Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny ![]()
v pondělí jsem si z výletu přinesla klíště.
Nejsem očkovaná, takže teď občqas koukám, co to místo, kde klíště bylo, dělá. Asi za dva dny se udělal pupínek - prostě jako štípanec od komára nebo žáhnutí kopřivou. Svědí a nemizí… Kolem je to trochu červené, ale rozhodně to nevypadá jako všude popisované skvrny při borelioze.
Takže nevím… co si myslíte? Jaké máte zkušenosti Vy po kousnutí klíštětem - ať dobré nebo špatné?
Děkuji moc všem za odpovědi.
Hanka
Hani, borelku jsem před lety měla, mně se ta skvrna vyrazila až za delší dobu od kousnutí, tuším tak 1-2 týdny. A je to klíště vyndané celé, nezůstal tam kousek? Já bych desinfikovala a sleduj, co to bude dělat dál, víc stejně udělat nemůžeš, kdyby se to rozlejzalo, tak až potom dr.
Btw taky jsem si už přinesla „dáreček“ a další tři jsem vytřepala z gatí, svině jedny mrňavý:-(
Tak ať je to OK:-)
Linda a Mates
Ahoj Hani.
Tak tady s Matýskem nemůžeme chybět ![]()
Ne teď vážně. Já měla klíšťat spoustu. Pupínek, který svěděl jsem měla vždycky. Za pár dní to zmizelo. Jednoho hajzlíka jsem neuhlídala a tu boreliózu měla. Jenže jsem o ní vůbec nevěděla. Přišel mi na ní dr. při vyšetřeních krve po potratu
Hlídej a když si nebudeš jistá, dojdi si k obvoďákovi, ať ti vezme krev. Jen se čeká nějakou dobu, protože v krvi to není hned. Myslím, že to trvá, tak 14 dní.
Tak snad to bude OK.
Pa Marci a
Ahoj Hani, tak tady taky nesmíme chybět ![]()
Já taky už letos měla klíšťáka, pupínek mě svědil dlouho, ale byl to jen pupínek, po čase to zmizelo. Sleduj, jestli se ti neudělá červená skvrna s bílým středem, dezinfikuj (nejlépe jodisolem) a když to po čase nezmizí, tak bych se poradila s Dr..
Papa, hezký den přejí Jaa a Sára
Před nedávnem jsem Kubíkovi taky vytahovala klíště, asi nemusím rozepisovat, jak problematická „operace“ to byla s batoletem
Klíště jsem naolejované vytáhla pinzetou a místo potřela lihem. Protože jsme byli pak za dva dny na očkování, ptala jsem se zdravotní sestry co a jak. POtvrdila desinfekci, začervenání místa je prý normální reakce(něco jako když vás píchne komár). Špatné je, pokud se červené skvrny zvětší, nezmizí, pak raději honem za doktorem.
Veru
Ahoj,
ja taky chytla kliste, Vzdycky mi ho vytahuje pritel a tecka zmizela do 4dnu. Ale ted ten dobanec mam uz 14dnu a je porad stejny, nezvetsuje se.
Mela bych zajit za obvodakem?
Kac
díky moc za odpovědi. ![]()
snad to teda bude taky v pohodě…
Hanka a Matýsek
Dobrý den, tak před 2 dny mě kouslo klíště, vše sem udělal, jak sem měl a teďkom mám na ruce pupínek a moc mě to svědí a mám okolo pupínku červené. Taky když to lehce zmáčku vyteče s pupínku vodička. Je to normální…Co stím mám dělat? Děkuji za odpověď.:))
![]()
Nenipat, nemackat, nedrbat, nejlip namazat kalciovkou a zalepit, nechat ospon do zitrka vecera a pak zkontrolovat… ten pupinek s „vodickou“ a zarudle bude nejspis jen reakce na poskrabani svediveho mista… na testy se da na boreliozu jit stejne az tak po tydnu, borelioza i encefalitida zacinaj vysokejma horeckama, takze pri vyssi teplote, nad 38, zajit k doktorovi hned…
Holky, kliste jsem nasla min. pondeli, tj cca 10 dni, nic nesvedi, nic zarudlyho ani flek nemam, jen porad pupinek..malej a suchej..jakp stroupek..furt proste jasne vidim, kde to bylo..ja nikdy kliste nemela, dcera jen 1× pred lety..tak nevim vubec..je to normalni?
@P. malej to má vždy taky tak, klidně dva měsíce po klíštěti ještě pupínek, dr kontroluje a zatím vždy ok, jen za víkend jich měl 13 ![]()
@P. píše:Úplně normální. Já jich měla snad stovku za život a furt dobrý…ale kdyby se flek zvětšil (takový to kolo) nebo za měsíc přišly nějaký teploty a jakože chřipka tak pak zamiř k praktický.
Holky, kliste jsem nasla min. pondeli, tj cca 10 dni, nic nesvedi, nic zarudlyho ani flek nemam, jen porad pupinek..malej a suchej..jakp stroupek..furt proste jasne vidim, kde to bylo..ja nikdy kliste nemela, dcera jen 1× pred lety..tak nevim vubec..je to normalni?
Ahojky obnovují ![]()
Syn cca před 10 dny měl nad kolenem klíště, Dr vytáhl a teď se tam synovi udělal pupínek, dnes ho svedi a chvílemi bolí.
nemáte s tím někdo zkušenosti? Děkuji ![]()