Koupit byt pro prarodiče?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
154
7.3.15 11:03

Koupit byt pro prarodiče?

Poprosím vás o názory. Má sestra se (z části vlastní vinou) do velmi špatné finanční situace. Bohužel prodej její nemovitosti nebude stačit na pokrytí všech závazků, takže s největší pravděpodobností dříve nebo později dojde k prodeji domu našich prarodičů, kteří jí tím domem ručí. Prarodiče sestře bohužel již dali veškeré úspory. Naštěstí mají pěkné důchody (celkem 26 tisíc korun), takže jsou už tak nějak smíření s tím, že budou bydlet někde v nájmu.
Já s manželem a dcerou bydlíme v domě manželova strýce. Dům je velký. V prvním patře jsou dva byty. V jednom bydlí tchýně, ve druhém manželův strýc. První patro obýváme my. Se strýcem i tchýní máme výborné vztahy. První patro jsme zrekonstruovali (tchýně nám i něco přispěla). S manželem se staráme o zahradu, pomáháme s čím je třeba. Strýc nemá žádné děti, takže manžel předpokládá, že by dům po smrti strýce připadnul jemu. Zřejmě na toto téma proběhla i nějaká debata.
Napadlo mě, že bychom mohli koupit byt. V našem kraji cca za 750 tisíc a v tom bytě by bydleli prarodiče. Místo nájmu, který by platili jinde, by nám přispívali na hypotéku. Po zaplacení hypotéky by byl dostala naše dcera. Brala bych tuto možnost i jako zadní vrátka, kdyby se u nás doma něco stalo.
Potřebovala bych nějaký názor, zda tato myšlenka není úplně mimo. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
735
7.3.15 11:08
@priserka.jd píše:
Poprosím vás o názory. Má sestra se (z části vlastní vinou) do velmi špatné finanční situace. Bohužel prodej její nemovitosti nebude stačit na pokrytí všech závazků, takže s největší pravděpodobností dříve nebo později dojde k prodeji domu našich prarodičů, kteří jí tím domem ručí. Prarodiče sestře bohužel již dali veškeré úspory. Naštěstí mají pěkné důchody (celkem 26 tisíc korun), takže jsou už tak nějak smíření s tím, že budou bydlet někde v nájmu.
Já s manželem a dcerou bydlíme v domě manželova strýce. Dům je velký. V prvním patře jsou dva byty. V jednom bydlí tchýně, ve druhém manželův strýc. První patro obýváme my. Se strýcem i tchýní máme výborné vztahy. První patro jsme zrekonstruovali (tchýně nám i něco přispěla). S manželem se staráme o zahradu, pomáháme s čím je třeba. Strýc nemá žádné děti, takže manžel předpokládá, že by dům po smrti strýce připadnul jemu. Zřejmě na toto téma proběhla i nějaká debata.
Napadlo mě, že bychom mohli koupit byt. V našem kraji cca za 750 tisíc a v tom bytě by bydleli prarodiče. Místo nájmu, který by platili jinde, by nám přispívali na hypotéku. Po zaplacení hypotéky by byl dostala naše dcera. Brala bych tuto možnost i jako zadní vrátka, kdyby se u nás doma něco stalo.
Potřebovala bych nějaký názor, zda tato myšlenka není úplně mimo. Děkuji.

Ahoj :kytka: jste skveli, ja bych to vyresila uplne stejne, je to super napad, navic tim investujete penize do vlastniho bytu :kytka: vic takovych lidi prosim :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
7.3.15 11:09

Nepřijde mi to jako špatný nápad, jen je mi líto prarodičů, kteří si budou muset v důchodu díky tvé sestře zvykat jinde. Ale myslím, že to máš dobře vymyšlené, a že jim pomůžeš :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
540
7.3.15 11:09

Řekla bych ideální řešení :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.3.15 11:10

Vyřešila bych to stejně, v podstatě mám dům, kde bydlí mí rodiče a jednou ho dostane po nich má dcera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4918
7.3.15 11:12

Myšlenka to není špatná a je i docela logická, jen nevím, jak bych rodičům říkala o peníze, když ztratili střechu nad hlavou. Přijde mi to prostě divné, nevím jak to napsat sobecké vůči těm, co se o mě celý život starali a ve finále, když o vše přijdou po nich ještě něco a jistě ne málo chtít. Nejde vykoupit ten jejich dům, s tím, že by poté připadl dceři?
Prostě z pohledu že by se jednalo třeba o někoho cizího ano, ale u rodičů bych to takhle praktikovat nedokázala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.3.15 11:12

Ještě další nápad, jen tak přemýšlím, pokud to finančně vychází, když už bych brala hypotéku a finančně by to vyšlo, koupila bych dům prarodičů, kteří by těmi penězmi vyplatili dluh, dá se to udělat. Je lepší mít dům, než byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
7.3.15 11:13

Super, řekla bych výhodné pro všechny. Pro vás jako zadní vrátka, pro prarodiče, že za A-mají vůbec kam jít po ztrátě domu, za B - až jednou jeden z nich nebude, tak by z jednoho důchodu už ten druhý třeba měl problémy platit nájem, když bude přispívat vám, tak předpokládám, při vašich vztazích, že to zohledníte.

Sestřina bydlení se problém nedotkne? vím, že to sem nepatří, jenom zvědavost, ale nemusíš odpovídat.
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bebuu
7.3.15 11:14

@BAZÁREK ANGIE jsou to její prarodiče a dum je záruka nejspíš na nějakou hypotéku její sestry…já myslím ze je to dobrý nápad :)

• Citovat
  • Upravit
30556
7.3.15 11:16

@priserka.jd a nešel by raději vykoupit ten dům? Oni se nebudou muset stěhovat a dům lepší než byt ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
7.3.15 11:18
@terinka4444 píše:
Ještě další nápad, jen tak přemýšlím, pokud to finančně vychází, když už bych brala hypotéku a finančně by to vyšlo, koupila bych dům prarodičů, kteří by těmi penězmi vyplatili dluh, dá se to udělat. Je lepší mít dům, než byt.

Pokud by to vyšlo, zkusila bych to stejně, jak píšeš ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
7.3.15 11:22

Jestliže jsou v rodině nějaké peníze - jako že zjevně jsou, když uvažuješ o koupi bytu - snažila bych se v první řadě zachránit prarodičům jejich dům.

Koupit pro ně byt, nechat je v něm bydlet, oni budou platit nájem (kterým se bude částečně splácet hypotéka)… to je krásná věc pro Tebe. Bezva pocit, jak jsi se o prarodiče postarala (a zároveň zabila dvě mouchy jednou ranou, investovala do bytu pro dceru - do bytu, který vlastně zaplatí prarodiče).

Je mi líto Tvých prarodičů (nejprve přišli o všechno kvůli jedné vnučce a teď si z nich ta druhá dělá vlastně investiční zdroj) a Tvůj nápad se mi nelíbí.

Byť tak na první pohled nevypadá, je sobecký a zištný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
7.3.15 11:30

Je to pravda, na první pohled mi to tak nepřišlo a byla jsem z nápadu nadšená.

Jenže - prarodiče to ručení tenkrát podepsali dobrovolně, předpokládám, museli si být vědomi rizik. A zakladatelka nemá žádnou povinnost, takovou tu opravdovou, tohle řešit. Jasně - morální, rodina - to samozřejmě. Takže bych jí nevyčítala, že ve finále tímto získá byt. Kdyby se na to vykašlala, nebo ty peníze neměla, tak prarodiče skončí těžko říct kde.

Ale přehodnocuju,,, pokud jde zachránit dům, tak opravdu asi takto, je to pro starší lidi lepší. S tím, že se přepíše na zakladatelku, a dcera bude mít dům místo bytu.

@BohunkaP píše:
Jestliže jsou v rodině nějaké peníze - jako že zjevně jsou, když uvažuješ o koupi bytu - snažila bych se v první řadě zachránit prarodičům jejich dům.

Koupit pro ně byt, nechat je v něm bydlet, oni budou platit nájem (kterým se bude částečně splácet hypotéka)… to je krásná věc pro Tebe. Bezva pocit, jak jsi se o prarodiče postarala (a zároveň zabila dvě mouchy jednou ranou, investovala do bytu pro dceru - do bytu, který vlastně zaplatí prarodiče).

Je mi líto Tvých prarodičů (nejprve přišli o všechno kvůli jedné vnučce a teď si z nich ta druhá dělá vlastně investiční zdroj) a Tvůj nápad se mi nelíbí.

Byť tak na první pohled nevypadá, je sobecký a zištný.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
7.3.15 11:32
@Janaxy píše:
Ahoj :kytka: jste skveli, ja bych to vyresila uplne stejne, je to super napad, navic tim investujete penize do vlastniho bytu :kytka: vic takovych lidi prosim :hug:
:palec: naprosto souhlasím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
7.3.15 11:34

Zkusila bych zachranit barak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...