Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám otázku, která není moc příjemná. Kolik z vás kouřilo v těhu a jaké to mělo dopady? Předem díky.
Osobne bych si vycitala, kdyby se dite narodilo s nejakou vadou, ze to mohlo byt tim. Nikdy bych si to neodpustila, ze kvuli tomu, ze jsem neprestala, ma cely zivot pokazeny. Ale samozrejme se muze narodit zdrave. Je to risk, zalezi, co jsi ochptna podstoupit. V okoli mam tento pripad a dite se narodilo predcasne mrtve, ale nikdo nepotvrdil, jestli to melo spojitost…
Mám známou, kouřila v těhu pár denně a kouří i nyní, když kojí… její dceruška se zdá v pohodě tak snad se časem nic neobjeví ![]()
@Nicol93 deti byvaji emocne labilnejsi. Co jsem videla a vim, ze maminky kourily. Mivaji i vychovne problematictejsi chovani.
Prece jenom koureni zpusobuje i mensi okysliceni krve, coz pri vystavbe miminka je problem, mene zivin treba i do mozku.
Jsem kuracka, ale nemam deti. Zatim si, mozna naivne, rikam, ze kdybych otehotnela, kourit prestanu. Ze sveho okoli mam jen jednu kuracku, je to ma blizka kamaradka. Ta v obou tehotenstvich kourila, pry cca 4 denne, ale moc tomu neverim, myslim, ze to bylo vic. Obe deti se narodily v terminu, zdravotni problemy nemaji. Je jiste, ze oproti normalni spotrebe cigaret (krabicka denne) to snizila, ale tipuji tak o polovinu, vic ne.
Je to velmi osemetne tema. Nekuracka asi vzdy o kuracce (a zejmena tehotne) rekne, ze je spina a nevazi si zdravi (ditete). Je to urcite pravda, nicmene kuracka, ktera otehotni bez problemu ma proste svuj zlozvyk, nad kterym ani mozna nechtela hloubeji premyslet. Sama nejsem vubec naklonena koureni v tehotenstvi (nebo nedej buh uzivani drog), zaroven ale vim (jakozto ne-matka), jak tezke je s tim prestat, kdyz mate pocit, ze vas to zatim nijak nebrzdi. Ta zavislost (mnohy spis psychicka) je hrozna. Zejmena v tehotenstvi bych se asi fackovala. Ze sirsiho okruhu znamych znam kuracek vic a maji fyzicky zdrave deti, ale co se tyce psychiky a inteligence, tam nedokazu zhodnotit. Obecne plati, ze dite ma geneticke dispozice podle svych rodicu. Pokud je nekdo urcitym zpusobem zavisly (alkohol, cigarety, drogy), tak je to v podstate dedicna zatez.
Tak muzes si rict, ze uz pred tehotenstvim by bylo dobre prestat, protoze uz v dobe, kdy pocnes, je tvoje telo promorene jedy z drivejska, ocista tela chvilku trva, a i kdybys prestala po otehotneni (coz je jen dobre), stejne tam nejaky zaklad to male mit bude, tak jestli ti treba takova uvaha pomuze se motivovat. Drzim palce vsem, kteri s timhle zlozvykem chteji seknout!
Já jsem těhotná a kouřím elektronickou cigaretu
. Nedokážu s tím přestat, jen jsem snížila obsah nikotinu, tak snad to nebude mít nějaký dopad na mimčo.
@Nicol93 ahoj já take nedokázala přestat, dovolila jsem si dve R1 moc se za to stydím, ale…
Já jsem přestala když jsem zjistila těhotenství. Bála jsem se, že mu ublížím. Přiznám se, že jsem si zapálila asi v 8. měsíci kdy mi umřel dědeček a neuměla jsem se s tím vyrovnat. Nicméně jsem na tohle téma viděla mluvit v TV docenta gynekologa. Říkal, že placenta nikotin zachytí a pokud žena vykouří 3-4 cigarety denně tak se to k miminku nedostane. Akorát se potom stane, že je škaredá ta placenta a začne „odcházet“. Může přestat vyživovat miminko a to může v břiše umřít. Každopádně tohle se stává i nekuřačkám takže těžko říct
Udává se, že děti, které umřely na syndrom náhlého úmrtí, byly děti především kuřáček - toho osobně jsem se lekla já a přestala kouřit. Moje kamarádka kouřila celé těhotenství a má zdravé děti. Moje mamka prej kouřila jako lokomotiva jednu za druhou a má 3 zdravé děti. Vlastně neznám nikoho kdo by přestal v těhotenství krom mě.
Já jsem velká kuřačka, myslela jsem si, že až otehotnim tam hned přestanou, ale nestalo se tak. Z dlouhých routek 0,9 mg nikotinu jsem postupně přešla na Karélie slimky 0,1mg a ty jsem kouřila už do porodu. Teď po porodu Kouřim normálně a kojim, vše OK kluk je zdravej jako buk.
V rodině kouřila i dvacku denně, syn za první rok svého života již 3 hospitalizován s problémy dýchání.
Jiní nemají zádné problémy, ale já jsem přesvědčena, že jsou, i když nejdou hned vidět…
Nejsem kuřačka, ale myslím, že se to zbytečně démonizuje, stejně jako káva či alkohol v rozumné míře. Sklenička vína, 2 kávy denně nebo 4 cigarety nemůžou mít na vyvíjející se plod takový vliv. To si myslím ma větší vliv ta psychická nepohoda, která odvykáním si od zlozvyku vznikne.
Kourila jsem devet let. Prestala jsem chvili po tom, co jsem zacla chodit s mym ted uz manzelem, protoze jsme mluvili o tom, ze bychom si jednou poridili deti. Takze kdyz jsem otehotnela, uz jsem nekourila dva a pul roku. Vsechno jde, kdyz se chce a koureni v tehotenstvi hodne odsuzuju.. Ale at kazdej naklada podle svyho nejlepsiho vedomi a svedomi ![]()
Já přestala kouřit, když jsme se s manželem rozhodli, že už je čas na miminko.
po třech měsících nekouření jsme se přestali chránit. Otěhotněla jsem, když jsem nekouřila devět měsíců. Bohužel po ukončení kojení jsem zase začala. Nedokážu říct, jestli bych to dokázala ještě jednou, kdyby manžel někdy kývnul na druhé, což moc nevypadá ![]()
Ja u prvniho prestala pred snazenim a zacla zase kdyz jsem prestala kojit. Ted u druheho jsem prestala hned jak jsem se dozvedela ze jsem tehotna. Zatim mi cigareta vubec nechybi a strasne smrdi tak moc doufam ze mi to vydrzi. Uz nechci znova zacit kourit…