Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anik píše:
Kdyby se na to vykašlala, nebo ty peníze neměla, tak prarodiče skončí těžko říct kde.
Neskončí „kdovíkde“ - skončí v nájmu, důchody na to mají vysoké dost. Ale proč je nevyužít k tomu, aby se získal byt pro dceru… přece ty peníze nebudou strkat cizím do nájmu, raději ať jimi pomohou zafinancovat byt do budoucna pro pravnučku.
@Anik píše:
prarodiče to ručení tenkrát podepsali dobrovolně, předpokládám, museli si být vědomi rizik.
To jistě. Udělali hloupost, důvěřovali své vnučce, která je o všechno připravila. To ale na věci, která je předmětem diskuse, vůbec nic nemění.
My řešíme něco podobného s mamkou. Plánujeme, že koupíme byt, necháme ji v něm bydlet, bude ale napsaný na nás. Hypotéku budeme platit ze svého, mamka by jen platila elektriku atp. snad na to teda nedojde, její bydlení zachráníme, ale toto je taková poslední možnost, aby neskončila pod mostem, protože k nám se nevejde. nasekala neskutečně dluhů… ![]()
@BohunkaP no tak budou splácet hypo někomu jinému
a vnučka koupi jiný byt a ka budou ji ho splácet jiní nájemníci…tak teď mi vysvětlí ten rozdíl…
Já vidím jen plus, vnučka bude mít spolehlive nájemce a oni svoji vnučku jako pronajímatele, která je nevyhodi na ulici, kdyby se jim něco stalo…a urcite se dohodnou na rozumném nájemném
Kšefty s rodinou jsou vždycky ty nejhorší možný, nakonec z toho člověk vždycky vyjde jako ten, co na nich chce ještě vydělat a je zlý a sobecký a nedává a neplatí ze svého, protože tak je to morálně správné.
@Anik Sestřina bydlení se problém samozřejmě dotkne. Bohužel její situace trvá již dlouho. Pomohli jsme jí finančně. Prarodiče jí dali několik set tisíc, já cca 150. Nabídla jsem jí právní pomoc, dočasné bydlení u nás, mohla bych jí najít práci atd. Na vše reaguje frází: "Je to můj problém, řeším to atd. Sestra velmi tvrdě pracuje. Bohužel jejímu příteli se prostě pracovat nechce. Toť ve zkratce jeden dlouhý smutný příběh.
Je opravdu velmi smutné, že prarodiče přijdou o dům, který před mnoha lety koupili a celý život zvelebovali, ale už se s tím nějak smířili. Navíc mají jen jednu dceru, která bydlí v bytě, takže u ní by bydlet nemohli. Byt, který bychom koupili by byl v blízkosti nás, takže bych je mohla často navštěvovat, pomáhat jim atd. Navíc by měli blízko jedinou pravnučku, kterou mají velmi rádi. Babička je velmi racionálně smýšlející. Jen jsem jí tuto myšlenku nastínila a říkala, že varianta by to byla určitě dobrá. Bohužel pořád věří v nějaký zázrak, takže případné stěhování zatím neřeší.
Co se týče koupi jejich domu… Podle mého odhadu by se dal prodat cca za 1,5 mil., což je pro nás ve formě hypotéky neúnosné. Navíc je potřeba počítat za pár let s nějakou rekonstrukcí a další investicí. Do toho nepočítám náklady na provoz domu, které jsou značné a to, že bydlí cca 100 km od nás.
Na koupi bytu bychom si museli vzít hypotéku, což by asi nebyl problém, protože máme s manželem stabilní příjmy a žádné závazky. Manžel je truhlář, takže by za cenu materiálu mohl byt i průběžně rekonstruovat, takže by prarodiče mohli dožít v důstojném prostředí. Kdybychom chtěli jen investici, tak koupím byt a seženu 3 studenty, kteří mi ho budou platit.
@catherine100, z ekonomického hlediska je to přesně tak, jak říkáš. Žádný rozdíl. Ekonomicky je to velmi výhodné.
Z morálního hlediska je to pro mne svinstvo.
Kdyby zakladatelka napsala, že prarodičům chce pomoci, tudíž jim koupí malý byteček ze svého (když už o všechno přišli, tak ať si aspoň za těch pár tisícovek, co by museli strkat do nájmu, trochu přilepší), PAK by to bylo obdivuhodné gesto. Viz příspěvek anonymní výše, kde maminka bude platit jen energie, co spotřebuje. Tohle, to je úplně o něčem jiném - to je čistý, chladný, tvrdě ekonomický kalkul tam, kde není na místě.
Pokud v rodině jsou peníze, mělo by být prvořadé zachránit dům prarodičů, aby mohli zůstat ve svém.
@catherine100 Přesně takhle jsem uvažovala. S manželem jsme už před časem přemýšleli o tom, že bychom dceři byt pořídili. Jenomže nemám čas ani nervy na to řešit problémy s nájemníky. Takhle by i prarodiče měli jistotu, že jim nikdo nebude zvyšovat nájem, nevyhodí je, když dostane nějakou lepší nabídku atd. Nájem by někde bohužel museli platit tak jako tak.
@priserka.jd a když barak prodají, kolik z toho musejí dat bance, aby byli z dluhu vyvázání?
Já bych teda za tohle svýho sourozence asi zabila, to by si za rámeček nedal…
@BohunkaP ale proč by měli něco dávat zadarmo, bydlí s pomocí rodiny manžela a financovat budou její rodinu? Takže bude pykat za dluhy své blbe sestry? Už tak ji dala na můj vkus peněz až moc…
Ttakhle pomůže i prarodičům i své rodině…
Moc by se mi líbilo, kdybych vydělávala peníze, snažila se své rodině zajistit nějaké rezervy jistoty a místo toho musela dotovat někoho kdo neni schopny ukocirovat svoje dluhy ![]()
BohunkaP: ano, máš určitě kus pravdy. Ale těch 26.000 nebudou mít věčně, jednou zůstane jen jeden, a mohl by mít s nájmem problém. Takhle to bude mít snazší… předpokládám teda… jak už jsem psala.
Tak co má zakladatelka dělat? vykašlat se na to? poslat je do toho nájmu? dyk to není její starost.
Kdyby to takhle udělala, tak ji tady rozcupujem. Ona se snaží, ačkoliv „nemusí“.
nejideálnější bude opravdu zachránit dům,,, ale stejně… bude mít dům. nebo to má podle tebe zakladatelka dům zaplatit a nepřepsat si ho na sebe? a po smrti prarodičů v rámci dědictví z něj mít třeba jen třetinu?
Zakladatelka svou pomocí získá tak jako tak. buďto dům nebo byt.
Akorát ta varianta s bytem bude stát prarodiče měsíčně malinko víc. Ale chybu udělali teda hlavně oni!!! nechci být zlá, ale je to tak.
A jestliže sestře dali všechny své úspory, tak teď teda něco málo ve formě nájmu druhé vnučce.
Je mi jich taky líto,,, ale zároveň nechápu, proč by se hněv měl obracet proti zakladatelce, když chybu udělala sestra a prarodiče, zakladatelka chce jen pomoct.
@priserka.jd pokud by prarodiče souhlasili šla bych do toho…
A zkusila ten jejich barak prodat a vyvazat z dluhu co nejdřív, až jim na to skočí exekutoror sníží to hodnotu
@catherine100 Sestra s přítelem bydlí v domě bez kolaudace, která neproběhne, protože nemají peníze na dodělání potřebných věcí. Takže za ten dům nedostanou skoro nic. Podle některých indicíí mám pocit, že ten dům prarodičů na sestřin dluh padne bohužel celý
.
Zatím vůbec nepočítám s variantou, že by z něho „něco zbylo“. Proto je v současné době pro nás jediné možné řešení jak jim pomoct koupě bytu.
@Anik píše:
zároveň nechápu, proč by se hněv měl obracet proti zakladatelce, když chybu udělala sestra a prarodiče, zakladatelka chce jen pomoct.
Zakladatelka chtěla slyšet názor na tu situaci, formulovala jsem tedy ten svůj. Holt je jiný než názor většiny - to není o žádném „hněvu“ ani o hodnocení toho, kdo a jakou udělal chybu.
@priserka.jd škoda,alespoň by prarodiče měli nějakou rezervu…
No snad to dobře vyřešíte…ale teda sestru bych za tohle nemohla ani vidět ![]()
@BohunkaP píše:
@catherine100, z ekonomického hlediska je to přesně tak, jak říkáš. Žádný rozdíl. Ekonomicky je to velmi výhodné.Z morálního hlediska je to pro mne svinstvo.
Kdyby zakladatelka napsala, že prarodičům chce pomoci, tudíž jim koupí malý byteček ze svého (když už o všechno přišli, tak ať si aspoň za těch pár tisícovek, co by museli strkat do nájmu, trochu přilepší), PAK by to bylo obdivuhodné gesto. Viz příspěvek anonymní výše, kde maminka bude platit jen energie, co spotřebuje. Tohle, to je úplně o něčem jiném - to je čistý, chladný, tvrdě ekonomický kalkul tam, kde není na místě.
Pokud v rodině jsou peníze, mělo by být prvořadé zachránit dům prarodičů, aby mohli zůstat ve svém.
Tak ono taky zalezi, kolik si muze zakladatelka dovolit investovat. Pise, ze ma stabilni prijem, ale nevis, jestli ma rezervu 5 nebo 15 tis., treba je to tak, ze by ani celou hypoteku neutahla, tak se snazi aspon v ramci moznosti pomoci. I kdyz na tom neco financne ziska (prarodice ji castecne zaplati byt pro dceru), tak je to od ni hezke reseni, vzdyt ona takhle vlastne doplaci na dluhy sve sestry ![]()
Je strasne jednoduche nekoho odsoudit ![]()