Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
stojím před otázkou, zda koupit ojetý vůz či nikoliv. Kolegové mě v práci odrazují, ať si auto nekupuju, že minimálně každý rok do auta musím investovat 10.000tis. I když koupím auto třeba 5 nebo 10 let starý, je to prý jedno. Na auto na které bych nemusela šáhnout 5 let, tak jsou úplně nové, ale to nepřipadá v úvahu. Taky je prý důležitý kolik najezdím km za rok… Minimálně bych musela najet 5tis. km za rok, aby se mi to vůbec vyplatilo.. Jaké máte zkušenosti vy , co se týče investic (opravy,oleje…spotřeba benzín, nafta…atd.)
Díky moc.
Ahoj asi by ti vice mohl napsat muj manzel(reknu mu az se vrati)
ale co od nej vim,v autech se vyznam je nejvetsi blbostkupovat auto nove strasne rychle ztraci cenu , jen co vyjedes z autosalonu je to cca 50000kc,nejlespi jsou podle meho muze auta japonské- drazsi jsou na dily ale jsou temer neporuchova!!!mame mitsubishi carisma 10let stare ani jednou se nam nepokazil!!!nejlepsi je podle mne auto cca 5 let stare,,povinne ruceni sezenes dnes uz i za 2000 rocne a naklady jsou jen benzin,max.výměna pneu, oleje,brzd.destiček a stěračů ..atd.Jen se snažit jej moc nenabourat,to se pak fakt prodraží. ![]()
Příspěvek upraven 19.11.10 v 17:54
Auto je určitě finanční záhul.Nové-velká investice na počátku + pojistky + garanční prohlídky-to 10 tis. ročně nestačí.
![]()
Starší ojetý auto-zaplatit povinné ručení,havarijka už není nutná.K tomu když se nevyvrbí nic navíc a bude to „jen“ údržba,tak počítej ročně do 10 tisíc.
K tomu benzín-jak víš,že budeš jezdit,dojedeš někam častěji,protože je to pohodlný…a zjistíš,že benzín stál za měsíc víc jak autobus.
Záleží proč auto potřebuješ.Zda to není nutné kvůli práci,nebo nemocem dětí,tak bych do toho nešla.A pokud máš už nyní finanční rozpočet napnutý,tak bych do auta nešla.Je to pohodlný / máme dvě /,ale opravdu drahá záležitost.
A ještě jedna důležitá věc-kolik máš našetřených peněz na auto?Podle toho můžeš uvažovat jaké a jak staré auto by připadalo v úvahu.Nebo uvažuješ nad půjčkou či leasingem?To by byl další výdaj do rozpočtu.
Auto stojí víc než 10 000 ročně!
Počítej cca 5000 -12000 poviné ručení a pojištění
Projezdim cca 2-4000 měsíčně a to jen vozim děti po kroužkách,školkách na nákupy atd..
Zimní pneu,letní pneu,olej,brzdové destičky,tekutin. do odstřikovaču,fridex a pak si připočítej když se něco stane a aby si mohla auto opravit musíš ze dne na den hodit v opravně 5000 na stul.
Pokud ho nepotřebuješ tak je to zbytečné.Pro mě je bejt bez auta jak bez ruky.
Záleží i na tom, na co bys ho využívala. My jsme auto neměli do doby, kdy měl starší 3 roky a mladší rok. A už jsem to fakt nedávala, všude mhd, ke každému doktorovi nebo na rehabilitace hodinu tam a hodinu zpět, nedalo se to skloubit s režimem dětí, starší usínal v šalině, no katastrofa. Jezdila jsem šalinou i nakupovat do města plínky apod., no fakt něco.
Auto jsem si vynutila, i když jsme na něho extra neměli, chvíli jsme se skoro pásli a už se to srovnalo. Benzín kupuju furt, teď nás čeká výměna pneu a v lednu pojistky, ručení a dálniční známka, na jaře letní se musí koupit letní pneu, ale za to pohodlí nám to stojí. Takže nelze říct, zda se to vyplatí, finančně je to perda, ale už nejsem tak vynervovaná a uhoněná.
Nakonec jsme koupili 5 let starou Fabii v super stavu a za super cenu. Kupovali jsme v únoru, kdy byly ceny asi trochu níž než pak na začátku jara. Přikláním se k názoru, že nové ne, tak pět let staré. Ale kupovat s někým, kdo tomu rozumí. Známý nám i ověřil, zda není v databázi kradených či bouraných aut. Kupovat jen se servisní knížkou, tam by taky mohlo být vidět, jak na tom auto je.
Ahoj,u nás je situace taková,že jsme si před 2 roky koupili nové auto-Ford Focus.Manžel je inteligent,autům rozumí jako průměrnej chlap,ale pokud by se mělo něco podělat,tak by tomu asi nerozuměl.V továrně nám namontovali i sofix v ceně.Nezdá se mi,že by nás to nějak vyčerpávalo.Na garančky jezdíme,havarijní pojištění máme.Vzhledem k tomu,že máme malého-musí být auto k dispozici,a ne,aby bylo neustále v opravně.Navíc,co jsem viděla v televizi,tak hodně aut v bazarech má přetočené tachometry,jsou bourané,kradené.Laik to nepozná.
Jinak,než jsme to auto měli,tak jsme jezdili se starým pekáčem,který se nám kolikrát pokazil,když jsme ho museli mít pojízdné-těsně před odjezdem na prodloužený zaplacený víkend.Jelikož to byl starý pekáč-díly se nedaly sehnat,mechanik s opravou nečekal.
Záleží,taky jak s tím autem budeš jezdit,a jestli máš děti…
nemusi stat ani deset tisic..zalezi co koupi..jakej to ma obsah..kdyz si vyberes neco slabsiho tak povinny ruceni muzes mit kolem 4 tis. a opravy zalezi na stesti…dokavad sem mela starou skodovku (favorit, felicie) tak tam se daly opravy poridit levno…za tisicovku byla velka oprava
ted uz mam novejsi auto..a to jsou palky za opravy…a sou roky kdy sem neplatila nic za opravy taky ono se to nekazi kazdych tisic kilometru
treba ja si bez auta neumim zivot predstavit…mela jsem auto uz jako studentka a dokazala ho uzivit ![]()
edit: benzin je vec druha..ten je dneska drahej…ale ten myslim do tech 10tis nepocitas ne? ![]()
Auta střídáme docela často, máme vždycky dvě a vždycky to jsou starší auta. 10000 Kč ročně za opravy jsme nedali nikdy. Na ty starší auta jsou opravy docela levný, některý náhradní díly se dají sehnat i na vrakovišti.
Naše „hlavní“ auto jsme kupovali před 1,5 rokem, je to Opel Astra combi, r.v. 1999 a za tu dobu nás opravy stály celou JEDNU tisícovku. Nikdy nás nikde nenechalo, dokonce startovalo i loni v -25 st. Ručení nás stojí max. 3 tis. ročně, máme velký bonusy. Havarijní neplatíme, nevyplatí se to.
Jednou jsme udělali vyjímku a koupili si dva roky starou Fábii. Jezdili jsme s ní několik měsíců, pak manžel měnil práci, kde měl ze začátku nízkej plat, tak jsme ji prodali, abysme nemuseli platit úvěr. A udělali jsme jedině dobře. Asi za čtyři měsíce volal novej majitel Fábie s tím, že se mu tam posralo něco a oprava ho bude stát asi 20 tis.
A když vidíme u známejch, co maj nový auta, kolik je ty opravy stojej, tak jsme si řekli, že už nový auto nechcem, i kdybysme na něj měli.
My teda máme štěstí v tom, že manžel je původně vyučenej automechanik, takže dost věcí si udělá sám.
Příbuzný si koupili kdysi auto, novou Fabku, jeli s ní na návštěvu k rodičům a pak k nám. No a od nás už neodjeli.
Auto mělo najeto 100 km. Ale oni měli smůlu na vadnej kus, každou chvíli se jim na to něco podělalo.
Kláro a kolik máte na auto peněz? To je asi zásadní věc v rozhodnutí jestli nový nebo ojetý auto.
Tak já bych chtěla vědět jak se dostat ročně jen do 10 000?
Dřív jsem měla auta psané na tátu ale nové auto jsem si musela nechat napsat na sebe.Samozřejmě spadám do nejhorší kategorie do 30 let,takže zatim platim nejvyšší taxu a to i s havarijkem 12 000 ročně.
Bez havarijka jsem měla věčně vymlácená okna(jsem tu v ulici asi oblíbená),sunadné kola a puklice už vubec nedávám,ty vydrží maximálně měsíc.Co mám havarijko jsem teda nezaznamena žádnou škodu
,ale jako nové auto ho pojištěné mít musim proto že kdyby tam zítra už nestálo,tak se asi pos----
Říkáte tu bonusy,ale to jako majitelka auta která patří mezi nováčky mít nebude!
Opravy to je kapitola sama pro sebe.Nemám žádnou plečku,spotřebu maličkou a přesto je vždycky nějaká ta oprava potřeba či štelování motoru a pokud se jedná o novej vuz je potřeba navštívit kolikrát i autorizované prodejce,takže i výměna žárovky stojí 600kč.
Jezdim na naftu.Spotřebu mám asi 4-5 litru.
Takže nebudu nasazovat ružová brýle a s těma 10 000 počítej vždy + musíš mít něco na straně kdyby se něco pokazilo.
Gumy mě třeba vyjdou na 6000 zimní,6000 letní a vydrží tak 2 roky.
Auta mám od 18 let a vždycky jsem ho nějak ale uživila
Tak já musím trošku oponovat většině.....máme dvě auta. Jedno nové, jedno starší. To je na mé ježdění. Bydlíme na vesnici, takže když je syn nemocnej atd. musí být druhé auto. Ročně mě stojí akorát přezutí pneu - necelá 1000, pov. ručení 2500 + samozřejmě benzín, ale to si platím co si projedu. Auto je staré téměř 10 let, měněný pouze výfuk a stěrače. Jinak bez vad a problémů. Všude si dojedu, což je pro mě hodně důležité.
Samozřejmě jednou za čas přijde větší částka jako koupení nových pneu (zn. Barum - cca 4-4500), výměna kapalin (ve zn. servisu cca 3500), ale to není každý rok. A ikdyby se to sešlo všechno v jeden rok, tak mě to nevyjde na 10 tis.
Příspěvek upraven 19.11.10 v 19:17
A olej by se měl měnit tak jednou za rok,pokud teda nenajezdíš za ten rok jen 20km
MisaN píše:
Tak já musím trošku oponovat většině.....máme dvě auta. Jedno nové, jedno starší. To je na mé ježdění. Bydlíme na vesnici, takže když je syn nemocnej atd. musí být druhé auto. Ročně mě stojí akorát přezutí pneu - necelá 1000, pov. ručení 2500 + samozřejmě benzín, ale to si platím co si projedu. Auto je staré téměř 10 let, měněný pouze výfuk a stěrače. Jinak bez vad a problémů. Všude si dojedu, což je pro mě hodně důležité.
Samozřejěm jednou za čas přijde větší částka jako koupení nových pneu, výměna kapalin, ale to není každý rok. A ikdyby se to sešlo všechno v jeden rok, tak mě to nevyjde na 10 tis. a to jezdím do značkového servisu.
na emise nejezdíš?Oleje neměníš?brzdová kapalina?
Mohu se zeptat co máš za poviné ručení?
Kláro tys nenapsala proč vlastně auto chceš, jestli jen tak, nebo ho skutečně potřebuješ - to je totiž dost podstatné. My třeba bydlíme na malém městě a bez auta bysme se neobešli, už jen proto, že do práce to máme 35 km a dojíždění busem si teda neumím představit, nehledě na minimálně 3 přestupy. Jinak s výdaji počítej, myslím, že holky už to tu většinou vše popsaly. A co se týče nečekaných výdajů...........řeknu ti, co se třeba stalo nám. Přítel nechal zaparkované auto za obchodním centrem a když k němu po cca hodine přišel, bylo nabořené.....oprava cca za 7.000, což ještě není tolik, na to, že je to poměrně nové auto, ale nejhorší je, že pokud nemáš havárko, tak v takové situaci neuděláš nic, i když to tvoje vina není, takže můžeš jen někomu „poděkovat“ tím tě nechci strašit, jen ti chci naznačit, že je potřeba počítat se vším ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
pokud se jedná o novej vuz je potřeba navštívit kolikrát i autorizované prodejce,takže i výměna žárovky stojí 600kč.
A to je právě ono. S novým autem jezdíš do autorizovaných servisů, který jsou příšerně drahý. My dáme auto k místnímu opraváři a stojí všechno pár korun. Jo a žárovku jsme kupovali zrovna včera. Stála asi 80 Kč a manžel si jí tam namontoval sám. ![]()