Kousání - prosím poraďte.

38
3.1.06 21:03

Kousání - prosím poraďte.

Ahoj holky,

prosím o radu. Malému je 8,5 měsíce a teprve na štědrý den se nám začaly klubat dva zoubky. Různou zeleninu k obědu už papá jen rozmačkanou vidličkou a tak jsem mu zkusila dát dětskou sušenku Hero. Hrůza. Zaskočil mu kousek a pěkně se dusil. Jiný den sušenka dopadla úplně stejně. Strašně mě to vyděsilo a teď nevím jak ho mám postupně naučit žužlat a kousat i třeba nějaké pečivo. Poradíte co s tím?

Díky moc

Ivina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
945
3.1.06 21:24

Naše mimi teda mělo zuby už asi v 6m, ale nejspíš to bude fungovat i u vás. Já bych řekla, že se kousat naučila na takových těch kukuřičných křupkách ze zdravé výživy. Ty se totiž sice dají ukousnout, ale pak se rozpustí v puse, takže mimi sice žužlá, ale zaskočit mu to nemůže. Podobně funguje i rýžový chlebík (polystyren), taky se rozpouští, ale jen když je čerstvě rozbalený. Po pár dnech už je docela tvrdý.
Dneska Agáta naopak mixovanou zeleninu naprosto odmítá - chce kousky a kousat :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
3.1.06 21:40

ahoj. my jsme taky začínali na kukuřičných křupkách - ty byly úplně bez problému, tzn. žádné dávení nebo lovení kousků z pusinky. teď už ale emička nechce křupky, třepe se na obyčejný chleba. dám jí patku chleba a ona jí žužlá a okusuje a taky bez problémů, všechno v pusce pěkně rozmělní. je z toho celá nadšená a dokonce mi nabízí, ať si taky kousnu. lepek, sůl atd. v chlebu neřeším, vždyť „sní“ tak 3 dospělácká sousta za den.
mnoho zdaru s kousáním. petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
3.1.06 22:29

Ahoj,
nám se osvědčilo na kousání jablko - oloupu ho, vyndám „bubáka“ a stopku a dám ho prckovi pěkně celé do ručiček. Malá ho okouše, ale nikdy si neuhryzne velký kus, spíš ho tak jako „oškrábe“ zoubky.

maya

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.1.06 00:07

Zdravím vás všechny:-)Jsem tu zcela nová a dotazů mám mnoho.Mému synovi Samovi bude koncem ledna rok.Má 6zubů, ale téměř odmítá veškerou stravu kromě kojení.Občas se mi povede mu podstrčit trochu kaše nebo zeleninového pyré.Jakékoliv kousky ale odmítá a dusí se z nich:-(Jsem už z kojení hodně unavená.Hlavně za noc je to 5-10×!Zhubla jsem na 48kg.Doktor mu chtěl dát nějaká homeopatika na zlepšení spánku, ale podle informací z internetu by je ještě vůbec neměl brát.Asi mé problémy zasahují do více oblastí, než jsou „jen“ „kousky“, ale přesto budu vděčná za vaše rady a připomínky k jakékoliv z nich.Morti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
4.1.06 08:45

Díky za Vaše zkušenosti. Budu se muset přestat bát a zkoušet prckovi dávat malé kousky, aby přišel na to, jak se dají rozžužlat. Kukuřičné tyčinky a oloupané jablíčko jsem už zkoušela taky, ale znovu ulomil větší kousek a začal se dusit.
Držte nám palce, dneska to znovu zkusíme.

Ahoj

Ivina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
4.1.06 09:05

Morticianno, pokud už tě kojení vyčerpává a navíc ti prcek pořád nejí, osobně bych kojení omezila. Po jídle bych vůbec nedokojovala ap okud prcek nebude jíst, tak nedokojovat a dát později třeba svačinku nebo jiné jídlo s tím, že prostě kojo nebude. Na noc, pokud se ti budí 10×, je dost pravděpodobný, když moc nejí, že to je hlady. Co kaše? Nebo UM? 10za noc buzení v roce se mi zdá hrozně moc.
No nevim, ale já bych výrazně omezila kojení a byla důsledná.
Co se homeopatik týče, myslím, že se jednalo o Sedalii? Tu jsme zkoušely taky, cca kolem toho roku a bez porady s dr. Akorát, že výsledek to nemělo.
Myslím, že i pokud to maminku neobtěžuje, je v roce nejíst a budit se tak moc a pořád jen kojit, trošku už na pováženou. Ale pokud tě to navíc vyčerpává (což je pochopitelný), začala bych jednat. Ale určitě ti někdo napíše, že máš vydržet, že pro dítě děláš to nejlepší. Podle mého názoru kojení po roce už až tak důležitý není.
Gabča a Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
4.1.06 09:36

Morticianna, ahoj, sme na tom podobne.
Mne moc nepomohlo ani vyrazne obmedzit kojenie. Syn proste jest nebude a nebude. Aktualne kojim 2× denne a aj to len na uspatie a nepapa o nic viac ako ked som kojila 8×. Vsetko do neho musim tlacit, zabavat ho, aby vobec otvoril pusu. Uz len ked vidi jedlo, tak sa odvrati na 2 stranu. Ked ho videli skusene matky, ako moja mama, sestra, kamosky, tak nechapali, ze toto este nevideli. Ked mu dam kusok niecoho, zahodi to ako keby som mu dala otravu. Nevazi vela, ale pribera celkom slusne (neviem z coho) :-) okrem toho je cely den v pohybe, tak sa cudujem, ze vobec rastie a pribera.
No sama si neviem moc poradit, ale skusim aspon co zabera trocha u nas.
Spanok, alebo pobyt vonku. Po takych 3h, vonku a bez kojenia je hladny a papa. Lubi jogurty od nestle (jahodovy, bananovy), obedy len sklenicka hipp (s varenym sa mozem strcit, to ani neochutna), na olovrant papa nejake ovocie, ale tomu moc neda. Vecera je kasa mliecna od milupy (broskynovo-hruskova).
Ako som obedzovala kojenie- proste som si povedala, ze musime nejak prezit 3h bez kojenia. Ked syn plakal, tak som mu ponukla vodicku, papanie, ked nezabralo, tak sme sa vratili k dudlu a flasi. A vela som sa mu venovala, aby som ho odputala. Islo to velmi tazko a pomaly, ale postupne si zvykol, ze sa koji 4× denne a uz si dalsie kojenie vyzaduje len pri chorobe. V noci kojim tiez este dost, ale postupne sa to zlepsuje, dnes sme sa dokonca dostali na 3h intervaly, co je u nas uspech. Ako nahradu kojenia si ho vela tulim, vela sa mazname.
Pomohla doslednost, vzdy sa papa v stolicke. Sice tam ma nevychovne hracky a kuka na TV, ale to je jediny sposob. Je pravda, ze pol krmeni obrecim, ale co uz. :-(
Osobne si myslim, ze obedzit kojenie ano, ale uplne prestat a hlavne naraz, ked je taky nepapkac, ako ten moj, by som sa bala.
Som presvedcena, ze moj syn by bol schopny fakt nejest velmi dlho, mali sme obdobie, kedy sa moc ani nekojil uz to vyzeralo, ze skoncime v nemocnici a zachranilo nas prave kojenie, ze aspon ked som zacala viac kojit, tak prestaly zelene vodove prujmy a chudnutie.
Takze rob, ako ti kaze tvoja intuicia, ty si poznas dieta a vies, co by nan mohlo zabrat. Drzim palce, snad sa to u vas zlepsi, u nas to velmi zlepsil ten pobyt na cerstvom vzduchu. A po tom roku sa to tiez trocha zlepsilo. Kolko maly papa a kolko vazi?
V noci pomohlo, ze nie vzdy mu dam, ale skor vstanem a snazim sa ho ukludnit inak, hladkam ho po chrbatiku, pritulim pochovam a dam spinkat.
A este som si spomenula, ze kojim v klude, sme pri tom sami a skutocne ho necham sa poriadne nakojit. Pred tym som kojila pri TV, casopise a on sa stale pustal, nevedel sa sustredit a napit. Ja som to chapala tak, ze vymysla a asi nechce a chce len dudlat, ale zistila som, ze na to potrebuje klud a o 100% sa to zlepsilo, ani si uz nepyta skoro vobec kojenie, kojim ho v podstate cez den, len na uspanie pred obedom a vecer a v noci. Drzim palce, aby sa to aspon troska zlepsilo, viem sa vcitit do toho, ake su to nervy. :(
Keby si si chcela pokecat tak mi kludne napis moj mail je valerik@centrum.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
RA
73
4.1.06 11:11

Ahoj Morti,
u nás to bylo to samé - sesypala jsem se na začátku prosince - ráno se probudila s horečkou 39 a nebyla schopna se pohnout - po všech možných testech - celkové vyčerpání organismu. Hodně mi v té chvíli pomohl manžel. Sedli jsme si, domluvili se co a jak - stejně to bylo na mě, protože on musel do práce, ale hodně mi pomohlo si s ním ujasnit co vlastně chci. Chci kojit, ale zároveň nebýt kojícím otrokem. Takže kojení večer před usnutím - malý usíná sám, ale kojení je taková tečka za dnem, uklidnění před usínáním a potom kojení ráno před vstáváním a to trošku kvůli mě, že je to takový krásný začátek dne, přitulit se, popovídat si, co budeme ten den všechno dělat. A tak jsem do toho šla ze dne na den. Trvalo mu tři dny, než pochopil, že opravdu nebude kojo vždy, když si vzpomene, že se mu vyplatí sníst celý oběd, svačinku atd, jinak že bude mít za chvíli hlad a mamka ho zase strčí do té židličky a dá mu zase to samé, co nechtěl dojíst před chilkou. Po třech dnech se to zlomilo a je to úplně v pohodě. Malý papká bez problémů, v noci se ještě párktát probudí, ale to ho nevytahuju, ani nevstávám z postele (postýlku jsem si přirazila k posteli) jen ho začnu hladit, zabroukám oblíbenou písničku a on zase usne. A to už taky čím dál méně často, tak co druhou, třetí noc.
Jo a taky, třeba si to jen já vsugerovávám, ale opravdu mi připadá, jako by už rozuměl. Malému jsem hned na začátku vysvětlila, že už je zase o kousek větší a potřebuje papat pořádné jídlo, aby měl sílu na hraní atd. Odmalička mu vykládám a vysvětluju obšírně co se děje a připadá mi, že tomu rozumí :-) Nebo mě to jen uklidní a on cítí ten klid a tak je taky klidnější :-) Nevím, to už je zase debata na další téma :-)

Přeji správné rozhodnutí jak dál, Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky