Koupit byt pro prarodiče?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14335
7.3.15 12:40

@priserka.jd neznám situaci u vás, ale pokud b y se prodával dům prarodičů, plus jejich příjmy- 26 tis neni nějaká nouze, tak to by nezvládli si pronajmout nějaký pěkný malý byteček- za své..
Mě to trochu přijde, že by možná bylo lepší, ab y byly v klidu než z jedné strany jedna je oškubává z druhé - i když to zle nemyslíš, tak druhá bude vybírat u nich peníze.. nevím.
Kdybych se měla já rozhodovat a mola možnost pordeje jejich domu, tak v tom budou nějaké peníze plus jejich důchody, můžou si dovolit pronajmout si malý byteček..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
7.3.15 12:43

@Emilie ale její deti ji taky nebudou platit nájem

Takže někdo z rodiny je pracovitý, šikovný, ušetří si na svůj být a měl by tam nechávat členy rodiny jen za elektriku 8o
To si umím představit jen v případě hooooodne velkého majetku a ne když s mužem děláme, abychom něco měli…
Zadarmo bych z rodiny nechala bydlet jen někoho ze zdravotních důvodů, nebo dočasně nepíše zbercha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30963
7.3.15 12:43

@priserka.jd myslenka neni spatna, ale nechtela bych po prarodicich najem, pouze energie a sluzby. Koupit byt pro dceru je do budoucnosti bezva, ale co s nim ted. Pronajimat ho cizim lidem je vydelek ponekud riskantni, byt bude nekolikrat vybydleny, najemnici se ti budou stridat, obcas neplatit. Kdyby v nem mohli bydlet tvi prarodice, mela bys vyhodu, ze by ho neznicili, ty ho zatim zaplatis jako investici a pozdeji predas dceri. Jiste dceri i ted nejak sporite, pri splatce na 25 let vychazi mesicni splatka kolem 3 tisic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.3.15 12:46

Vy bydlíte v domě manželova strýce… a vy tam máte upsasnou polovinu a nebo mu taky platíte…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
7.3.15 12:47

@priserka.jd upřímně mě by se ten nápad líbil, pokud bys po prarodičích nechtěla žádné peníze na hypotéku, pak ano, pokud by se nedal již zachránit ten dům v kterém bydlí…

p. s. můj muž takhle taky koupil byt své babičce u nás ve městě po tom, co zemřel děda a ona by byla sama spoustu kilometrů od rodiny a nájem mu fakt babi neplatí…

Příspěvek upraven 07.03.15 v 13:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.3.15 12:51

Tak já bych se teda zeptala prarodičů… co se nám líbí neni důležité… Mě třeba jenom přijde, že by možná už chtěli mít klid a raději si platili nájem v malém bytečku, ale své než na někom zase vázaní.. ale nevím…

Příspěvek upraven 07.03.15 v 12:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
7.3.15 12:51

@BohunkaP Ja s Tebou do urcite miry souhlasim, kalkul to jiste je.Ale je pravda, ze vnucka si tezko muze dovolit koupit byt-na hypo-a jen tak platit splatky z pleziru. Kdyby koupila byt dceri, treba by ho koupila za dva roky, nejakou dobu atd.,ted ji k tomu kroku tlaci situace prarodicu.Proc ne.

A jeste je tu jedna nezminena rovina-prarodice samotni. U nas v rodine, a nejen, by si prarodice nenechali bydleni platit. Pokud by k teto situaci doslo, a my nemohli byt koupit tzv.cash,ale platili to (at uz formou hypo, ci najmu),vim jiste, ze by oni tuto castu davali nam. A v mem okoli je takovych lidi vice…takze myslim, ze at je kalkul zakladatelky jakykoli, je to o souhlasu vsech stran a domluve. A verim, ze tento model vyhovovat muze a bude ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
7.3.15 12:53

Mě se to řešení líbí. To je zase můj názor. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
7.3.15 12:54

Btw zakladatelko, pokud o ten dum maji prijit, radim prodat a dluh zaplatit, nenechat dojit do exekucni drazby, leze tam cena mnohem niz a poplatky vys, takze by v realu za primy prodej (nikoli ve verejne drazbe exekutora) mohli prarodice ziskat vic penez, tudiz i vetsi zbytek pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
7.3.15 12:54
@terinka4444 píše:
Ještě další nápad, jen tak přemýšlím, pokud to finančně vychází, když už bych brala hypotéku a finančně by to vyšlo, koupila bych dům prarodičů, kteří by těmi penězmi vyplatili dluh, dá se to udělat. Je lepší mít dům, než byt.

přesně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
7.3.15 13:00

@kvaček Manželův strýc je velmi majetný a nemá děti, takže po nás žádné platby nechce a když jsme mu ze začátku peníze dávali, tak nám je několikrát vrátil. Takže to řešíme tak, že koupíme jednou za čas nějakou dražší věc ke společnému užitku - sekačku na trávu, mrazák, který je ve sklepě atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22038
7.3.15 13:04

@ptacak, situace zakladatelky, jak ji tu zatím ve svých příspěvcích postupně nastínila, vypadá asi takto:

Bydlí „skoro zadarmo díky strýci jejího manžela“ - na rekonstrukci bytu jí přispěla tchyně.
O koupi bytu pro dceru uvažovala už před časem, jenomže „neměla nervy na to, aby řešila problémy s nájemníky“.

Takže ho koupí teď, super příležitost přece… nenechá v něm své prarodiče bydlet zadarmo (co na tom, že ona sama „skoro zadarmo“ bydlí), kdepak, budou pěkně platit nájem (přece nebude tu hypotéku platit sama, co na tom, že ten byt je určen pro její dceru a prarodiče tam mají jen dožít, když o všechno přišli, ona přece není Rotschild) A ještě se budou o byt starat a pěkně jej pravnučce do budoucna ohlídají.

Nepochybuji, že takový model může vyhovovat a fungovat - ale v tomto konkrétním případě je to jenom čisté, chladnými čísly podložené a „dobrými úmysly“ pokrytecky posvěcené oškubávání prarodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
7.3.15 13:06

Ohledně koupi jejich domu. I kdyby se nakrásně podařilo dům koupit. Je 100 km od nás. Dvoupatrový dům s velkou zahradou. Děda má 76 let. Je po dvou infarktech, operaci kolene atd. Babička má 70 let a je velmi čilá. Bydlí 100 km od nás. Kdyby se nedejbože dědovi něco stalo, bylo by nemyslitelné, aby babička byla v domě sama. Bohužel pomoc z naší strany by na takovou vzdálenost nemohla být taková jako když by bydleli např. ve vedlejší vesnici. Samozřejmě vše je na zvážení a přání prarodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
7.3.15 13:08

@ptacak Sestra to asi dovedla do stavu, kdy jsou dluhy tak velké, že ani po prodeji domu za plnou cenu nic nezbyde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.3.15 13:11

@BohunkaP s tím tak nějakou souhlasím.. bohužel asi prarodiče nebudou mít nějak na výběr a i takovou pomocnou ruku budou muset přijmout. Jedna vnučka je zadluží, děti- píše že matka se nezajímá, jeslti mají ještě nějaké srýce nepíše, tak ti asi taky ne, tak aspon ona zájem má…
Jen mě tak napadlo- je povinnost prarodičů platit další zbylý dluh?? Přece to neni jejich starost nebo je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí