Koupit byt pro prarodiče?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1318
7.3.15 13:11

Chtela bych se zeptat vas, co pisete, ze byste po prarodicich nic platit nechtely - a nemyslim to nijak zle, jenom me to zajima.

V situaci, kdy mate urcity prijem, nijak oslnivy, ale muzete si vytvaret rezervu, ale jako rezerva se vam nelibi koupe bytu, protoze by to znamenalo zadluzit se hypotekou, proste si chcete jenom sporit. A ted nastane takova situace, jako u zakladatelky, nekdo z rodiny zadluzi prarodice, vy tedy po domluve s partnerem reknete, ze jim pomuzete a vezmete si na sebe hypoteku, za kterou poridite byt (treba i z toho duvodu, ze by ji prarodice nedostali), tj. proti svym puvodnim planum se zadluzite. Ano, s vyhlidkou, ze do bytu pujde vase dcera, ale vy jste ji puvodne byt porizovat nechteli. Vazne byste ani v teto situaci po prarodicich nechteli prispevek na hypoteku? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
7.3.15 13:12

@BohunkaP Prarodiče nepohlídají. Časem budou potřebovat pohlídat sami. Babi má šedý zákal, takže je schopná upadnou na rovné zemi a děda se zdravím taky na štíru. Dceru nikdy nehlídali. Btw dcera má rok, takže byt na úkor prarodičů opravdu nepotřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
7.3.15 13:13

Mně se líbí to, že prarodiče by měli kde dožít, protože jít k někomu do podnájmu se smlouvou zpravidla na rok, tak to bych měla slušné nervy, že se budu muset každý rok stěhovat. Buď že majitel smlouvu neprodlouží nebo mi dá dvouměsíční výpověď a tradá… Prarodiče by platili tak jako tak, ale u zakl. by měli jistotu + výpomoc. Dívám se čistě na situaci prarodičů, ne na úmysly zakladatelky. Ta by si měla pouze rozmyslet, zda na hypotéku bude mít po smrti prarodičů nebo pokud by se stěhovali např. do domova důchodců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
7.3.15 13:15

@BohunkaP Ja vse cetla ;-) A jak rikam, chapu Te.Na druhou stranu vazne se podivej z pohledu-strana manzela je necha bydlet zadarmo, ale hypo, tedy dluh a povinnost splacet by si nebrala jen ona, ale oni spolu. Platili by byt, ktery by jim nic neprinasel, pouze odsaval prijmy. Jestli se nepletu, tak jak to chapu, zakladatelka maji s muzem stabilni prijmy, ale nic zavratneho to neni. Takze by to pro ne zatez byla. A jak rikam, byt pro dceru mohl byt v uvahach napr.,az zene plat stoupne, nasetri vic, aby meli mensi hypo atd.,nemuselo ti byt hned.Ale ted hned je tlaci situace v rodine zakladatelky. Takze to chteji resit. Nikde nebylo receno, ze napr. prarodice budou platit plny najem, jak je v miste a case obvykle atd. Jinak Te chapu, u nas by se situace resila. jinak, ale to zejmena proto, ze mame jine financni moznosti, nez zakladatelka.Na byt 750tis.si chce brat hypo a na hypo 1,5mil.uz je to moc. Z toho usuzuji na prijmy male. Takze ano, verim, ze to muze zavazek takovy, ze je to zasahne a potrebuji to tim najmem dorovnavat. A sama razim teorii, ze pomahat ano, ale nesmi ti ohrozit mou rodinu,tj.deti a muze.

Doufam, ze zase rozumis memu pohledu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.3.15 13:15

@priserka.jd já tě chápu.. my měli v rodině stejný případ- se strýcem že pomalu skončil pod mostem a teď mám na starost dva 90 důchodce.. tak bych asi ten byt koupila s tím, že bych třeba chtěla něco symbolického, ale asi bych vyloženě na nich nevydělávala.. asi si užili dost se sestrou- domluva.. navíc ten byt budou obstarávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
7.3.15 13:18

@vrtulka78 opravdu nechtěli, ani korunu…jelikož ten byt ve výsledku bude zakladatelky resp. její dcery - prarodiče vážně nejsou nesmrtelní a jde jen o to, aby mohli někde v klidu dožít, když už se dočkali toho, že jejich potomci se zadlužili tak, že pravděpodobně přijdou o svůj barák…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
7.3.15 13:19

@vrtulka78 Jak rikam, znam svou rodinu a dalsi, kde se takto drzi pri sobe. A tam by to fungovalo tak, ze bychom ani chtit nemuseli, oni sami by chteli dat.

Ostatne-bracha studuje v Praze, uz nechtel byt na kolejich, my bydlime v jinem byte, odkud se stehujeme do domu a muj byl pronajiman. Nabidla jsem ho brachovi s pritelkyni za energie.Jemu je to tak.blbe,ze mi posila najem ve vysi kolejneho.Ja ho nechci,ale.chapu.jeho postoj, byla bych stejna. A tak mu to ukladam, a vse mu predam k promocim, jako. darek od nas, pouze energie jdou za nim.Ale kdybych nemela finance a byla castecne zavisla i na tom, zda financuji byt, kde nebydlim, ci nikoli, hokt bych si ten najem nechavala a spotrebovavala ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22039
7.3.15 13:20
@LucaLuca píše:
Prarodiče by platili tak jako tak, ale u zakl. by měli jistotu + výpomoc. Dívám se čistě na situaci prarodičů, ne na úmysly zakladatelky.

JISTOTU + výpomoc. Myslíš takovou jistotu, jakou měli, když podepsali ručení své první vnučce?

Máš pravdu. Se stejnou jistotou se teď mohou spolehnout na tu druhou.

Také čistě „z pohledu prarodičů.“
JISTOTU už v životě nemohou mít nikde a v nikom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
7.3.15 13:21

Pochopila jsem to tak, ze prarodice rucili sestre barakem, takze proto o nej prijdou, kdyz sestra nezaplati to, co dluzi, a proto resi nove bydleni

@kvaček píše: …
Jen mě tak napadlo- je povinnost prarodičů platit další zbylý dluh?? Přece to neni jejich starost nebo je?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.3.15 13:21

@BohunkaP s tímto souhlaísm.. zase budou závislý na zakladatelce..
Možná by bylo lepší, kdyby si sami pronajal malý byteček třeba jeden pokojík a kuchyňka, ale sami..
Fakt nevím, cenu pronájmu, kde žijí, ale 26 tis měsíčně se dá a byteček by mohl být malý..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
7.3.15 13:23
@BohunkaP píše:
JISTOTU + výpomoc. Myslíš takovou jistotu, jakou měli, když podepsali ručení své první vnučce?

Tak v tomto mas naprostou pravdu, prarodice tu svou jistotu ztratili na konci zivota. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22039
7.3.15 13:24

@kvaček, samozřejmě :lol:

Nebo, když už - když jsou finance - koupit menší byteček, ten se snadno splatí, prarodiče nemusejí kromě energií nic dalšího platit, dožijí tam - a potom se byt může prodat nebo využít k pronájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
7.3.15 13:26
@BohunkaP píše:

No asi už by nebyli tak blbí, aby si to nenechali právně ošetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
7.3.15 13:26
@kvaček píše:
@BohunkaP s tímto souhlaísm.. zase budou závislý na zakladatelce..
Možná by bylo lepší, kdyby si sami pronajal malý byteček třeba jeden pokojík a kuchyňka, ale sami..
Fakt nevím, cenu pronájmu, kde žijí, ale 26 tis měsíčně se dá a byteček by mohl být malý..

Hele, to jsem psala.hned.Tohle uz jsou teorie nas, pokud oni se domluvi - vnucka, jeji manzel, prarodice - a budou vsichni souhlasit, proc ne. Nase vnimani muze byt, ze bych sla do maleho najmu, ale oni mohou smerovat mysleni-jeden zemre a uz nebudeme mit 26tis. duchod a co pak atd.atd.atd.Tu motivaci vsech znaji jen.oni sami, co chteji, co bude vsem vyhovovat atd. Treba si rikaji-mladi si vezmou hypo, nas nechaji dozit v jejich a my jim pomuze zaplatit byt pro.pravnucku.Proc ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.3.15 13:28

@ptacak tak jelsti jsou domluvení tak neni co řešit, já pochopila, že teprve to zakladatelku napadlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí