Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla jsem se s vámi poradit, našla jsem při sprchování synovi kousanec na zádech. Když jsem se ho na to ptala, řekl, že ho kousl kamarád ve školce. Je to dost problémový kluk a kluci si s ním moc nechtějí hrát. Pořád jim všechno boří a vyhrožuje jim a tak. Vzhledem k tomu, že už má 5 let bych řekla, že by už mohl vědět, že něco takového se nedělá. Ale můj dotaz zní, řešili byste to nějak? S učitelkou nebo s matkou?
Možná bych to učitelce řekla, ale spíš jenom formou upozornění, aby věděla…
Podle mne, když jsi u toho konfliktu nebyla, těžko nějak řešit, natož s matkou - ta může říct „kdoví, jak to bylo, jestli se ten náš jenom nebránil“ nebo cokoli takového… a co naděláš…
taky bych to probrala s učitelkou… POkud to je problémový dítko, kdo ví, jací jsou rodiče… v tomhle věku by děti už takové věci dělat neměly. Já jsem třeba řešila kousání u Klárky, když jí byly necelé 2 roky a nakonec se nám to společně s tetama v jeslích podařilo odbourat.
Já učím holky aby to řešily samy - s učitelkou a hned. Starší ve školce párkrát atakoval Marian (asi šestiletý hromotluk rom co neumí moc mluvit a o to víc se pere) a nejen ji, chlapce uklidňují všichni. Já jsem dceři poradila ať až se bude zase hrozit útok (obvykle za to, že se někoho zastává nebo tvrdí, že „to se nedělá“) tak ať mu řekne: „Nech mně být nebo si to s tebou vyřídí můj táta!“ Použila to a funguje to (náš táta má 190cm a ve školce se docela často vyskytuje…).
V jeslích kouše a tluče ostatní vzteklý Matyáš a mladší dcera mu to vrací (a Matyáš je asi pako, je tak o hlavu menší a když se do toho Polyna opře tak má prostě chlapeček smůlu). A učitelky to řeší s rodiči, nás informují o tom, že Polenka zase oplácela Matýskovi a mezi 4 očima ji chválí, že se nedá.
Každopádně kousance, počmárané oblečení apod. nejsou u nás žádné izolované incidenty spočitatelné na prstech jedné ruky, ale zásadní problém to taky není.
Řešila bych to určitě s učitelkou.Mám podobné zkušenosti.Pomohla domluva s rodiči toho dítěte.Jinak to dítě mužou ze školky i vyrazit.Muže si při dálších problémech, hledat jinou školku.Tak se ozvat a nebát se.
Můj syn taky kouše děti a je mi to moc líto. Ale doma nic takového nedělá ani v naší přítomnosti. Je ve školce chvilinku a paní ředitelka nám řekla, že je to obraná reakce. A že si nemáme dělat starosti, ale to se snadno říká. Jsem z toho smutná, jsou mu tři roky. Zajímá mě co dělají vychovatelky, protože ví proč to udělal, ale nikdy tomu nezabránily. Nejdřív to zkus řešit s vychovatelkami. To je problém ve školce. Kdybych tam byla nedovolila bych mu to, ani by mi nevadilo, kdyby mu to děti vrátily.
Ahojky, úplně to stejné jsem měla já, je to asi měsíc. Kluk taky kousanec na zádech od kamaradá. Udělal mu to venku. Zjistila jsem to až večer a vzteky jsem ani neviděla. Je to totiž taky problémový kluk, sprostej, strká do dětí a tak. Tentokrát jsem to neřešila, ale příště bych už došla za jeho mámou. Mýho kluka je taky dost, ale chudák muselo ho to pěkně bolet. Řekni to učitelce, ať ví.
Učitelce jsem to řekla a syn to taky hned prásknul. Martinko a má reakce byla stejná. Zjistila jsem to v pátek večer a víkend před námi. Nicméně milý klučina, když jsem přišla včera pro syna do školky, tak pro něho taky přišel tatínek. Sotva uviděl tatínka, už k němu běžel a křičel:„Tati, Ondra mne kousnul!“ Už už ze mne málem vypadlo něco o tom jeho kousnutí, ale bylo tam moc lidí, tak jsem nechtěla dělat přede všemi ostudu. Nicméně Ondra má 3,5 roku, což ho sice neoprávňuje ke kousání, ale pořád je to pochopitelnější než u 5-ti letého kluka, který si své jednání přece musí uvědomovat a nést za to zodpovědnost. A kdoví, co mu dělal on, je fakt problémový… A to jede na školku v přírodě… Chudáky učitelky…
Řeším taky kousnutí. Ale mého syna kousla jeho teta je jí 28 let. Syn měl na ramínku i přes tílko a rolák vidět zuby a modřinu. Všimla jsem si toho až večer při koupání. Nejradší bych jí…Alespoň slovně po telefonu jsem si ulevila. Už ho nechci proto pouštět k babičce. Asi to není normální. Zase jsem špatná já že jsem jí urazila. Ona se jen omluvila. Chudák malej. Je mi ho moc líto. Proč mu to udělala asi je mentálně narušená. Nevím co mám dělat. Jak byste to řešili Vy???