Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahojky, potřebovala bych poradit, jestli nemáte někdo podobný problém a jak jej řešíte. Netýká se ani tak mně, ale manžela. Má z předchozího manželství malého syna. Má stanovené výživné 1500,–, které pravidelně platí. Jenže před nedávnem vyšlo najevo, že od jeho bývalé manželky přítel se kterým žije jí bral bez jejího vědomí bankomatku, nebo jí prohledával věci a ty alimenty pro malého si vybíral a utrácel pro sebe. Teď byl manžel na nemocenské a alimenty dával po částech. On napsal za ní z jejího mobilu, že si pro tu část příjde jako že on. Tak já jsem se s ním setkala ve městě a oproti podpisu, kde podepsal jí, jsem mu částku předala. A ona se včera přiznala, že jí ty peníze nedal a stopil je pro sebe. Jsme s manželem totálně vytočeni, protože nechápem jak může mít někdo takovou drzost a okrást malé dítě o peníze, které jsou určeny pro jeho potřeby. Malý tudíž chodí oblékaný jak vandráček a je hubený jako lunt. Ona ho nenahlásí, protože se bojí, že o něj příjde, protože s ním má mimino a podotýkám, že on nepracuje. Tak bych se chtěla zeptat, jestli s tím manžel může něco udělat, nějak soudně jí donutit aby se prokazovala co malému platí atd., protože podávat na něj trestní oznámení by bylo bezpředmětné, ona by ho kryla. Ale že její děcko je tím pádem ochuzeno o základní potřeby to jí neštve. Jak jsem již zmínila malý je hubeňoučký, oblékaný chodí jak šupáček a ani k doktorovi ho nevezme. Pokaždé co je u nás, tak nemocný nebo má bolesti a mi tím pádem místo toho, abysme si s malým užívali, chodili ven atd. tak po nocích lítáme po pohotovostech, platíme poplatky, léky a přes den sedíme doma. Jsme z toho už vážně na dně. Při pomyšlení o kolik tísíc ho ten zmetek už okradl, protože se mu nechce dělat se mi dělá špatně. Malý už také několikrát řekl manželovi, ať mu jde něco říct, že pořád mamce bere peníze a ona mu nemůže nic koupit. Bohužel nejsme bezedné studny, které by mohli platit alimenty pro potřeby nějakého zmetka a ještě malému vše kupovat a platit
Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost nebo nevíte co by se dalo dělat? Jsme už neznadějní…
@neme55 a cp vzit si maleho do pece.Mne teda 1500 mesicne prijde malo.
Podobnou zkušenost nemám, ale pokud je to tak hrozné, nechtěl by zažádat manžel o svěření syna do své péče? Chudák dítě. ![]()
Zkušenost nemam, ale pises, ze maly chodi obleceny jak vandrak, hladovy- tak mu prestante davat penize a nakupujte mu odevy a jidlo. pokud je matka ditete rozumna, tak i pro ni to bude milejsi, kdyz jsi psala, ze sama priznala, ze malemu pritel penize bere.
@luca241 píše:
Zkušenost nemam, ale pises, ze maly chodi obleceny jak vandrak, hladovy- tak mu prestante davat penize a nakupujte mu odevy a jidlo. pokud je matka ditete rozumna, tak i pro ni to bude milejsi, kdyz jsi psala, ze sama priznala, ze malemu pritel penize bere.
Moment-exekuce na výživné by zajisté následovalo ve velice krátkém časovém sledu.
To zapotřebí nemají. Řešila bych to skutečně žádostí o svěření dítěte do vaší péče.
Jako vě mě taky úplně hrklo…Já to nemyslím špatně, ale pochybuji, že by zakladatelka uživila, oblékla a koupila vše potřebné pro dítě za 1500,–
A když chodí jako vandráček, proč mu jeho otec nekoupí něco na sebe?? To jako dá 1500,– a tím je všechno vyřešené?? Ufff… A to že jí bere peníze, to je humus.
Jo, a co zazadat o dite do vlastni pece? a jinak 1500,– se mi zda i tak docela dost nizka castka ![]()
@farska ano, s exekuci mas pravdu. psala jsem - pokud se da s matkou domluvit. jinak je to samozrejme blbost.
Dle mě je blbost ji soudně donutit co kupovala synovi..nešlo by spíš jeho zažalovat že jste mu dali peníze kdy „ona“ podepsala že je davate, ale podepsané to bylo ním jakožto falšování podpisu a tím padem okradnutí dítěte. Ale nejlepší je asi svěření do peče, ale to by musela socialka prošetřit u koho by malému bylo líp a taky kolik mu je jestli by se mohl u soudu vyjadřit ke komu chce jít
Neříkám, že by ho za to uživila, ale už za to může mít víc. Manžel mu kupuje, ale necháváme to u nás, protože ona podle toho co říkal manžel že bylo už za dob jejich manželství malému co šlo prodala na aukru. Pamatuju, jak mi tchýně říkala, že malému koupila do porodnice drahou peřinku do kočárku a za týden se dozvěděla, že ji střelila. Tak jako 1500,– není moc, ale manžel vydělává minimálku, takže i tak to je pro nás hodně. Do péče si ho vzít nemůžem prozatím, protože jak říkám manžel vydělá málo, já marně dva roky sháněla práci, až teď mám pouze brigádu za 3500,– měsíčně. Malému se snažíme dát na co si ukáže i na úkor nezaplacení něčeho, protože nám ho je líto, ale fakt teď nejsme na tom tak, že bychom ho utáhli. A až se situace někdy zlepší chtěla bych mít taky své miminko tak to pořád nebude nic s medem. ale tohle jsou teď vedlejší starosti. Teď nám jde hlavně o to co dělat s tím, že tomu zmetkovi není hanba okrást dítě které ani není jeho a ty peníze jsou určeny pro jeho potřeby. V životě jsem se s takový zmetkem nesetkala. Takže doufám, že nám některá z vás poradí nějakou kličku nebo něco co s tím dělat, protože jsme z toho zoufalí ![]()
@neme55 aby to zadani o prokazovani toho, co synovi koupi neskoncilo tim, ze mlady bude bit, aby nic nerekl
Tady je to opravdu na zazadani o svereni do pece. Protoze ex je v podstate chudak a z jednoho rodicaku zivi 2 dospeli a 2 deti. Tech 1500,– se v tom rozplynou i kdyby ji je nebral
Jinak vzhledem k tomu, ze na peci se maji podilet oba rodice, 1500,– mi neprijde uplne malo. V podstate „se pocita“, ze na to dite budou kryty vydaje ve vysi 3.000,– mesicne. Nevim jak stare je dite, ale je to myslim dost penez na jidlo a obleceni.
@luca241 píše:
Jee, az ted vidim, ze holky uz psaly to stejne
Tak je vidět, že to napadlo více lidí. Mě to dostalo snad ještě více, než že to, že si zakladatelka stěžuje, že manželovi alimenty bere někdo cizí a jeho dítě je pak hladové a vypadá jako ušmudlánek. A to stěžování si na to, že musí platit poplatky za lékaře a léky. NO CO TOTO JE??? To mi vehnalo skoro slzy do očí. Jako tohle problém je a je potřeba to řešit. Ale podle mě je i problém v té částce a celkově v přístupu. Bych si toho malého hned vzala domů, fakt jako ![]()
@neme55 já to chápu, i vy máte své starosti, máte svou rodinu. Ale i tak
Srdce mi puká, když vidím hubené, ušmudlané a smutné děti
A nedá se to řešit tak, že mu místo alíků budete kupovat jídlo a oblečení? Když od toho budete mít doklad, neměl by to snad být problém.
@anubis25 tam právě žaloba by byla úplně bezpředmětná. Já jsem mu ty peníze do ruky dala totiž dobrovolně se souhlasem manžela oproti podpisu kdy to podepsal jejím jménem, protože tvrdil, že venku je zima a nechce tahat děti do zimy tak že s něma bude manželova ex doma a on pro to zajde. a my voli blbí jsme na to přistoupili. jenomže ona se k tomu nedozná, že jí to bere, s ní se na tomhle domluvit nedá, je hold zaláskovaná a to, že okrádá její dítě. k tomu, že ty peníze co jsem mu předala stopil pro sebe se doznala z očí do očí manželovi, ale to že ty alimenty jí krald z účtu to vím od tchýně, které to řekla její babička a ta by si to nevymyslela, protože jí potají dotuje, protože on jí to bere. ona je teď na mateřské s jejich společným miminem a tchýně se zmínila, že prý jí už šáhl i na to. s tchýní se normálně stýká, takže taky jí občas něco poví