Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat proč nemám dávat 9měsíčnímu dítěti kravské mléko,třeba krupicovou kaši? Vždyť mi jsme na ničem jiném nevyrostli?
Dík moc
Kravske mleko je obecne urcene pro telatka
ktera jsou mnohem vetsi a maji uplne jine vyzivove potreby nez male deti. Obsahuje prilis mnoho bilkovin a to neni v tomto veku pro deti vhodne. Hodne deti ho navic v tomto veku neumi vubec stravit, takze z toho muzou mit prujmy. Pokud chces davat malemu kravske mleko, tak doporucuji jedine v kysane forme - tedy nejlepe jogurt.
my jsme na nem vyrostli proste proto, ze v te dobe nic jineho nebylo.
Krasny den
Kacica
je to tak jak píše Kacica, kravské mlého má v úplně jiném poměru bílkoviny a další látky než MM nebo UM, způsobuje alergie a hlavně zatěžuje dětské ledviny…
My jsme ho sice baštili, ale taky si vem, že za našich časů moc na výběr nebylo…
Myslím, že to holky vysvětlily naprosto výstižně. Proto je super kojení, protože jen toto mlíčko je děláno pro mimísky. Kravské mléko je pro telátka. Jestli nemůžeš už kojit, tak aspoň nelituj peníze za umělé kojenecké mléko, protože to bude přeci lepší než neupravované kravské.
Jinak to, že jsme také na tom vyrostli - když dáš třeba 3měsíčnímu dítěti např. grilované kuře, ne každé se ti z toho pozvrací či pokaká, ale to zažívání na to není dělané, takže bys mu tím dost uškodila (zkušenost z praxe). Tak to je i s kravským mlékem. Nám se nic nestalo, ale..... co naše ledviny za pár let????? Ty alergie, ekzemy, to má také spojitost s poškozováním střeva třeba příliš koncentrovanou bílkouvinou.
Jen se doktoři nemůžou dohodnout, do kdy to střevo není ještě stavěné na kravské mléko- já jsem dávala od 2let, ale nevím, jestli jsem to také neuspěchala. Příště bych asi dávala klidně do 3.
hvezdicko-vyrostlli jsme na nem ale podivej jak je nase generace plna alergii,ekzemu,astmatiku-to souvisi s alergiemi a ekzemy ac se to na prvni pohled nezda-ono primarne to mozna prckovi neudela nic ale bohuzel telo si vsechno pamatuje-viz treba i sluneni-my jsme se mazali indulonou tim taky mnozi argumentuji ale podivej se okolo kolik je alergii na slunickoa kolik lidi si nechava vyrezavat nebezpecne pihy… chci vydrzet co nejdele bez kravskeho mleka-myslim ze to neni az takove omezeni-proste kase delam z UM mozna nekdo poradi-muze se sojove mleko? a jak chutna? je sice drahe ale zas kolik ho prcek vypije..
Gabinka: soja je silný alergen a nemá se dětem dávat do 3 let věku.
Taky jsem vyrostla na kravském mléce, od 6 měsíců do současných 35 let ho piju a jsem zdravá jako řepa, ale jako jedna z mála z mé generace.
Svým dětem jsem dávala/budu dávat kravské mléko na pití od roka (plnotčné, čerstvé, nejlépe Bio), jogurt z něj ale dříve, od cca 8 měsíců.
UM jsou všechna vyrobena z kravského mléka.
Kojení je ideál, kravské mléko je dlouhodobě používáno jako nejobvyklejší náhrada mateřského mléka a první příkrm při přechodu na smíšenou stravu. Pro mně jeho výživná hodnota a obsah minerálů představují větší přínos než potenciální rizika.
Když si uvědomím kolik dětí díky němu neumřelo hlady velebím krávy do nebes, i za to, že ignorují kecy o „škodlivosti“ svého mléka, já bych na jejich místě protimlíkové aktivisty nakopala do hader a odstěhovala se do Indie.
Bára (+Kačka 2,5 roku + Polynka 6 měsíců)
Odstěhovat se můžeš
Ale UM obsahuje kravské mléko s rozštěpenou bílkovinou
Proto je vhodnější…
Můj syn začal pít kravské čerstvé mléko od 18měsíců, ale jen proto, že UM už nechtěl(moc nadšená jsem z toho nebyla). Jinak jedl mléčné kaše do 25 měsíců, alespoň tak ![]()
Ahoj souhlasím je my 34 taky jsem tak vyrostla a je vše v naprostém pořádku dávala jsem kravské mléko od 10 měsíců dvěma mím dětem a jsou zdravé a bez alergie.
BaraF píše:
Taky jsem vyrostla na kravském mléce, od 6 měsíců do současných 35 let ho piju a jsem zdravá jako řepa, ale jako jedna z mála z mé generace.
Svým dětem jsem dávala/budu dávat kravské mléko na pití od roka (plnotčné, čerstvé, nejlépe Bio), jogurt z něj ale dříve, od cca 8 měsíců.
UM jsou všechna vyrobena z kravského mléka.
Kojení je ideál, kravské mléko je dlouhodobě používáno jako nejobvyklejší náhrada mateřského mléka a první příkrm při přechodu na smíšenou stravu. Pro mně jeho výživná hodnota a obsah minerálů představují větší přínos než potenciální rizika.
Když si uvědomím kolik dětí díky němu neumřelo hlady velebím krávy do nebes, i za to, že ignorují kecy o „škodlivosti“ svého mléka, já bych na jejich místě protimlíkové aktivisty nakopala do hader a odstěhovala se do Indie.
Bára (+Kačka 2,5 roku + Polynka 6 měsíců)