Koupě bytu - dilema

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2777
31.10.22 21:23

Teď je venku hodně vlhko celý den - nemůže to být tak, že teď se tam moc netopí a proto je tam vlhko? V přízemí je to znát. Případně nemalovali nedávno? Možná bych zauvažovala, jestli nedat podlahový topení.
Jinak s tím rozpočtem - risk je zisk. Nepíšeš, jak jsi stará, ale máš třeba potenciál kariérního růstu? Já byla každých 5 let platově o dost výš a tak se splácelo úplně v pohodě, i když na začátku třeba nebyla ani rezerva a rozpočet akorát tak tak. Nebo si najdeš partnera a budete na náklady 2 atd. Musíš vědět, jak žiješ a co zvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.22 21:25
@Ivana 85 píše:
Mne teda ta spotreba prijde dost divna, nemuze tam byt spatnej plynomer? My mame barak, topili jsme vzdy vsude vcetne chodby a spotreba 22-23 mwh a meli jsme tu fakt teplo.Ve 40m3 protopit 16,to tam musej mit 30 stupnu.

To mi právě přijde taky divný. Já tu fakturu dnes jen tak letmo projela s klukama v práci, takže si na 100% nejsem tím výpočtem jistá, nicméně sedí mi to i s těma jejich zálohama nově stanovenýma. Myslím, že v tomto je zakopanej pes, proč ten byt už zlevnili o 200 tisíc, a ač za dobrý prachy v centru, tak se prodává minimálně měsíc. Já si myslela, že to je kvůli těm dispozicím, a taky že jen málo lidí si dnes bere hypotéku samo (je to tak max pro pár, pracující, opravdu je to menší byt). Ale nejspíš to je kvůli tomuto.

• Citovat
  • Upravit
3958
31.10.22 21:26

Do přízemí v cihlovém domě bych nešla ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
31.10.22 21:30

A těch 90cm stěny není překlep? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.22 21:35
@safina píše:
Teď je venku hodně vlhko celý den - nemůže to být tak, že teď se tam moc netopí a proto je tam vlhko? V přízemí je to znát. Případně nemalovali nedávno? Možná bych zauvažovala, jestli nedat podlahový topení.
Jinak s tím rozpočtem - risk je zisk. Nepíšeš, jak jsi stará, ale máš třeba potenciál kariérního růstu? Já byla každých 5 let platově o dost výš a tak se splácelo úplně v pohodě, i když na začátku třeba nebyla ani rezerva a rozpočet akorát tak tak. Nebo si najdeš partnera a budete na náklady 2 atd. Musíš vědět, jak žiješ a co zvládneš.

Nemalovali, budou malovat předtím, než se byt prodá. Právě kdyby se moc netopilo, tak tam zas nesedí ta spotřeba. Moc teplo tam nebylo. O podlahovce mluvil i táta, ale říkal, že to je investice minimálně 200 litrů, tak to už můžu koupit jinej byt, chtěla jsem něco hotového když už, právě abych nemusela řešit rekonstrukci, a rozhodně ne řešit rekonstrukci kvůli vlhkosti v bytě.

Věkově je mi těsně po třicítce, potenciál růstu mám. Ale v týhle době, kdy firma šetří co to dá, to nevidím na nějaký zásadní zvedání platu. Ale poměrně dost investuje do lidí, mám na mysli externí školení, který si přinejhorším můžu vzít s sebou (celoevropsky uznávaný certifikáty). + Jazyková výuka, ale to je dnes asi standard. Výhledově si myslím, že pokud se něco zásadně nepokákne, potenciál vyššího platu tam je. Přemýšlím takhle jako ty, ale nechci jít úplně na dřeň.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.22 21:37
@Russet píše:

Nevím - já se nepřeklepla, říkal mi to realiťák. Nepřeměřovala jsem to ale.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.22 21:38
@Russet píše:

Ale je to úplně prapůvodní zástavba v historickým centru, tak je to možná možný. Jsem strojař, ne stavař, tak fakt nevím zda je to možný.

• Citovat
  • Upravit
53518
31.10.22 21:42
@Anonymní píše:
Ale je to úplně prapůvodní zástavba v historickým centru, tak je to možná možný. Jsem strojař, ne stavař, tak fakt nevím zda je to možný.

Jsem naprostý laik, ale přijde mi to moc. To by bylo teda materiálu. Jak je ten dům starý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.22 21:45
@Ibi píše:
S koupí teda neporadím, ale ta spotřeba se mi zdá hodně veliká :think: mám podnájem necelých 50 m2. Plynem topim, vařím, ohrivam vodu. Ja +2 děti. Loňské vyúčtování mám spotřebu necelých 9 MWH. Vyúčtování brezen- březen, ja se tedy stehovsla až v září, takže cca půlku. Jsem na rodicaku, takže hodně času doma. Topila jsem na 22- 23 °. Předtím tu bydleli 2 dospělí, kteří trávili hodně času na home Office.
Takže ta Tvoje spotřeba mi nějak nesedí

Viď, taky je mi to divný. Hlavně vzhledem k tý velikosti bytu. Je tam kotel na topení a ohřev vody, na vaření indukce. I podle tabulek co jsem našla je to pitomost, nebo nějakej skrytej problém.

• Citovat
  • Upravit
10651
31.10.22 21:46
@Anonymní píše:
Ahoj, řeším dilema a potřebuju další názory, abych se rozhodla správně, respektive nejlíp, jak lze. Před asi měsícem jsem koukala na nabídku bytů tady v okolí a objevila jsem jeden, do kterýho jsem se na první pohled zamilovala. Šla jsem se tam kouknout, a líbil se mi moc. Nicméně musím mít střízlivou hlavu v tomto a tak jsem se tam šla podívat ještě s tátou, kterej se v tomto pohybuje a pozná, co vše je špatně. Zásadní věcí je, že byt je v cihlovým domě, celkem tam je pět bytů, není podsklepenej, je v přízemí a je tam poměrně dost vlhko. Je pět let po rekonstrukci. Plíseň teda nikde vidět nebyla, ani žádný zásadní mapy. Vypadá, že je v dobrým stavu. Ale vlhkost tam podle určitých indicií je.

Topí a ohřívá se voda plynem. Dneska mi majitel poslal vyúčtování plynu za loňský rok, je tam úplně nesmyslná spotřeba (cca 16 MWh/rok). Ten byt má necelých 40 m2. Takže z toho dedukuju, že musí topit jako blázni, aby tam ta plíseň nebyla, anebo mají doma natopíno na 25°C. Což tam teda nějaký teplo při mojí návštěvě nebylo. Podle kalkulaček kolem 5000 záloha jen za plyn za měsíc.

Bydlela bych tam sama, na hypotéku dosáhnu. Podle hodně hrubých (a radši nastřelených) propočtů by mi padla na měsíční režijní výdaje více než polovina výplaty. Zbylo by mi měsíčně cca 12000 na jídlo, drogerii a ostatní náklady. Do režijních nákladů počítám pojistku a internet, telefon mám služební.

A já mám dilema, zda do toho jít nebo je to sebevražda. Pro mluví poloha bytu - je to v centru, tam se prodávají byty málo, navíc za dobrou cenu (už zlevnili poměrně dost, na druhou stranu je mi to i celkem podezřelý, dala by se ještě nějaká sleva vyjednat, dle slov makléře). Byt je hezkej, pěkně udělanej, dispozičně trochu netradičně řešenej, ale to se mi právě líbí. Je menší, ale žila bych tam sama. Důvody proti - brutální náklady na vytápění, vlhkost. Se bojím, že když nebudu dostatečně topit, plíseň vyleze a bude to v loji.

Nechci se na třicet let zadlužit a za rok zjistit, že mám všechno plesnivý, ale měla jsem chvíli krásnej byt. Nic mě aktuálně nenutí jít pryč, jsem v nájmu, můžu tu ještě chvíli být (nevím jak dlouho). Mám nízkej nájem. Aktuální režijní náklady mám výrazně (cca o 5000-6000 Kč) nižší, než bych měla s hypotékou. Ale zase to nesypu do svýho.

Co teď, jak byste se rozhodli? Kolik platíte za plyn aktuálně a jakou máte roční spotřebu v bytě?

Díky za všechny podnětný rady. Vkládám anonymně, finanční informace.

nešla bych do toho. Už jen skrz vytápění plynem a to vyúčtování z loňského roku a té spotřebě. Fakt ne. Neboj, za pár měsíců tu máme krizi, jakou jsme ještě nezažili a bytů bude dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ibi
4168
31.10.22 21:49
@Anonymní píše:
Viď, taky je mi to divný. Hlavně vzhledem k tý velikosti bytu. Je tam kotel na topení a ohřev vody, na vaření indukce. I podle tabulek co jsem našla je to pitomost, nebo nějakej skrytej problém.

Omlouvám se, pokud jsem to prehledla, s tou spotřebou 16 MWh tam žilo kolik lidí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
31.10.22 21:49

Asi bych chtěla vědět, co se s domem dělalo. Jestli má třeba kamenné zdi a neudělali nic proti vzlínání vody, vlhko tam bude :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.22 21:58
@janickaIII píše:
nešla bych do toho. Už jen skrz vytápění plynem a to vyúčtování z loňského roku a té spotřebě. Fakt ne. Neboj, za pár měsíců tu máme krizi, jakou jsme ještě nezažili a bytů bude dost.

Jestli přijde krize je otázkou, samozřejmě o tom přemýšlím, ale nemyslím, anebo spíš doufám, že to nebude až tak horký. Vytápění plynem ještě před pár lety nebylo nic, co by tě zásadně zruinovalo, doma jsme od mýho dětství měli elektrický topení a to byly pálky, pak táta přešel na plyn a bylo to ok, samozřejmě doba je jaká je, ale už to zase klesá. Samotnej fakt, že se topí plynem, mi žíly netrhá, ale ta spotřeba je divná. A ano, bytů bude dost, to si taky myslím, možná to i klesne. Tenhle se mi líbí, protože je v centru, já tu žiju teď třetím rokem, stěhovala bych se jen o malej kousek jinam, vyhovuje mi to tu. Těch bytů tu není tolik v této lokalitě. Ale nebudu to brát za každou cenu. To holt radši na sídliště, ale v klidu a cajku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.22 22:02
@Ibi píše:
Omlouvám se, pokud jsem to prehledla, s tou spotřebou 16 MWh tam žilo kolik lidí?

Dva starší. Myslím že minimálně paní byla doma, dost možná v důchodu. Pána jsem neviděla. Je tam plyn na ohřev vody a topení. A teď mi to možná došlo, pokud tam byla celej den, tak se asi taky celej den topilo. Já jsem vycházela z toho, že u topení je celkem fuk, kolik lidí tam je, páč topit musíš stejně ať tam jsou dva nebo jeden. Ale pokud ona byla celej den doma a celej den se topilo, a ještě třeba na pětadvacet, možná by ta spotřeba i odpovídala.

• Citovat
  • Upravit
7188
31.10.22 22:04

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat