Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co zuby? To mě napdalo jako první, dcera byla to samé. Přes den špatně spala a pořád mi visela na noze…
Trvá to už cca 2 měsíce. Myslím, že kdyby to bylo zubama, už by to přešlo. Vůbec netuším co je špatně.
Co kdyby jsi mu zkusila dát Panadol, nebo něco jiného od bolesti? Jen to zkusit, nemyslím tím, ládovat ho tím. A uvidíš, jestli se mu uleví, nebo ne. Pokud ano, jsou to zuby.
A není to horkem? syn mi jako mimino v horku taky spal málo.. kam ho dáváš spát?
Mě kluk spal v půl roce třeba 2× 10 minut za celý den
ted má rok a půl a někdy spí 8 min za celý den
takže pak to tak u nás vypadá. Ale už to neřeším. Po poslední hospitalizace se mu totálně po*ralo spaní i v noci, takže kdyby chtěl někdo postrašit dětičky zombi, tak mi písněte SZ
Takže já pořád doufám, že se to ještě zlepší ![]()
Ja bych typla taky zuby nebo vedro…me mala spala v takovym pocasi uplne naha..i bez pliny..davala jsem pod ni jen savou podlozku…bez prikryti jen tak..nechala jsem ji teda dycky bavlnenou plinu aspon pres nohu…a aby si to mohla muchlat v ruce ![]()
Mně to tak dcera taky začala dělat. Ona teda byla mizernej spáč vždycky
No nějakou dobu sem to takhle vydržela, nic nepomohlo, nejdýl spala, když ležela na mně
No a hodně mi potom pomohlo jedno spaní zrušit a přejít pouze na spání po obědě. Nejprve spala někdy od jedenácti a postupně sem to prodlužovala a teď chodí spát mezi půl jednou a jednou hodinou a spí…no ani to nebudu říkat, abych to nezakřikla ![]()
Tak ho zkus udržet vzhůru a zkus ho dát spinkat později, než normálně chodí
Třeba vydrží spát dýl…A pak už ho nenech usnout a ať jde večer spát dřív. Postupně by se to mohlo upravit. Ale každý dítě je originál, tak na tvoje to možná platit nebude
![]()
Spinká špatně ať je teplo nebo chladněji. Spinká v pokojíčku v postýlce. Tu jsem zkoušela i několikrát stěhovat, jestli mu třeba nevadí nějaké špatné zóny. Už mi hrabe ze všeho:-) Před každým spaním větrám. Ve vedrech jsem zkoušle přenášet i do chladnějších místostí a nic. On se prostě po těch 30 min. vzbudí a něco mu prostě nedovolí zase usnout a já nemůžu kápnout na to, co to je. Dneska si jdu vyzvednout sirup Sedalia, tak vyzkouším ještě tohle a snad…
Holky ale teď zase takové vedro není
Co teprve až budou ty velké vedra???
@Anonymní píše:
Spinká špatně ať je teplo nebo chladněji. Spinká v pokojíčku v postýlce. Tu jsem zkoušela i několikrát stěhovat, jestli mu třeba nevadí nějaké špatné zóny. Už mi hrabe ze všeho:-) Před každým spaním větrám. Ve vedrech jsem zkoušle přenášet i do chladnějších místostí a nic. On se prostě po těch 30 min. vzbudí a něco mu prostě nedovolí zase usnout a já nemůžu kápnout na to, co to je. Dneska si jdu vyzvednout sirup Sedalia, tak vyzkouším ještě tohle a snad…
Joo, tak postýlku sme taky stěhovali několikrát
![]()
Já bych fakt zkusila něco od bolesti. Třeba mu zrovna ta brání spokojeně spát. Zoubky se můžou klubat dlouho než se prořežou.
Zhruba v tomto veku jsme u starsiho prisli na to, ze pres den potrebuje sam spat ve sve postylce - najednou to 2×30 preslo na 2×2 hodiny. Dudlal, takze kdyz po 30 minutach vypukl rev, musel se vratit dudlik, jinak neintervenovat, zmizet a po kratkem jeceni usnul a dospal to. Nefungovalo to v kocarku, v hluku atd - jen v tichu sveho pokojicku.
Mladsi nedudla, takze da ty 2 hodky naraz, tez pouze ve svem pokojicku, jinak 2×30 minut.
mam teorii, ze tech 30 minut je takove spaci minimum pro dite, kdyz je unavene, potom muze fungovat dal.
Jo a u nas fungovalo spani pres den dloooouho jen v kocaru…v lete v zime..jedine venku a v kocaru.
Nevím, ale taky tipuju na zuby
jak tu někdo psal, ono trvá dlouho, než se prořežou-ta fáze toho růstu, než se zub dostane z dásně ven trvá cca 3 měsíce +-…ale je fakt, že zuby lezou v podstatě neustále, takže jen co jeden dva, klidně i tři vykouknou, tak už jsou další na cestě, takže to období růstu zůbů je vcelku náročně-pokud to dítě špatně snáší ![]()
Dej vědět-jak se to bude vyvíjet…
Prosím o jakoukoli radu. Už jsem totálně vyřízená ze spánku svého 10 měsíčního synka. V noci několikrát vstáváme, cca 10×, položím, pohladím, dám dudlíka. Většinou spí dál, někdy u něj sedím a držím za ručku než usne. Náš hlavní problém je ale denní spánek. Spinká 2× denně max. 30 minut. O to by mi ani nešlo, pokud by bylo vidět, že je vyspaný a stačí mu to. Malý se ale budí totálně vyřízený, nevyspaný, je vidět, že by ještě potřeboval vytuhnout, ale zkrátka mu to nejde. Celý den si únavou šudlí očka, je nevrlý, nic ho nebaví, pořád mi visí na noze, chce se nosit. Jsem ráda, že se během té půlhodinky co spí najím a dám trochu do kupy ten vyrvajs kolem. Všechno ostatní mám naplánováno na večer, když usne na delší dobu. Mám o něj vážně strach. Očividně delší spánek přes den potřebuje a já nevím, jak mu pomoct déle spát a odpočinout si. Zkoušela jsem ležet s ním, vozit v kočárku, jezdit autem, dodržovat režim, zkrátka cokoli, co by spánek prodloužilo a nic. Já už nevím. Vždycky když se vzbudí je mi do breku.