Kravské mléko

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
19
2.3.05 20:38

Kravské mléko

Ahojte maminky, už jsem podobnou otázku napsala mezi miminka, ale tam mi nikdo moc neodpověděl, tak to zkouším tady.
Chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti se zaváděním kravského mléka do jídelníčku vašich robátek - Kdy jste začaly? Jak - samotné, do jídla, příp. do jakého? Jak to maličcí snášeli? A dávali jste před tím UM jako mezistupeň mezi mateřským a kravským?
Nám bude rok pozítří rok a myslím, že ještě máme čas, jen bych si chtěla udělat představu.
Díky moc.
Petra a Aninka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
2.3.05 21:02

tak to zkus a uvidis co to s ni udela,treba to prezije!

• Citovat
  • Upravit
1089
2.3.05 21:13

Mohl by se ten rádoby vtipný anonym alespoň podepsat ???

Nám řekla doktorka, že po prvním roce můžeme používat kravské mléko, ne jako hlavní chod, ale např. při vaření krupice. Používala a používám ho i na naředění tvarohu nebo při zapékání brambor se zeleninou atd…

Opravdu ho používáme spíše doplňkově, ale rozhodně se mu nevyhýbáme. Tu krupici máme tak jednou za 14dní, nejsem zastánce vaření kašiček......

Zdraví Theo a Kryštof - skoro rok a půl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
3.3.05 00:01

Ahoj,
co se tyce mleka, dost jsem to resila, protoze jsem kojila a kojim a do bramborove kase se mi nechtelo kupovat mleko umele. No a tak jsem to vyresila salamounsky - do roka jsem ji delala bramborovou kasi snad jen jednou, nekdy v deseti mesicich.
Pomalinku jsem ji od sedmi mesicu zavadela mlecne vyrobky - nejprve maslo, smetanove jogurty, pak zerve, lucinu, tvrdy syr, kysanou smetanu na vareni, tvaroh, tavene syry a uplne nakonec mleko a klasickou smetanu do omacek.
Se samotnym mlekem jsem zacala az v roce - doma hodne pijeme caj s mlekem, mala se mi na nej velice rychle naucila a dneska ho vypije za dopoledne vic nez pul litru - caj s mlekem redim jedna ku jedne. Podotykam, ze je k tomu jeste kojena, takze nemam pocit, ze bych ji nejak sidila. Pred nekolika dny jsem ji zacala pomalu odstavovat a po porade s pediatrem prechazime rovnou na kravske mleko - male bude za par dni rok a pul. Diky caji s mlekem je na chut mleka zvykla, takze ho bez problemu prijala a treba kojeni pred polednim spankem nahradil hrnek tepleho mleka hned napoprve a bez nejakych protestu. Zkousela jsem ji davat plnotucne mleko, ale ona ho bohuzel nechce, pije obycejne polotucne, ale vzhledem k tomu, kolik ho za den vypije (vice nez pul litru mleka plus dve kojeni) v tom nevidim zadny problem.
Co jsem si zjistila, tak do roka se mleko nedoporucuje kvuli alergiim, pozdeji kvuli nizsi vyzivove hodnote - no a protoze ho vypije opravdu hodne, myslim, ze si jeji telicko vezme presne tolik, kolik bude potrebovat. Jen je zvlastni, ze mala nechce kakao, ani jinak chucene mleko - a ani mleko plnotucne, proste ji chutna jen to obycejne neslazene. Coz mi vlastne ani nevadi, ale davala jsem ji trochu kakaa k snidani s tim, jakou bude mit radost a ona mi na to doslova hodila bobek - ale ja si aspon pochutnala :D:D:D
Kase male taky moc nedavam, mam pro pripad potreby rychleho obeda ty klasicke ryzove Hami - ale mame asi ctvrtou nebo patou - moc se u nas nespotrebovaji. Nedavno jsem delala male i krupicku, chutnala ji stejne jako ostatni kase, ale casteji nez ty ostatni kase ji delat nebudu. Proste je to jen dalsi moznost.

Jedine, cemu jsem se opravdu planovite vyhybala jsou tvarohove kremy z termizovaneho tvarohu a nizkotucne jogurty - oboji mi prijde, ze s mlekem moc spolecneho nema. Nizkotucny jogurt jeste nemela, krem z termizovaneho tvarohu uz jo a desne ji chutnal - coz je jasne, protoze je urcite sladsi nez jogurt :)

Doufam, ze jsem ti pomohla. Jen bych jeste podotkla, ze v rodine nemame zadnou alergickou zatez a mala prospiva bez problemu.

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
3.3.05 22:09

Ahojte maminky, moc děkujeme za rady a odpovědi, konečně jsem se dozvěděla něco konkrétního a z praxe. Ještě jednou moc díky.
Mějste se prima.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
3.3.05 22:48

Ahoj kojila jsem jen 3 měsíce tak jsem potom možná brzo ale musím to zaťukat bez problémů zavedla převařené plnotučné mléko a to asi na 9 měsíci ale samozřejmě v kombinaci s Nutrilonem - dvakrát denně Nutrilon a jednou mléko a postupně jsem to převáděla na mléko kravské, ale asi je to individuální. My teď máme skoro tříletou holčičku a nijak ji to neublížilo. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.3.05 04:27

Ahoj! Ja napisu moji zkusenost z USA, kde se prave nachazime. Malou jsem 3.5 mesice kojila. Pak dostavala UM. Ted ji byl rok a doktor mi rekl, ze ji mam davat misto UM uz mleko kravske.
Takze tady-od 1 roku, kravske mleko doporucuji v kterekoliv podobe!! :)
Jana a Kacka 1 rok

• Citovat
  • Upravit
2901
4.3.05 06:26

Čerstvá zkušenost: Teď jsem byla s malou u doktora (je jí 10,5 m.) a bylo mi sděleno, že kravské mléko (ale ne krabicové, čerstvé, z mlékárny) mohu bez obav používat při VAŘENÏ, ne na pití.

No, osobně ho používat nebudu, můj doktor je takový hodně liberální, co se týká stravy … Ale na druhou stranu si říkám: On je z generace fakt dobrých pediatrů, ordinuje se svou maminkou (která mi, mimochodem, zachránila zrak!), má tři malé děti … že tedy zřejmě dobře ví, co dělá.

Tak nevím … jestli je kolem těch potravin a prášků a botiček a vůbec všeho pro miminka zbytečná histerie, ze které profitují výrobci (kteří ty dětské věcičky nechutně předražují), nebo je to opravdu nutné dodržovat …

Osobně radši neriskuju a řídím se podle těch „moderních“ názorů (a podle selského rozumu), ale kdo ví … ?!

Baghira a Eliška (10,5 m.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect