Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím o vhled nebo názor. Žiji 4 roky s přítelem, je nám 28 let, děti nemáme. Již před nějakou dobrou jsme měli takovou vizi - koupit menší byt dispozičně cca 2kk (tak, aby byly 2 místnosti), který by nám výhledově třeba 10 let vydržel a dokázali bychom ho relativně v dohledné době splatit (s cenou cca 3 mil.), pak asi baráček mimo Plzeň v menším městě a byt bychom pronajímali, v nehorším prodali. Myšlenka byla, že i 1-2 děti by se s námi do toho bytu vešly, protože, jak vidíme ve svém okolí, malé děti spí stejně s rodiči v ložnici.
Já aktuálně už nějakou dobu sjíždím inzeráty, domlouvám prohlídky, zajímám se a hledám.. přítel nevynaložil žádnou snahu, jen se mnou teda jde na prohlídku.
Já rozhodně nechci žít celý život v podnájmu, chci mít něco svého, nějakou jistotu.
Aktuálně mám už léta v podnájmu malý byteček, co jsem si našla ještě v době studijí, kam se ve dvou sotva vejdeme, ze kterého už chci pryč a už chci žít „normálně“. Vlastně celý život šetřím „na budoucnost“, přítel to tak nikdy neměl „neměl důvod šetřit“. Takže já mám našetřeno 1,5 mil. Dospěla jsem k názoru, že bych byt asi koupila sama, protože já to vlastní bydlení prostě chci, bud by se přítel přidal, nebo ne, a byt by byl můj. Teď mám dilema, jestli kupovat takhle malý byt, když by se mohlo stát, že v něm zůstanu sama a třeba i s dítětem, či dětma… v tom případě bych se asi nezmohla na další hypotéku na větší byt, abychom se tam vešli i s větším dítětem či dětma (stavět dům v malém městě či vesnici je zejména přítelovo vize, ne moje). Taky si říkam, že už nejsme nejmladší a ty děti už nejsou „tak“ vzdálená budoucnost… jestli neřešit raději rovnou ten větší byt (3kk)… zase cenově jsme někde na 5-6 mil.
Šla bych do bytu, který zvládnu finančně sama. Navíc pokud máš ušetřeno 1,5 milionu, který do bytu dáš a partner nic, tak nevidím důvod, proč by měl být byt společný.
@terien píše: Šla bych do bytu, který zvládnu finančně sama. Navíc pokud máš ušetřeno 1,5 milionu, který do bytu dáš a partner nic, tak nevidím důvod, proč by měl být byt společný.
Naprosto souhlasím a udělala bych to stejně. ![]()
A nějaký coby kdyby do budoucna bych neřešila. To by se pak řešilo za pochodu a podle aktuální situace.
Tak pokud potrebujes novostavbu tak na 6M jses, pokud ne tak se v dobre lokalite da porad koupit (vetsi) 3+1 kolem 3,5M jen je treba pocitat ze tam bude spousta prace, ale za me je to porad vyrazne lepsi reseni
Koupit si společný byt s přítelem, který nemá narozdíl od tebe nic nasetreno? Přijde ti to jako dobrý napad, fakt? ![]()
Hele já do bytu nechtěla, teď rekonstruuju barák a i když je to romantika, je to dost na hraně po všech stránkách.. schválně kolik šedivých vlasů mi to ještě bude stát, už jich mam 5
takže jít si za svým, co je v tvých možnostech, hlavně na něj nic nepsat. jeho přístup lepší nebude. je otázka jestli to vhodnej samec pro tebe ![]()
Přítel je nic, promiň. To je jen kamarád, který teď je, ale v budoucnu byt nemusí. Vůbec bych ho, ve tvé situaci v úvahu nebrala. Ber v úvahu sebe a svou budoucnost a byt kup takový, abys jej sama zvládla. Hlavně tomu kamarádovi nepis žádnou polovinu bytu nebo tak něco.
Přesně, jak pisou… Máš nasetreno celkem slušnou částku… Šla bych do bytu, u kterého budeš vědět, že to zvládneš i sama. A na přítele rozhodně nic nepiš… Buď se může k tobě nastěhovat, jestli chceš, ale ať ti přispívá na bydlení… Co popisuješ, tak on finanční stránku moc neřeší ![]()
@nln V Plzni se 3+1 (nebo v lepší případě 3+kk) nedá sehnat za 3,5 mil. A cena zmiňované novostavby o této rozloze je 9-11 mil.
Jak jsem psala, zajímám se o to a aktivně sleduji nabídky bytů asi rok a půl. ![]()
@nln píše:
Tak pokud potrebujes novostavbu tak na 6M jses, pokud ne tak se v dobre lokalite da porad koupit (vetsi) 3+1 kolem 3,5M jen je treba pocitat ze tam bude spousta prace, ale za me je to porad vyrazne lepsi reseni
V Plzni se 3+1 (nebo v lepší případě 3+kk) nedá sehnat za 3,5 mil. A cena zmiňované novostavby o této rozloze je 9-11 mil.
Jak jsem psala, zajímám se o to a aktivně sleduji nabídky bytů asi rok a půl. ![]()
@terien @Šmoulice @Semtex @inzenyrka85
@sahrazad1 @Alcounek
Určitě nemam v plánu psát přítele jako spolumajitele bytu, v případě, že by se finančně nezapojil, nebo něco takového, to je jasné ![]()
Není to tak, že by neměl našetřeno vůbec nic… má 0,5 mil, začal šetřit až v průběhu vztahu se mnou, když jsme se o tom bavili. Nechci to podat, jakože je k hovnu nebo tak, tak to není, ale zrovna nemáme nejrůžovější období vztahu… nevim, jestli spolu do budoucna/do života budeme… proto říkam, že byt si chci koupit i sama, takže hledám dál…
Píšete „abych to utáhla“, stejně budu mít byt na hypotéku a na měsíční splátce to nepoznám, lišit se bude doba splácení… co když, v případě rodiny, nám bude to 2kk malé? V tu chvíli nebudu mít nárok na další hypotéku, když nebudu mít ještě splacenou stávající…
@Anita.Cerna píše:
@terien @Šmoulice @Semtex @inzenyrka85
@sahrazad1 @AlcounekUrčitě nemam v plánu psát přítele jako spolumajitele bytu, v případě, že by se finančně nezapojil, nebo něco takového, to je jasné
Není to tak, že by neměl našetřeno vůbec nic… má 0,5 mil, začal šetřit až v průběhu vztahu se mnou, když jsme se o tom bavili. Nechci to podat, jakože je k hovnu nebo tak, tak to není, ale zrovna nemáme nejrůžovější období vztahu… nevim, jestli spolu do budoucna/do života budeme… proto říkam, že byt si chci koupit i sama, takže hledám dál…
Píšete „abych to utáhla“, stejně budu mít byt na hypotéku a na měsíční splátce to nepoznám, lišit se bude doba splácení… co když, v případě rodiny, nám bude to 2kk malé? V tu chvíli nebudu mít nárok na další hypotéku, když nebudu mít ještě splacenou stávající…
To záleží na příjmech nebo na tom, čím budeš ručit. My měli dvě hypo úplně bez problémů. Můžeš byt prodat a koupit větší nebo ho pronajímat. Možnosti je několik, spíš se poraď s někým, kdo v oblasti hypoték pracuje, ty o tom moc nevíš ![]()
Radsej 2+1 ako 2kk.
Ak by si nahodou tie deti mala, tak aspon nebudes spat v kuchyni s obyvakom…
@Magic Unicorn Jestli spát v obýváku, nebo v kuchyni s obývákem už je jedno. Ale za mě jednoznačně lepší mít kk - kuchyni spojenou s obývací pokojem. I v bytech 2+1 vymýšlím, jak tyto dvě místnosti propojit.
Ale už je ve finále vedlejší - spíš mi jde o lokalitu, stav bytu, dispoziční řešení a uspořádání a podobně.
Ale samozřejmě takto malý byt není trvalým řešením pro rodinu, jak jsem psala v úvodním příspěvku. s malými dětmi je to ok, ty stejně spí s Vámi v ložnici, ale pro větší už to není dostačující…