Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Nicol93 ono je tezke soudit. Na jednu stranu si rikam, ze odvykani zavislosti v dobe tehotenstvi diteti taky nepomaha. Jakozto koureni v tehu neni taky dobre.
U obou jsem nekourila. Vzdycky jde prestat a kdo rika ze ne, tak keca. To mimino si to nezaslouzi a v budoucnu nas ceka vic obeti, nez jen prestat kourit v tehotenstvi.
@Mexie to byl docent gynekologie v TV nekde na Barandove, jako tam maji ty soudkyne ne? ![]()
Jasny, ze se to k diteti dostane, i jedna cigareta.
@Xsvel píše:
Nejsem kuřačka, ale myslím, že se to zbytečně démonizuje, stejně jako káva či alkohol v rozumné míře. Sklenička vína, 2 kávy denně nebo 4 cigarety nemůžou mít na vyvíjející se plod takový vliv. To si myslím ma větší vliv ta psychická nepohoda, která odvykáním si od zlozvyku vznikne.
Souhlasím
@Xsvel píše:
Nejsem kuřačka, ale myslím, že se to zbytečně démonizuje, stejně jako káva či alkohol v rozumné míře. Sklenička vína, 2 kávy denně nebo 4 cigarety nemůžou mít na vyvíjející se plod takový vliv. To si myslím ma větší vliv ta psychická nepohoda, která odvykáním si od zlozvyku vznikne.
Kdyby slo jenom o nikotin tak ok, ale ty dalsi sracky kolem co jsou v cigaretach, to je prusvih. A to jsem kuracka cekatelka, stejne s tim nesouhlasim…
Kouřila jsem 10 let a nebyl problém vykouřit o víkendu v hospodě i dvě krabičky. Když si na to vzpomenu, tak je mi az blbe
hned co jsme uviděla pozitivní test, tak jsem okamžitě přestala kouřit. Určitě to jde, jen to chce opravdu zatnout zuby a vydrzet. To mimino si fakt nezaslouží ani špetku nikotinu a jiných „sra**k“ z cigaret. Kouřila jsem dlouho a hodně a na tehotne, co kouří se prostě dívám zkrz prsty. ![]()
TV Nova. To je zdroj jak noha
ale jo, kuraci si prece nak musi obhajit, proc se kvuli diteti nevzdat cigaret ![]()
@Nicol93 píše:
Ahoj holky, mám otázku, která není moc příjemná. Kolik z vás kouřilo v těhu a jaké to mělo dopady? Předem díky.
Moje znama v teh kourila. Jeji dite ma ted vsechny mozne alergie, intolerance, chronicke neduhy dychaciho ustroji a ja nevim, co vsechno. Samozrejme to tim byt nemusi, ale ja byt takovou matkou, tak si ted tlucu hlavou o zed, ze jsem diteti zavarila ![]()
Prijde mi normalni a automaticke v teh nekourit, ale kazdy mame vlastni svedomi..
Zadne následky to nemelo, kouřila jsem cca 8 cigaret denně. Dcera je zdravá jako ripa. U kluka jsem nekourila rok před tehu, a má astma a alergie na co si vzpomenes
Ivet NJ
Slysela jsem i takove blaboly, ze lekar vylozene nedoporucil prestat kourit, ale jen snizit pocet a zmenit silu cigaret. Hovadina, alibismus, neverim..
Jsem kuřačka. ALE v těhotenství jsem přestala, začala jsem s tim znovu az po kojení.
. Myslím, že větší motivace než zdravy miminko ani byt nemůže. Jako máma neses zodpovědnost už za nenarozene mimco. V těhotenství jsem si ale bohužel zapálila. Bylo to bohužel z nervů a nic jineho mi (jsem si myslela ) nepomohlo. No třikrát jsem si potahla a dost. Nechutnalo mi to. A hlavne ta představa, že mou holčičku tam dusim, byla hrozna. Po porodu jsem se ji několikrát omlouvala. Dítě se ti muže narodit zdrave, ale nedej boze se následky mohou projevit ve starším věku, a to bych si v živote neodpustila. Ver, že to tak tezke není. Staci to mit v hlavě srovnane a mit na prvním miste dite, než sve vlastni potřeby.
No kdo chce porodit debila a mrzáka, tak prosím. Já bych ženským co kouří v těhotenství, při kojení, nebo děcku do kočárku nakopala do zadele.
Kouření cigaret je číslem jedna mezi příčinami nepříznivých dopadů na dítě. Někteří lékaři se dokonce domnívají, že těhotenství by bylo zdravější a bezpečnější, kdyby kuřačky svůj návyk vyměnily za onemocnění, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Tato nemocnění se dají držet na uzdě pomocí léků, když ale těhotná žena kouří, nic neochrání dítě před nebezpečím.
Proč je nebezpečné v těhotenství kouřit? Cigaretový kouř obsahuje více než 4000 chemických látek, z nichž některé jsou skutečně velmi škodlivé. Je to kyanid, olovo a nejméně 60 rakovinotvorných látek. Při kouření se tak toxické látky dostávají do krevního oběhu – jediného zdroje kyslíku a živin nenarozeného dítěte.
Bezpochyby, žádná z těchto látek není pro dítě dobrá, dvě sloučeniny jsou ale extrémně škodlivé – nikotin a oxid uhelnatý. Tyto dva toxiny představují zcela jisté komplikace v těhotenství.
Nikotin výrazně snižuje přísun kyslíku, neboť v důsledku jeho působení dochází k zúžení krevních cév v celém těle, a to včetně těch, které jsou v pupeční šňůře. Představte si to, jako byste dítě nutila dýchat úzkou slámkou. A aby toho nebylo málo, červené krvinky, které by měly kyslík přenášet, místo toho vyzdvihávají molekuly oxidu uhelnatého.
Nepříznivé vlivy kouření na dítě
Nedostatek kyslíku má devastující účinky na růst a vývoj vašeho dítěte. V průměru kouření během těhotenství zdvojnásobuje možnost, že se dítě narodí předčasně nebo že jeho poporodní hmotnost bude výrazně nižší. Kouření také více než zdvojnásobuje možnost, že se vaše dítě narodí mrtvé.
Každá cigareta, kterou vykouříte, zvyšuje rizika v těhotenství. Několik cigaret denně je sice o něco bezpečnější než celá krabička, rozdíl ale není tak velký. Tělo kuřáka reaguje velmi citlivě na první denní dávku nikotinu a i jedna nebo dvě cigarety výrazně zužují cévy.
A takto se kouření projeví na vašem děťátku:
hmotnost a velikost: V průměru zlozvyk „jen-jedna-krabička-denně“ znamená ztrátu půl kila váhy dítěte. A dále se to násobí. Přerušení růstu plodu v děloze bude mít negativní důsledky, které vydrží po celý život.
tělo a plíce: Nedostatečný nárůst hmotnosti má za následek nedovyvinuté tělo. Plíce dítěte nemusí být připraveny ke své životní funkci, a tak může být dítě první dny či týdny po narození napojeno na dýchací přístroj. I poté, co začne dítě dýchat samo, mohou obtíže i nadále přetrvávat – z důvodu opožděného vývoje plic a nepříznivých účinků nikotinu. Navíc děti, jejichž matka v těhotenství kouřila, jsou mnohem náchylnější k astmatu a zvyšuje se u nich riziko náhlého úmrtí.
srdce: Riziko srdeční vady se výrazně zvyšuje u dětí, jejichž matka si nedokázala cigarety odpustit v prvním trimestru těhotenství. Statistika říká, že toto riziko je až o 20–70 procent vyšší než u dětí, jejichž matky nekouřily. Vady navíc zahrnují případ, kdy nedochází k průtoku krve z pravé strany srdce do plic.
mozek: Kouření během těhotenství může mít celoživotní vliv na mozek dítěte. Takové děti mohou mít poruchy učení, problémy s chováním a relativně nízké IQ.
@Zabatko, u nas v okoli bys nestihala ty zadky kopat. Je silene, kolik matek huli do kocaru..
@KPKristy mam zname ktere kourili v tehu a deti jsou v poradku nebo maji alergie. Mam taky takove co nekourili a je to stejne. A co se tyce s tim omezenim, jako u vseho co doktor to nazor.
@KPKristy píše:
Slysela jsem i takove blaboly, ze lekar vylozene nedoporucil prestat kourit, ale jen snizit pocet a zmenit silu cigaret. Hovadina, alibismus, neverim..
Slyšela jsi to přímo od lékaře, nebo maminek kuřaček? Každý kuřák ví, že je to spatne. A každý si taky vzdy najde nějakou výmluvu a omluvu. Kouření a jiné neřesti v těhotenství a v době kojení odsuzuji. Sama jsem s tim přestala, tak vím, že to jde.