Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nestačilo by usínat bez hopsání s tebou na posteli? Sice to asi taky bude se řevem, ale bude s tebou, máma na blízku.
Ahoj
Nám se osvědčil usínáček dino.. Báječná věc.. Hraje, svítí mu bříško.. Paráda.. Ale naučit se usínat taky trvalo, dudlík přesně jako u vás, ale prostě mě jednoho krásnýho dne přestalo bavit dělat otroka? Takže si poplakal, držela sem ho za ručičku, zapínala konika.. A teď si jen v postýlce zanadáva a v pohodě.. A určitě není brzo to dítě začít učit. Protože třeba ten náš teď se postaví v postýlce a řve a nadává, když ho dám do postýlky v nevhodnou dobu. Takže chodíš pak dítě pokládat. Čím dřív se to naučí, tím líp. Pro všechny.. Ale počítej s tím že nějaké slzičky budou.. Hopsani na míči si bude chtít nějak vynutit. A jiná možnost zatím než řev není.. Dej do postýlky, hlad po ruce, hlavě, bříšku.. Ze začátku úplně neodcházej, ať to není tak velký šok najednou..
![]()
Držím palce
Máme doma něco v bledě modrým
malá 8m mi teď začala usínat tak že ji před osmou večer dám v postýlce mlíčko na noc, chvíli na ni mluvím a sem tam pohladím, u mlíčka trochu vytuhne. Vím že není ideální usínání u flašky ale už jsem byla unavená uspávat malou se mnou v posteli, spala s náma celkem často ale už se začíná hrozně roztahovat ![]()
ahoj, u nas se zase neusne jinak nez pri zapnutem fenu, taky se toho chci zbavit, ale musim postupne, naraz to nejde.
Sice si tu popsala metodu vraceni se, ale spravne to ma byt takhle, bez utesovani. http://www.nasebatole.cz/?…
Tak hodne stesti.
Tak se starší dcerou jsme měli velké problémy s usínáním snad od 3měsíců.
Zkoušeli jsme všechno možné i nemožné. Při metodě„vyřvat“ se nám pozvracela, to už jí bylo 8měsíců a od té doby usíná vedle mámy, nebo táty, nebo kohokoliv jiného dodnes. A už jsou jí 4roky. Odmítá usínat sama. Prý se bojí. A to jí necháváme světýlko. Nejhorší je, že se někdy vzbudí i v noci a musíme si někdo k ní lehnout a uspat jí. Už nás to nebaví, ale vypadá to, že musíme vydržet ještě několik let, než nás vystřídá nějaký „chlap“
![]()
U druhé dcery jsme se to snažili „podchytit“včas a neumíte si představit tu nádheru, kdy dítě pohladíte, opusinkujete, položíte do postýlky a odcházíte ![]()
Prvně bych určitě úplně zrušila to hopsání na míči.. ze začátku si to určitě bude chtít vynutit, ale nepovol.. Na zavinutí už mi taky přijde velká, zkus třeba spací pytel.. Po večerním mlíčku se s ní pomazli a pak jí dej do postýlky (taky vřele doporučuji zmíněného Dina, u nás se usíná jedině s ním). Pohlaď, dej pusu, řekni že máma je vedle v pokoji a dobrou noc.. Pokud bude brečet, choď tam v pravidelných intervalech, hlaď, mluv na ní.. ale nevyndávej z postýlky! Takhle jsem to dělala já.. Někdy bylo zapotřebí pak hladit trošku déle, protože už byl uvzlykanej, ale zároveň i unavenej, takže se u hlazení uklidnil a usnul.. Většinou mi usíná hezky sám, ale někdy praktikuji toto. Nebo jestli na to máš nervíky, vyzkoušej klasickou Estivillovu metodu
Přeji hodně zdaru ať to zvládnete ![]()
Já do všech diskusí píšu, že si nemůžu vynachválit etivillovu metodu. použila jsem ji u obou dětí právě kolem toho půl roku a do 3 dnů děti nádherně spaly. u nás teda nebyl problém večerní usínání, ale časté noční buzení.
zakladatelko, bude u tebe problém, že jsi u „vyřvávání“ zkoušela a povolila jsi a dítě uspala klasicky. počítej s tím, že to teď bude boj, pokud se tuto metodu rozhodneš aplikovat. je potřeba, aby sis to hlavně srovnala u sebe v hlavě a přijala to jako nejlepší řešení pro celou rodinu. a hlavně vydrž až do konce!
Ahoj, my jsme ve 4,5 mes zkouseli kontrolovane vyrvani, ale po 45 min jsme to vzdali (v pravidelnych intervalech jsme samozrejme chodili utesovat atd.). Druhy den jsme to zkusili jinak - dohodli jsme se s manzelem na uspavacii rutine - pisnicka u posledniho prebaleni, kojeni, do postylky ospala ale ne tuha, pohadka, zazpivat ukolebavku a pustit uklidnujici hudbu. A ona usnula do 10 min sama bez revu, cucala si prstiky! (predtim usinala jen u prsa). Takze doporucuji zavest nejakou usinaci rutinu. Dulezite je take casovani - umi se ti samo utisit (cucani decky, prstiku atd.)? Jestli jo, pak by se ti usinani s rutinou melo drive ci pozdeji povest. Chce to vytrvat i pres nejake ty slzicky (pres den mi usina take sama, ale tomu vzdy predchazi tak 1-5min place ci knourani. Pak „pochopi“ strci si prstiky do pusy a usne. Uz se nam to dari cca 1 mesic.) Drzim palce!
Děkuji moc za rady!
Určitě vyzkouším tu Estivillovu metodu… o něco podobného jsem se pokoušela, ale nebylo to přesně ono. Ale bojím se toho, že malá bude řvát celou noc… ona nepláče, ona hysterčí, tečou jí obrovské krokodýlí slzy (ze kterých má pak v ouškách loužičky) a kouká na mě, jako že mi to do smrti nezapomene.
Ještě kouknu na toho usínáčka. Švagrová první holku uspávala jako my, je jí 6 let, půjde do školy, ale každý den potřebuje pohádku od maminky, příběh od tatínka, poškrabkat záda od maminky, donést mlíčko od tatínka a pak, když má dobrou náladu, tak je nechá jít (po hodině a půl) a usne. S druhou „neměli slitování“ a usíná od roku sama.
Rozhodně tak nechci dopadnout ![]()
Ahoj, zatím zruš hopsání, zkus pevně zavinout do tetra plíny. Polož do postýlky a zkus třeba hladit po hlavičce. Myslím, že víc jak pár dní to trvat nebude a prcek pochopí, že hopsání nebude. Malou jsme pevně zavinovali asi do 7 měsíců, jinak sebou pořád mlela a neuměla usnout. Pak se jednou šprajcla a hrozně při zavinování řvala, tak jsme to zkusili bez zavinutí a najednou to šlo. Sama už také usníná. Občas se to neobejde bez pláče. Ale co se dá dělat. Přidju pohladím, dám pusu, když je nejhůř chvilku pochovám, zase dám do postýlky a odejdu. Držím palečky ať to brzo zvládnete.
Ta metod je dobra..bude plakat..bude hystercit..ale pochopi..tvoje svagrova povolila..dite to vycitilo..ma prevahu..dcera od pritele nam to taky dela ma ctyri a usne jedine tak..kdyz s ni je nekdo v posteli..na flasku uz jsem ji oodnaucila..
a zkousim..ji treba vecer pustt pohadku..uz je na tu metodu velka a nejdeto..takze mlads ma taky prisny rezim:) a musi zaspavat sama a v postylce..ma 2 mesice..Jestli potrebuje neco za hlavickou dej ji tam kojci polstar..malou plina taky rozcilovala..a ted je spokojena:)
Tak tě má pěkně omotanou, bez pláče to nepůjde, no a to zavinutí v těhl vedrech, tak zvyklá nezvyklá, to bych odbourala, vždycky si vzpomenu, jak jem byla malá, měla teplotu, byla pod peřino a musela se potit a nesměle jsem vystrčit nohu, naprostá hrůza, takhle nějak je miminu zavinutému v horku. Moje rada, pokud ji nechceš do postele, což já malou mám, protože to chci, takže já to dělám v posteli, přirazit postýlku těsně k posteli, sundat bok, položit do postýlky, pokud potřebuje něco přes obličej, použít plenu, dát na bok, lehnout si k ní, držet za ruce, těsně, aby nemohla máchat a třeba tiše zpívat do zblbnutí a nevšímat si záchvatu pláče, ono jí to docvakne, za dva tři dny, ale musí se vydržet a nenechávat samotnou, být u ní, jakmile zvládne nehopasání a ležení, postupně na chvilinku odcházet. Ono čím jsou větší, tím hůř se odnaučuje, v roce si hodíte mašli.
Ahoj my máme 14denní mimčo, zatím musím taky zavinovat, jinak šermuje rukama a neusne! ale teĎ v těch hicech je to strašný, jenže když ho odkryju tak zase hází ručičkama a je hotovo. kouká a nechce spát. k tomu má prdíky… tak se kroutí jako had. já ho po krmení vždycky dám odkrknout a pak ho položím do postýlky a pokud nemá ještě hlad nebo si nepotřebuje po chvilce ještě odkrknout, tak usne. neuspávám ho chováním ani nic takového, protože by se na to naučil.
S tím zavinutím - máme dvouměsíční mimi a poslední dny si zvykla takto pěkně usínat. V těchto vedrech ji zavinu jen nahulatou v plínečce do tenoučké bavlněné deky a jenom od ramínek přes ručičky, hlavu ne a spodek - nožičky se zadečkem - nechávám volné. A horko jí není, tedy přes den a v noci, odpoledne pak už je ale takové dusno, že radši nezavinuju, ať se maličká nepřehřeje. Večer zavinu, nakojím a spí jako špalek třeba až do rána, občas ji v noci vzbudím na kojení ![]()
Ahojda maminy
potřebovala bych poradit…
Naše malá dcerka (6 měsíců) usne jen tak, že ji zavineme do rychlozavinovačky (celou včetně hlavičky) a hopsáme na gym. míči. Někdy usne za minutu, jindy za 15. Jenže teď je vedro a ona je v té zavinovačne hned zpocená. Navíc už taky něco váží a to hopsání je strašné na záda. A nějak si neumím představit uspávat takhle třeba roční dítě.
Zkoušela jsem
Já už fakt nevím
Často nám večer hlídá babička a bylo řečeno, že dokud jí nenaučíme usínat samotnou, už ji hlídat nebude… že na to spocené miminko je strašný pohled a hopsání už na ní není.
Prosím o každou radu, začínám být zoufalá