Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych poradit, možná se jen vypsat. Prosím, nemám zájem o komentáře typu: ,,Jaký si to uděláš…, To se dalo čekat…" atd. ![]()
Malé je 8 měsíců. První měsíc spala v postýlce, budila se třikrát za noc. Pak nastalo krušné období prdíků, kdy malá probrečela celé dny a noci. Ale pořád se dávala zpět do postýlky. I když přes den byla prakticky pořád na rukou. Po čtvrtém měsíci se to zlomilo a malá začala vyžadovat kojení po hodině (zabralo vážně jenom prso) a to trvalo asi měsíc. Samozřejmě se to nedá vydržet, tak jsem si ji vzala do postele, kde jsme se jakž takž vyspaly obě. Od té doby, večer usínala v postýlce a když se poprvé probudila (cca po dvou hodinách spánku), jsem si ji vzala do postele, kde se budila tak třikrát za noc (z toho ale jenom jednou na kojení).
Teď k problému. Asi před měsícem se malá začala budit mnohem častěji a nebyla k utišení. Manžel, aby se vyspal, se z ložnice vystěhoval. Nezabíralo nic, chování, tišení, čaj, hlazení, tulení…jenom prso. Ale to dostala minimálně za 3-4hod od posledního jídla. Budí se prakticky po dvou hodinách. Někdy i míň. Přijde mi, že ji vzbudí to, že se otočí na bříško. Spí jen na boku nebo na zádech, na břiše spát nechce. Když se vzbudí, tak na mě začne lézt. Jako by mi chtěla vylézt na břicho. Dneska se dokonce stalo, že se probudila, dolezla ke mně a lehla si mi hlavou na břicho a tak spala!!!!
Přes den na mě leze taky. Když si hrajeme na zemi s hračkami, tak až ji to přestane bavit, tak se po mně začne sápat. Došlo to tak daleko, že když ji chci uspat (i přes den) tak si ji musím vzít do postele, přitisknout ji k sobě a držet, aby se nepřetočila.
Samozřejmě jsem ji zkoušela dát do postýlky, ale tam začne strašně křičet a hned si stoupne. Zatím si ze stoje neumí sednout, tak mám strach, aby nespadla na šprušle.
OMLOUVÁM SE ZA TAK DLOUHÝ PŘÍSPĚVEK, ani nevím, jestli mi někdo poradí. Ale už nemůžu. V posteli mi nevadí, jen kdyby spala ![]()
Ahoj, taky jsem udělala tuhle chybu. Pomůže jen čas a trpělivost, malý mi začal spát sám až kolem 3tího roku.. Zkoušela jsem nechat vyřvat, ale na to já nemám nervy ![]()
Víš, že já Ti třeba závidím? Malý je absolutně nemazlivý typ, v posteli by se mnou neusnul ani za boha a ta blízkost, kterou jsme měli, když jsem kojila už se nikdy nevrátí… Klidně bych jí do deseti měsíců dala čas a v noci jí plně nakojila i když si řekne dřív než za tři hodiny, může mít opravdu hlad a pak snad bude spokojeně spinkat ![]()
Já myslím, že ji to časem přejde, vyhověla bych jí a byla nablízku. Ale to není rada, promiň. ![]()
Jinak naše malé je stejně stará a posledních pár dní taky chce být pořád se mnou. Když něco dělám v kuchyni nebo i kousek od ní, piští a leze ke mně. Vadí jí, i když jsem dva metry od ní, prostě ji musím mít pořád u sebe, opírá se o mě a chňape okolo nebo se sápe na mě. Je to hlučné, ale strašně rozkošné, jak mě chce mít pořád u sebe. ![]()
Takže myslíte, že když je se mnou přes noc v posteli, tak to tak mám nechat? I když se mi budí opravdu často v noci? Popravdě nemám sílu na vyřvání. Ráda jsem k ní přitulená, jenom mi opravdu vadí, že se budí tak často ![]()
Já mám desetiměsíčního klučinu a je to skoro to samé, jako tvoje holčička. Nějak to neřeším, nepřijde mi to tak hrozné. A já miluju to tulení. Taky mi vadí, že se budí několikrát za noc, ale zatím s tím nic nedělám. Doufám, že to časem přejde.
Mám doma celkem to samé - usíná jen se mnou po boku.. A spí u mě v posteli, ale teda trochu lépe (budila se jen jednou za noc). Teď jí rostou zuby, takže se budí i 5× za noc a uklidní jí jen prso.. Včera jsem jí po usnutí dala do postýlky a vydržela v ní spát asi 4 hodiny a pak se vzbudila s pláčem a šla zase ke mě.. Takže vlastně neporadím.. Jen s tím přetáčením na bříško - malá to taky dělala, sice se uměla otočit i zpátky, ale jakmile se otočila na bříško ve spánku, tak se probudila a začala plakat.. Trvalo asi dva měsíce, než jí to přestalo vadit, teď se přetočí na bříško a v klidu tak spí dál.. Jinak podle nástěnky u naší Dr. kolem 8-9 měsíce nastává první separační krize..
Je to na Tobě, když manža nestrádá po fyzické stránce a nemáte doma kvůli tomu peklo, tak jsem zastáncem toho, ať si to každá maminka dělá tak jak je to pro ní a pro mrně nejlepší. Já jsem na malého byla přísná, od narození u mně spal asi dvakrát, jednou jsem mu dala ze spaní loket
, tak jsem ho rychle nastěhovala do postýlky, od půl roka je ve svém pokoji a spí mi až na jedno buzení celou noc
Ale doteď mi to mazlení a ta blízkost chybí, teď je mu 17 měsíců, přijde si jako velkej chlap a s maminkou by nespal ani odpo
Jen bych jí nakojila opravdu hned jak chce, třeba se přestane budit tak často…
Asi bych jí taky nechala v posteli, i nakojila. Může mít takové tulivé období, že tě potřebuje, tak se jí neodpírej
Však ono to zas přejde ![]()
@Šáriii píše:
holky, já to asi podvědomě chtěla slyšet. Děkuju![]()
Vždyť je to krásný!
U těch dětí se pořád všechno mění, nikdy nevíš, co přijde a třeba tohle období ze dne na den skončí a budeš na to ještě vzpomínat, jak jste se tulily.. ![]()
@Šáriii no já myslím, že to je období…kombinace všeho - leze, stojí, neumí spát na břiše, v noci se budí na kojení asi spíš už ze zvyku než že by měla hlad. Naší kačce třeba trvalo hrozně dlouho, než se naučila spát na břichu a kvuli tomu se v noci strašně vrtěla a budila - chtěla ale neuměla tam ležet. Jinak když si jí vezmu k sobě do postele v noci, tak se taky setašně mydlí, nejradši usne tak, že mi leží na nějaký části těla - břicho, ruka, hlava v obličeji (ale u nás je spaní v posteli se mnou tak jednou za měsíc jen). Jinak spát se v noci naučila kolem toho 9m,ale to už byla odstavená (odstavila se sama), dokud jsem v noci kojila, tak se budila i víckrát.
Myslím, že prostě musíš vydržet, že to časem přejde.
U nás tohle začalo ve 4 měsících - malá se začala budit co hodina až hodina a půl - takže jsem si ji pak nastěhovala k sobě do postele (předtím spala v přiražené postýlce bez postranice). Kojila jsem ji tak často jak si řekla, ale to bylo taky tím, že málo přibírala. Takhle často se přestala budit někdy mezi 8-9 měsícem. Spí u mě v posteli doteď a já jsem hrozně ráda za tu blízkost, takže to neřeším. Miminko bude v přiražené postýlce.
Manžel se stejně z ložnice odstěhoval už někdy v měsíci malé, protože nikdy moc dobře nespala a on je velký spáč. Přistěhoval se někdy v 10 měsících, když už se nebudila.
Treba ji jen docasne neco trapi.. driv prdiky, ted zoubky… ![]()
mmch jak uz psal i nekdo prede mnou, taky bych obcas vymenila
nase Denda se tuli jen kdyz je ouvej a na sobe jsem ji uspavala naposled, kdyz ji byly 4 mesice, kde ty krasny casy jsou ![]()
Můj zase spí na břichu tak, že má trochu pokrčené nohy a zadek vystrčený nahoru
![]()