Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Ahoj, řeším dilema a potřebuju další názory, abych se rozhodla správně, respektive nejlíp, jak lze. Před asi měsícem jsem koukala na nabídku bytů tady v okolí a objevila jsem jeden, do kterýho jsem se na první pohled zamilovala. Šla jsem se tam kouknout, a líbil se mi moc. Nicméně musím mít střízlivou hlavu v tomto a tak jsem se tam šla podívat ještě s tátou, kterej se v tomto pohybuje a pozná, co vše je špatně. Zásadní věcí je, že byt je v cihlovým domě, celkem tam je pět bytů, není podsklepenej, je v přízemí a je tam poměrně dost vlhko. Je pět let po rekonstrukci. Plíseň teda nikde vidět nebyla, ani žádný zásadní mapy. Vypadá, že je v dobrým stavu. Ale vlhkost tam podle určitých indicií je.Topí a ohřívá se voda plynem. Dneska mi majitel poslal vyúčtování plynu za loňský rok, je tam úplně nesmyslná spotřeba (cca 16 MWh/rok). Ten byt má necelých 40 m2. Takže z toho dedukuju, že musí topit jako blázni, aby tam ta plíseň nebyla, anebo mají doma natopíno na 25°C. Což tam teda nějaký teplo při mojí návštěvě nebylo. Podle kalkulaček kolem 5000 záloha jen za plyn za měsíc.
Bydlela bych tam sama, na hypotéku dosáhnu. Podle hodně hrubých (a radši nastřelených) propočtů by mi padla na měsíční režijní výdaje více než polovina výplaty. Zbylo by mi měsíčně cca 12000 na jídlo, drogerii a ostatní náklady. Do režijních nákladů počítám pojistku a internet, telefon mám služební.
A já mám dilema, zda do toho jít nebo je to sebevražda. Pro mluví poloha bytu - je to v centru, tam se prodávají byty málo, navíc za dobrou cenu (už zlevnili poměrně dost, na druhou stranu je mi to i celkem podezřelý, dala by se ještě nějaká sleva vyjednat, dle slov makléře). Byt je hezkej, pěkně udělanej, dispozičně trochu netradičně řešenej, ale to se mi právě líbí. Je menší, ale žila bych tam sama. Důvody proti - brutální náklady na vytápění, vlhkost. Se bojím, že když nebudu dostatečně topit, plíseň vyleze a bude to v loji.
Nechci se na třicet let zadlužit a za rok zjistit, že mám všechno plesnivý, ale měla jsem chvíli krásnej byt. Nic mě aktuálně nenutí jít pryč, jsem v nájmu, můžu tu ještě chvíli být (nevím jak dlouho). Mám nízkej nájem. Aktuální režijní náklady mám výrazně (cca o 5000-6000 Kč) nižší, než bych měla s hypotékou. Ale zase to nesypu do svýho.
Co teď, jak byste se rozhodli? Kolik platíte za plyn aktuálně a jakou máte roční spotřebu v bytě?
Díky za všechny podnětný rady. Vkládám anonymně, finanční informace.
Víc než polovina přijmu na hypo a režie je finanční sebevražda. Ještě když jsi na to sama. Co když ti vypadne příjem?
@JancaS84 píše:
Víc než polovina přijmu na hypo a režie je finanční sebevražda. Ještě když jsi na to sama. Co když ti vypadne příjem?
Tak mám cca na čtyři měsíce polštář, případně pojistku, pokud bych onemocněla.
Jít do bytu, který je vlhký je nesmysl. Důvody znáš sama, hledala bych dál.
@Anonymní píše:
Tak mám cca na čtyři měsíce polštář, případně pojistku, pokud bych onemocněla.
A co když se ti k tomu podela pračka lednička atd. Jak to budeš z těch 12 tis dlouho dosporovat? Zase jestli nemáš závazky, tak můžeš jít ještě případně na brigádu. Nebo bych ještě pronajala pokoj pokud to je dost velký.
Vzhledem k tomu, že je ten byt volný dlouho, je něco špatně. Nešla bych do toho. Ani vzhledem k tvým financím.
Do bytu s vlhkosti bych nikdy nesla. To raději hledej dal a ožel dobrou polohu nebo něco dalšího. Vlhkost je o hubu, finančně tě to sežere a to nemluvím o možném dopadu na zdraví… trápila by ses tam.
Jestli si si jistá, že je vlhký, tak nebrat. Jestli si jistá nejsi, tak se poptat u sousedů, jak to tam je. Určitě to není na tom patře jediný byt.
Hledala bych jiný byt. Sama vidíš, že ani ty si nejsi jistá, že je tam vše ok. Že nemáš úplně dobrý pocit.
@JancaS84 píše:
A co když se ti k tomu podela pračka lednička atd. Jak to budeš z těch 12 tis dlouho dosporovat? Zase jestli nemáš závazky, tak můžeš jít ještě případně na brigádu. Nebo bych ještě pronajala pokoj pokud to je dost velký.
Pronajmout pokoj nelze, není tam volnej. Brigádu mám už teď, ale moc to nesype, je to spíš jako zpestření k mojí práci, a ještě hodně nárazový. Chodit na brigádu proto, abych měla na bydlení je kravina. To zas tak nutně řešit bydlení nepotřebuju a radši si počkám, než to ještě trochu klesne.
To s tou podelanou pračkou/čímkoliv si právě taky říkám. 12000 je tak akorát na vyžití, ale chci taky někdy na dovolenou a spořit. Což mi úplně nevychází. Navíc nečekaný výdaje. Může se popytlit víc věcí a jsem nahraná. On ten rozdíl by nebyl tak markantní, ale teď např. platím zálohu za plyn necelou tisícovku (ale netopim, jen vařím, a to ještě minimálně). Tak to je čtyřka jen na plynu. Což je dost. Asi to oželim, no.
@bigl píše:
Jestli si si jistá, že je vlhký, tak nebrat. Jestli si jistá nejsi, tak se poptat u sousedů, jak to tam je. Určitě to není na tom patře jediný byt.
Jsem si jistá. Nejsem si jen jistá tím, jak moc velkej problém to je. Je tam všude dlažba. Táta mi říkal, že právě kvůli tý dlažbě to jde všechno do zdí. Plíseň tam není, ale pravděpodobně tam není proto, že současní nájemníci tam protopili majlant. Mají tam ještě fixovanou „nízkou“ cenu, před tuším dvěma lety, a i tak mají výpočet nových záloh na necelý 3000/měsíc/plyn. Pokud bych tam šla s novou cenou, minimálně na tu pětku se dostanu. Asi se tam zítra stavím se zeptat, na kolik topili a proč.
Vlhký byt nebrat. Z jednoho jsme se teď stěhovali a šíleně se mi ulevilo. Měli jsme plíseň úplně všude. Do rána jsme měli úplně mokré parapety a louži ještě na podlaze. Koupelna celá plesnivá. V pokojích jsme nemohli mít nábytek až u zdí, jinak plesnivěly jak zdi, tak i ten nábytek. Ve skříních nám plesnivělo oblečení. Přitom byt to byl veliký a snažili jsme se pořád větrat a topit. Fakt už nikdy víc. Dokonce jsme i oškrabaly ta problémová místa až na beton a nanesli nějaké ochranné nátěry, ale stejně to bylo k ničemu. Poslední kapka bylo, když nám zezelenala zeď za dětskou postýlkou, přitom byla asi 40 cm. od té zdi
Pravidelně jsme museli místnosti na střídačku stříkat savem a pak se tam nedalo 2 dny spát, jak šíleně to smrdělo.
Nešla bych do toho.
Ahoj, řeším dilema a potřebuju další názory, abych se rozhodla správně, respektive nejlíp, jak lze. Před asi měsícem jsem koukala na nabídku bytů tady v okolí a objevila jsem jeden, do kterýho jsem se na první pohled zamilovala. Šla jsem se tam kouknout, a líbil se mi moc. Nicméně musím mít střízlivou hlavu v tomto a tak jsem se tam šla podívat ještě s tátou, kterej se v tomto pohybuje a pozná, co vše je špatně. Zásadní věcí je, že byt je v cihlovým domě, celkem tam je pět bytů, není podsklepenej, je v přízemí a je tam poměrně dost vlhko. Je pět let po rekonstrukci. Plíseň teda nikde vidět nebyla, ani žádný zásadní mapy. Vypadá, že je v dobrým stavu. Ale vlhkost tam podle určitých indicií je.
Topí a ohřívá se voda plynem. Dneska mi majitel poslal vyúčtování plynu za loňský rok, je tam úplně nesmyslná spotřeba (cca 16 MWh/rok). Ten byt má necelých 40 m2. Takže z toho dedukuju, že musí topit jako blázni, aby tam ta plíseň nebyla, anebo mají doma natopíno na 25°C. Což tam teda nějaký teplo při mojí návštěvě nebylo. Podle kalkulaček kolem 5000 záloha jen za plyn za měsíc.
Bydlela bych tam sama, na hypotéku dosáhnu. Podle hodně hrubých (a radši nastřelených) propočtů by mi padla na měsíční režijní výdaje více než polovina výplaty. Zbylo by mi měsíčně cca 12000 na jídlo, drogerii a ostatní náklady. Do režijních nákladů počítám pojistku a internet, telefon mám služební.
A já mám dilema, zda do toho jít nebo je to sebevražda. Pro mluví poloha bytu - je to v centru, tam se prodávají byty málo, navíc za dobrou cenu (už zlevnili poměrně dost, na druhou stranu je mi to i celkem podezřelý, dala by se ještě nějaká sleva vyjednat, dle slov makléře). Byt je hezkej, pěkně udělanej, dispozičně trochu netradičně řešenej, ale to se mi právě líbí. Je menší, ale žila bych tam sama. Důvody proti - brutální náklady na vytápění, vlhkost. Se bojím, že když nebudu dostatečně topit, plíseň vyleze a bude to v loji.
Nechci se na třicet let zadlužit a za rok zjistit, že mám všechno plesnivý, ale měla jsem chvíli krásnej byt. Nic mě aktuálně nenutí jít pryč, jsem v nájmu, můžu tu ještě chvíli být (nevím jak dlouho). Mám nízkej nájem. Aktuální režijní náklady mám výrazně (cca o 5000-6000 Kč) nižší, než bych měla s hypotékou. Ale zase to nesypu do svýho.
Co teď, jak byste se rozhodli? Kolik platíte za plyn aktuálně a jakou máte roční spotřebu v bytě?
Díky za všechny podnětný rady. Vkládám anonymně, finanční informace.