Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ono se to pořád mění. Mě kluk nikdy u kojení neusínal. Spal jedině sám. Loňské léto měl ale asi měsíc období, kdy se dospával u mě na pupku. Po hodině a čtvrt spánku začal řvát, tak jsem ho odnesla do obýváku, že se pošmudlíme. A on si položil hlavu na můj mega pupek a vždy vytuhl. Pak už to byl takový rituál. Já už s tím počítala, na gauči si připravila no´tas, pití, jídlo. A další hoďku až hoďku a půl tak seděla.
Po porodu už to často nešlo. Když s vzbudilo mimino, musela jsem k němu a starší se tím pádem vzbudil taky. Zpočátku byl protivný. Ale po cca 2-3 týdnech se to naučil dospat i bez mé asistence.
My to takhle s tím dospáváním praktikujeme, co začal spát jen jednou, takže skoro 2 měsíce. On prostě spí stejně dlouhou dobu, jako byl jeho první spánek, když měl ještě dva. S úbytkem jednoho spánku si ten druhý neprotáhl.
Zajímalo by mě, jestli jsou děti, které s 11 hod spánku v tomhle věku fungují bez problémů.
Moje dítě spí zas až moc. Spát jde v 19:30 a budí se kolem 7:00. A po obědě spi od 12:30 do cca 16:00 ![]()
@janicce píše:
Moje dítě spí zas až moc. Spát jde v 19:30 a budí se kolem 7:00. A po obědě spi od 12:30 do cca 16:00
Tohle mi zní jako pohádka…tolik času pro sebe ![]()
@Kettlery píše:času mám hodně, to zase ne, že ne
Tohle mi zní jako pohádka…tolik času pro sebe
@janicce Jojo, mám podobné dítko a zjistila jsem, že budit odpoledne je ho problém, ale že celkem zvládne, když mu natáhnu dopoledne a nechám ho jít spát třeba až ve 14:30
To je pravda, oboje má své výhody i nevýhody…ale přece jenom tvá situace se mi líbí víc
.
Pridávám se k matkám spavých dětí
Kluk spí večer od 20 do 6:30 až 7:15. Pak jde spát v 9 a spí dvě hodiny a ještě odpoledne kolem čtvrté tak hodinku až hodinku a půl. Někdy to teda na mě zkouší ráno už v 5, ale to mu dám pití a ignoruju ho, vždycky po max. 10 minutách usne. Prostě před 6 ráno odmítám vstát ![]()
Taky jsme to měli s dcerou stejné, kolem 13-14. měsíce začla vstávat kolem půl páté. Pak spala po obědě stejně jako před tím i potom cca 2 hod. prostě jsem to vydržela a za pár týdnů to přešlo ![]()
syn má 16 měsíců a řekla bych, že taky denně spí těch 11 až 12 hodin. Ale těžko říct, kolikrát je v noci dvě až tři hodiny vzhůru a pak ráno ani nevim, v kolik se probudil ![]()
spaní po obědě má hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Někdy si to trochu natáhne, ale je to na úkor toho, že v noci moc nespal a dlouho byl vzhůru…
si myslim, že se to časem zase může změnit. Doufám v to! ![]()
Ahoj.
Prosil bych jestli nemáte nějakou básničku na téma pomoc?
Na internetu už hledám 2dny a nic jsem nenašel.
Kdyby jste mi poslali nějakou tak bych byl moc rád.
Nechci dostat poznámku!
Tak když tak díky.
![]()
tak mě malej spí cca od 20-6/7 a dopoledne od 11 do 13 až 14 a až teprv týden spí celou noc.mám vypozorováno že spí stejněj intervaql takže když ho dám spát dýl dopoledne tak spí stejně tak dávám v 11 a ne ve 12 jako většina lidí holt má brzo oběd
@Jarka K píše:
syn má 16 měsíců a řekla bych, že taky denně spí těch 11 až 12 hodin. Ale těžko říct, kolikrát je v noci dvě až tři hodiny vzhůru a pak ráno ani nevim, v kolik se probudil
spaní po obědě má hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Někdy si to trochu natáhne, ale je to na úkor toho, že v noci moc nespal a dlouho byl vzhůru…
si myslim, že se to časem zase může změnit. Doufám v to!To te lituju, ze jste v noci takhle zhruru. Co v tu dobu delate
@Kettlery já se snažim spát a malej si brumlá nebo šouní v postýlce… naštěstí většinou neřve… zezačátku jsem ho zkoušela brát k sobě a uspat, ale i tak byl stejnou dobu vzhůru
nevim, co to má jako znamenat…
Ahojte,
potřebovala bych poradit se spánkem svého téměř 16. měsíčního syna. Nyní máme režim takový, že vstává v 5
a jde spát kolem 12. To spí ale jenom hodinu až hodinu a čtvrt.
Zkoušela jsem ho znovu uspat, zívá mi na rameni a pospává, ale když ho chci dát znovu do postýlky, hned si sedne. Zkoušela jsem ho tam nechat i zaplakat, ale řval jak tur 20 min a stejně už neusnul. Dělám to tak, že si ho vezmu na kojení, kde hned vytuhne a já ho nechám dospat, než se vzbudí sám (nebo aby měl 2 hod spánku).
Pak jde spát v 19:00 a v noci se naštěstí nedávno přestal budit (nebo se vzbudí, ňufne a spí dál). Jinak oba spánky usíná sám bez pláče.
Rady na brzké vstávání jsem našla a chci zkusit závěsy, ale co s tím odpoledním spánkem? Pomalu bych chtěla přestat kojit, ale mám strach, že po hodině bude nedospalý a odpoledne s ním dlooooooouhé. Poradíte mi nějaké celkové změny nebo kde mi to drhne?
Kdybych ho nenechávala dospat, spal by 11-11,5 hod/24. Je to dost? Jak to měly vaše děti v tomhle věku? Díky.