Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, určitě se tady najde maminka,co má trápení s usínáním jako u nás a třeba poradí?:-/
Verča má 14 měsíců,usínání už od malá byla kapitola sama o sobě,ale stále jsem doufala,že se to zlepší. Večer to u nás probiha asi tak: koupání,večeře,chvilka hraní nebo dvě pohádky a do hajan,tak kolem deváté,to si da ještě v postýlce mléko. A pak to začne,už pri pití mléka se pořád vrtí,kroutí,prostě není v klidu,ležím vedle ní,začne se šplhát po mě,házet sebou a nakonec řev,tak ji položím a zase na novo. Někdy usne,a někdy řve a řve. Je to večer co večer. Postýlku máme u naší postele,ale bez bočníce. Dřív spala s námi,nemohli jsme ji to odnaučit,tak jsme to vyřešili tak. Samotnou ji tam nechat nemůžu. Nevím,co vyzkoušet,zkusili jsme snad všecho. A v noci se samozřejmě několikrát budí,ale na to jsme si už tak nějak zvykli. Poradíte jak jste to vyřešili u vás? Díky.
Ahojik,naše teď téměř 20m dcerka spí bez problémů od cca roka,ale
kvůli nedostatku prostoru v postýlce sem tam v noci zakníká.Mít možnost tak jí dám s fleku na velkou postel.Možná by toto pomohlo u vás.A nebo ať uspává tatínek
.
Proč by měla vadit postýlka? všichni moji kluci spinkají v dětských postýlkách a v poho.
Nejlepší je udělat rituál a řídit se tím, u nás se prostě v posteli vyčistí zuby a jde se spát, vědí to a neustupujeme. Funguje to, v 20 jsou v pelechu a za pět minut chrní. Hlavně vytrvej ty
Ahojda, u nás usínání dlouho taky šílenost, dnes už to večer jde, v noci kolikrát stále chuťovky ![]()
nechávat jí tam samotnou u nás taky nehrozí, to jsou hysteráky, že se bouří celý panelák ![]()
Chvíli zabíralo to, jindy ono… už jsme měly časy, že stačilo chvíli hladit a povídat pohádku a za chvíli byl klid, ale to se před pár týdny nějak zvrhlo a holky by se mezi šprušlemi pomalu protáhla, jak chtěla hladit tu, během vteřiny zas tam a jinde… pořád někam šmátrala, dělala kotouly, lezla a skákala po celý postýlce, neschopná se uklidnit…
te´d sedávám u její postýlky, ale dělám, že tam nejsem… koukám do zdi, jenom když stojí, tak jí položíma řeknu hají… no, první dny řev jako prase, až se uklidnila, rezinace a spánek… během týdne usíná bez řevu, chvíli se vrtí, ale za chvíli usne…
plánuju se postupem času vzdalovat od postýlky, sedět zády a jednou snad i úplně tam nebýt
, ale to asi až za dlouho
I tohle je u nás mega úspěch ![]()
uprostřed noci to bývá horší, když béčí dlouho, bereme ji do postele… někdyto pomůže, jindy ne
ale je to zoubky, trápí jí hodně, odjakživa, tak si říkm, že má nárok… jednou to přejde ![]()
přeju štěstí a pevný nervy ![]()
Zkusila bych změnit postup večerního rituálu, přijde mi chyba po večeři a koupání si hrát ![]()
Večeře, koupání, mléko a spát ![]()
Já nevypravuji žádné pohádky, nezpívám atd. malé dítě to akorát rozptyluje, až bude větší a bude s ním domluva tak ano, teď mi to přijde jen splnění si mateřského kreditu ![]()
Příspěvek upraven 06.06.12 v 22:00
@jizvíková píše:
Proč by měla vadit postýlka? všichni moji kluci spinkají v dětských postýlkách a v poho.
Nejlepší je udělat rituál a řídit se tím, u nás se prostě v posteli vyčistí zuby a jde se spát, vědí to a neustupujeme. Funguje to, v 20 jsou v pelechu a za pět minut chrní. Hlavně vytrvej ty
ono právě každé dítě je jiné a s některými je to složitější… takže jestli to u vás funguje, tak super ![]()
u nás máme pevné rituály bez ústupků pěkných 16 měsíců a stejně byly tak akorát na prdek ![]()
@bořková píše:
ono právě každé dítě je jiné a s některými je to složitější… takže jestli to u vás funguje, tak super
u nás máme pevné rituály bez ústupků pěkných 16 měsíců a stejně byly tak akorát na prdek
kluci to také zkoušeli, ale prostě já jsem rodič, já velím
dětí mám moc, nemůžu nějak extra uspávat
jo a super je promítací želva, koukají na to a uklidňuje to
@jizvíková
takže tobě taky vydržely řvát celou noc až do půl 6 do rána?
několik dní po sobě…
@jizvíková píše:Želvu máme taky,chvíli kouká a nic. Pouze první noc s ní usnula na břiše.
kluci to také zoušeli, ale prostě já jsem rodič, já velímdětí mám moc, nemůžu nějak extra uspávat
jo a super je promítací želva, koukají na to a uklidňuje to
@Hodaka píše:
Zkusila bych změnit postup večerního rituálu, přijde mi chyba po večeři a koupání si hrát![]()
Večeře, koupání, mléko a spát
Já nevypravuji žádné pohádky, nezpívám atd. malé dítě to akorát rozptyluje, až bude větší a bude s ním domluva tak ano, teď mi to přijde jen splnění si mateřského kreditu
Příspěvek upraven 06.06.12 v 22:00
To jsme taky zkoušela a ještě horší. A zase ji koupat kolem půl deváté mě připadá pozdě. Ráno vstává kolem šesté. Tak že brzo,na to u kolik usíná.
U nás od malička jsme se snažili zavést postup: jídlo, chvíle hraní, koupání, kojení a spát. Fungovalo to cirka jeste 14 dní zpátky, ted mívá večer problém sama usnout. Dokáže docela dlouho řvát, ne teda do rána, ale i tak je to pro nás dost a nejsme na to zvyklí
I když se to dle chytrých knih nemá, zabírá to, že ji z postýlky vezmu do obýváku a zkusím ji uložit znovu cirka za půl hodiny a je to bez problémů. Usínání sama mám na mysli, dáme do postýlky, rozloučíme se a já odcházím z pokoje - spí ve svém pokojíčku od narození. Snad se nám vrátí zase samousínací dítě. Jinak jsem zkoušela i nechat vyřvat, ale to mocnezabralo…takna pár dní.
@Pajoš píše: Želvu máme taky,chvíli kouká a nic. Pouze první noc s ní usnula na břiše.
některý děti jsou prostě tvrdší oříšek… bože, co my všechno vyzkoušeli!!! A všechno samozřejmě zaručeně fungující
a kolikrát jsme se vraceli k metodě nechat, ať si řve, když chce… každý, že jí to vydrží pár nocí, max. týden a pak to zvdá! haha ![]()
no, po několika týdnec jsme zjistili, že to nikam nevede a že se trápíme všichni…
@Pajoš píše:
To jsme taky zkoušela a ještě horší. A zase ji koupat kolem půl deváté mě připadá pozdě. Ráno vstává kolem šesté. Tak že brzo,na to u kolik usíná.
a jak spinká přes den? může být třeba unavená, přetažená, a pak chuděrka neví co se sebou ![]()
…tak tam zkus být s ní… pro tvůj pocit, prostě, že tam s ní jsi a nemá se čeho bát… ale jsou to nervy to poslouchat ![]()
Jako měla by pochopit v tomhle věku, že se jde spát a šmitec… a že k tomu není třeba ničeho, že stači lehnout, zavřít oči a hotovo ![]()
některý děti se bojí a nechtějí být samy, no… řekla bych, že nárok mají, jsou to malé děti ![]()
@Hodaka píše:
a jak spinká přes dren? může být třeba unavená, přetažená, a pak chuděrka neví co se sebou
Spí dvakrát,dopoledne tak kolem desáté,někdy k 11,tak hodinu někdy dyl a pak mezi třetí a čtvrtou max do pěti,pak ji budim. Většinou spí venku v kočáre,a když doma tak na rukach:-(