Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
zítra jdu na pravidelné holterovské vyšetření tlaku a k tomu mi mají ještě brát krev. K odběru jsem nedostala žádné pokyny, ale dočetla jsem se na dvou odborných stránkách, že (na jedné stránce) není doporučená 24 hodin před odběrem zvýšená fyzická aktivita a na jiné stránce, že by neměla být vykonána větší fyzická aktivita večer před odběrem. Myslíte, že by vadil běh na 36 minut mezi 16 - 17 hodinou? Může nějak rapidně ovlivnit krevní testy?
@Almapala píše:
Ahoj holky,
zítra jdu na pravidelné holterovské vyšetření tlaku a k tomu mi mají ještě brát krev. K odběru jsem nedostala žádné pokyny, ale dočetla jsem se na dvou odborných stránkách, že (na jedné stránce) není doporučená 24 hodin před odběrem zvýšená fyzická aktivita a na jiné stránce, že by neměla být vykonána větší fyzická aktivita večer před odběrem. Myslíte, že by vadil běh na 36 minut mezi 16 - 17 hodinou? Může nějak rapidně ovlivnit krevní testy?
Neni to divne? To pokud ma nekdo tezkou fyzickou praci, tak si musi den pred odberem menit pripadne smeny, aby nemel odpoledne fyzicky vykon? Nikdy jsem to neslysela, ani u obvodniho, ani na interne. Ani u deti, a ze kolikrat mely den predem pohybu do vecera az az.
Tak o tom jsem nikdy neslyšela.
I při měřeních Holterem máš všechno dělat normálně, takže bych se tak chovala i v tomto případě.
Já jsem před testy chodila normálně na delší procházky se psem a běhala jsem u toho taky.
@Sylvania 333 píše:
Tak o tom jsem nikdy neslyšela.
I při měřeních Holterem máš všechno dělat normálně, takže bych se tak chovala i v tomto případě.Já jsem před testy chodila normálně na delší procházky se psem a běhala jsem u toho taky.
Mě právě také nebylo noc řečeno, ale na internetu jsem to právě našla.
Pokud jsi neubehla zavodni pulmaraton nebo tezky trenink, tak se nemuze pulhodinovy beh v krvi projevit.
Syn měl ovlivněné jaterní testy - když chodil do posilovny a bylo to v začátcích třeba v prvním půlroce.
Také tam mohou být zvýšené nějaké ty svalové hodnoty (CK, LD, myoglobin?)
Netuším, jaké je to při pravidelné aktivitě.
U mne bylo a je vždy zvýšené CK přiběžné aktivitě (chůze denně 5km a více), hodnoty byly nízké pouze, když jsem měla doslova válecí víkend.
Nyní to nezměníš a kdyby něco, tak jim řekni o aktivitě a když tak udělají odběry ještě jednou.
Edit: teprve půjdeš. Tak dnes běh vynechej a je to.
Nevím, přijde mi to divné. Ale zase jestli jsi tam ještě nebyla, teprve jdeš - tak dnes běh vynech a je to ne? Ono se to jednou nezblázní ![]()
@Evkad píše:
Syn měl ovlivněné jaterní testy - když chodil do posilovny a bylo to v začátcích třeba v prvním půlroce.
Také tam mohou být zvýšené nějaké ty svalové hodnoty (CK, LD, myoglobin?)Netuším, jaké je to při pravidelné aktivitě.
U mne bylo a je vždy zvýšené CK přiběžné aktivitě (chůze denně 5km a více), hodnoty byly nízké pouze, když jsem měla doslova válecí víkend.
Nyní to nezměníš a kdyby něco, tak jim řekni o aktivitě a když tak udělají odběry ještě jednou.
Edit: teprve půjdeš. Tak dnes běh vynechej a je to.
Děkuji za informaci
. Ano, myslím, že jsem právě ještě někde četla, že jaterní testy to může ovlivnit.
@kaja00 píše:
Nevím, přijde mi to divné. Ale zase jestli jsi tam ještě nebyla, teprve jdeš - tak dnes běh vynech a je to ne? Ono se to jednou nezblázní
Udělám tak. Kdyztak půjdu zítra s tím Holterem ![]()
@Almapala píše:
Udělám tak. Kdyztak půjdu zítra s tím Holterem
@Almapala píše:
Mě právě také nebylo noc řečeno, ale na internetu jsem to právě našla.
Tam je psano obecne pokyny pro odber krve. Neridila bych se tim. Otazka je, na co krev berou, ale kdyby bylo pro ne dulezite, abyste se fyzicky setrila, tak Vás na to upozorní.