodne haklive na zmenu teplot…Spis bych umyla pod tekouci vodou prdelku a sampon pro morcata se prodava ve zverimexu, zbytek omyla navlhcenymi ubrousky… pokud, mate problem, vymente podestylku
jinak vyborne stranky http://www.kralici.cz/…/diskuze.asp teda kdysi vyborne, ale obcas nekdo zasveceny poradi
Optimalni je kydat 2-3× tydne…vyborna podestylka bud drevena pod kone, nebo asan + kukurice
ww píše:
Morčátka se nekoupou! Není to pro ně přirozené. Chovám morčátka 20 let (je mi 25) Ale když jsem měla dlouhosrsté, tak jsem je občas okoupala…teda namočila spodek-bříško, ťapky, dupku a žínkou opatrně umyla, bez šampónu a zastřihovala srst aby se v ní bobky nedržely. Běhat taky nechávám, v jídelně, máme tam jen lino, stůl a židle
zavřu dveře a dám ji na zem krabice, roury a do nich schovám, co má ráda
ať si pošmejdí. Dej mu čas, často ho hlaďte, mluvte na něj, dávejte mu z ruky dobroty a ono si na vás zvykne a už nebude tak plaché
Zdraví Dáda a Jůlinka (nemáš fotku?)
Děkuji vám za odpovědi
, fotku mám, ale na mobilu a zatím nemám kabel, abych ji dostala do PC, ale hned jak to půjde, tak ji sem určitě dám
. Jinak já mám křížence mezi dlouhosrstým a takovým tím střapatým, takže tu srst má něco malinko na zem. Dupku a ťapky určitě umývat budu, i když myslím, že poprvé to bude asi šílené
. Zatím se nechává nažrat z ruky, ale jakmile ho beru z jeho domečku, abych mu přestlala, tak je to boj, ale jakmile ho mám u sebe, tak si tak pobroukává, tak si myslím, že je spokojený ![]()
Monjie píše:
vw: jeee, 25let? tak to Vas asi znam:D pokud jezdite na vystavy…no morce se koupat nepotrebuje, hlavne ne v takove zime, je hodne haklive na zmenu teplot…Spis bych umyla pod tekouci vodou prdelku a sampon pro morcata se prodava ve zverimexu, zbytek omyla navlhcenymi ubrousky… pokud, mate problem, vymente podestylku
jinak vyborne stranky http://www.kralici.cz/…/diskuze.asp teda kdysi vyborne, ale obcas nekdo zasveceny poradi
Optimalni je kydat 2-3× tydne…vyborna podestylka bud drevena pod kone, nebo asan + kukurice
Děkuji za stránku, už po ni brouzdám, a jsou tam super diskuse. Je to moje první morče, tak chci aby se mělo jako v bavlnce ![]()
Monjie píše:
vw: jeee, 25let? tak to Vas asi znam:D pokud jezdite na vystavy…
![]()
![]()
Tak to né…já na výstavy nejezdím, bohužel
Jsem takový morčecí maniak
Jednou jsem jich měla 20, a to jen tím, že mi děti daly kluka k holkám
a než jsem si toho všimla, bylo uděláno
![]()
![]()
Teď scháním kámošku pro Julču, chtěla bych Krátkosrstého saténka, max do 200kč, bez papíru, ale čistokrevného a nikde nic
projeji jsme snad všechny zverimexy v MS kraji… Neznáte nějakého chovatele?
na kryti? ve zverimexech se asi satenaci hledaji blbe…
Příspěvek upraven 19.01.11 v 19:39
tak sem čekala jaké příspevky tu přibudou…protože já jako díte sem chtela mít taky čistnotného křečka…vykoupala sem ho..apak se divila proč mi tak dlouho spinká ![]()
Nene, na krytí NE
Jen kámošku! Nebude v mor.slezském kraji výstava někde?
ww píše:
Nene, na krytí NEJen kámošku! Nebude v mor.slezském kraji výstava někde?
Zkus inzeráty, na ifauně, sbazaru… třeba na někoho narazíš, nebo si dej inzerát sama, že koupíš… morčata jsou super=)
Mě by teda taky nenapadlo morče koupat
Máme takové polodlouhosrsté, trošku chlupy za sebou tahá… hm.
To je dobrý nápad! Zkusím to přes inzerát! Díky Pipet
My jsme měli dlouhosrsté před Julčou, Frydrýška, bohužel v září jsem ho měla venku ve výběhu a napadli ho mravenci, nepřežil to
![]()
To je on- (jak jsem psala výše, jsem do morčátek blázen tak mě omluvte) ![]()
Kikusha:Já teda měla vždy krátkosrstá a nekoupala jsem je. Podestýlku jsem často měnila a koupat nebylo třeba. Nepřijde mi to přirozené, neřeknu pes co lítá venku, ale morče
Navíc je náchylné na stres a změnu teplot. Koupala jsem jen morče, které si už ze zveráku přineslo nějaké breberky, tak jsme odblešovali šamponem od doktora. A pak ještě jednou, když mělo jedno morče průjem. V obou případech to byl pro to zvíře velký stres, ikdyž asi když se bude koupat od mláďěte, možná si zvykne,nevím. Mláďata jsem nechávala běhat na gauči na dece, ty větší už pak v obýváku nebo na chodbě, kde namají kam zalézt. (někteří jedinci přišli po XY zavolání na jméno, jiné jsem lákala na zachrastění zrním
)
ww: píšeš že chceš „kámošku pro Julču“ Takže bys měla dvě samičky v jednom domku. Bacha na to. Julča nemusí další samičku přijmout. Já si takhle jednou nechala dceru a mámu a musela jsem je mít odděleně, v dospělosti se nesnesly a hrozně se praly, jedině venku - to se holky svorně bály ![]()
ww: teda to koukám, že mravenci zabijou morče. Já měla ve výběhu morčata i na chatě, kde jsou lesní mravenci a nikdy nic ![]()
JEVA: Naprosto souhlasím z názorem na koupání
![]()
Ale nevím jak s holkama…vždy jsem měla aspoň 2 a nikdy nebyl problém!