Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemyslím, že bys udělala chybu, jen jsi s malou časově trochu „přetáhla“. Já u prvorozeného též, tenhle „prsomor“ a budění někdy snad po půl hodině jsme zažívali do 9m. Pak jsem řekla dost a začla vracet zpátky do postýlky. Když se vzbudil v noci na prso, tak jsem nabídla vodu, tu samozřejmě nechtěl, tak začal natahovat, tak vyndat z postýlky, chvilku jsem ponosila, něco mu mrmlala, odváděla pozornost koukáním z okna. Když mu začla bimbat hlava, což bylo řádově tak 5-10min, tak jsem ho položila. Samozřejmě ho to probralo, pokud šel utišit hlazením, zpíváním, nabízením vody, tak jsem už nevyndavala, pokud se začla rozjíždět hysterie, tak nanovo. Šlo to tenkrát překvapivě hladce, možná i proto, že já byla rozhodnutá na 150% už to prso v noci nedat a on to vycítil. Po týdnu jsem ho přestěhovala do vlastního pokojíčku, tam se ještě občas tak jednou za noc vzbudil, po měsíci už prospal noc od uložení do 6ráno, kdy jsem mu mrskla do postýlky flašku s UM a spal ještě do 8.
U druhého jsem se poučila a přesunula z postele do postýlky v 7m, Pár dnů si zvykal, ale bez nějakých velkých řevů, v té době jsem totiž zavinovala dle Karpa, takže podmínky měl na usínání stejné, jen na jiném místě. Ještě jsem se k němu tak 2 měsíce trochu naběhala kvůli dudlíku, ale i on už pak byl schopný propsat noc.
Dozvíš se tu od spousty holek, že bez vyřvání to nepůjde, tak ano, jde to, člověk musí naslouchat dítěti a přizpůsobit postup jeho potřebám, nespěchat na něj, ale být vytrvalá a za určitou hranici už nikdy neustoupit, aby se dítě nenaučilo, že si to, co chce, jednoduše vyřve, jakmile jednou začneš, tak to musíš dotáhnout do konce.
Ach jak já ti rozumím, jediný rozdíl, který v tvém a mém příběhu rozpoznávám je, že já mám chlapečka. S tím uspáváním tedy je to krapet lepší, občas se podaří, že usne při kojení, občas (to opravdu málokdy) se zadaří, že ho večer dám do postýlky a je už tak unavenej, že usne, ale za chvíli je zase vzhůru, předevčírem jsem ho kojila přes noc každou 1,5hod, takže to spal taky se mnou v posteli, to už prostě není síla na to ho dávat ještě do postýlky. Na dnešek spal tedy líp, tak to šel k nám do postele až v 6.hodin ráno. Jinak přes den ho taky uspávám tak různě - chováním nebo jako ty v posteli. Držím nám palečky, ať je to brzy lepší …
muj kluk 14m od 7 m spinka se mnou.usina v postylce a pak kolem 22 hod.se vzbudi,chce lahve a usne.někdy třeba až do 3,ale většinou tak na pul hodky pak musi jit ke mě.spinka tak,aby mě citil,nesmim jit ani na zachod.pořád se budi a plače.je na mě moc zavisly a v noc obzvlašt.to jeho mazleni je ,ale krasny.ještě chvilku počkam,taky nemam na to ho nechat vyplakat.to bude muset nastoupit manžel.neee,že by ho nechal,ale on spi tak tvrdě,že ho prostě neslyši.pak mi rano řika,ale dneska spal celou noc,vid??to bych vraždila ![]()