Krbová kamna - ano/ne?

341
4.9.07 09:38

Krbová kamna ano/ne?

Chci se optat, jaké máte kdo zkušenosti s krbovými kamny? Já bych alespoň malinké hrozně ráda (budeme v rekonstruovaném domku), ale taťka nechce o nich ani slyšet, že by byla úprava komína moc nákladná a hlavně ŽE JE DÍKY JEJICH POUŽÍVÁNÍ DOMA MOC BORDEL - saze, prach atd. Takže trvá raději na venkovním krbu s posezením.
Co vy na to? popř. jaká kamínka máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
292
4.9.07 09:52

AHOJ,

my mame doma vetsi a je to super,super,super… na podzim a na jare pouzivame jako vytapeni…pres den je venku teplo,vecer zacne byt syrovo,tak zatopim a udela se teplicko…a tim si setrime i na plynu,nemusi byt zapnute topeni…
a ta atmostfera!…no a i druh tepla je takovy jiny nez z radiatoru…jsem proste velky fanda…

tim,ze je ohniste vlastne za sklem,tak doma nejaky bordel ze sazi apod. vubec neni…trosku neporadek byva kolem z naneseneho dreva,ale prinesu drevo,ulozim,zametu,hotovo…

no a prachu jsem si nejak vyrazne vice nevsimla…jo,je tam uplne mirne zaspineni kdyz se topi moc,treba cely den atd…ale stejne zaspineni mame,pokud moc vetrame,pokud je doma vice navstev…proste kdyz je velky provoz…a z krb. kamen si myslim,ze je to zanedbatelne…ale je pravda,ze nad zdrojem tepla se prach jakoby vice víří..ale to je i nad radiatorem…

asi hodne zalezi na tom,jaky typ si vyberete…kvalitni/nekvalitni…dobry komin je asi dulezity,ale investice se nam vyplatila…

navic,pokud dojde k nejakemu vypadku energii - plyn,elektrina…tak mas zalozni zdroj…zazili jsme na vlastni kuzi,minulou zimu nam na 3dny vypli elektrinu … tzn. neslo topeni a ta kamna nas zachranila

ale rozhodne to chce to kryte ohniste sklem,ne otevreny ohen!!

tot moje zkusenost
Jaana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6234
4.9.07 11:51

Ahoj, mám je a jsem maximálně spokojená!!! Je to paráda, když se můžeš dívat do ohně (máme v jednom rohu televizi a v druhým kamna) a já mám dost velký a tak s tím vytopím skoro tři místnosti a to má každá skoro 20 m2! Možná trochu nepořádku z toho je, ale není to tak hrozný a to musím říct, že s nima mám už pětiletou zkušenost!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
4.9.07 12:09

Ahoj,
tak my máme krbový kamna už asi 6 let a paráda. V pohodě jsme vytopili 2+1, teď jsme ale rekonstruovali další dvě místnosti, takže to už nevytopí, ale zrovna přemýšlíme, že bysme si krbovky nechali napojit na radiátory a vytápěli celý barák. Ušetřili bysme za uhlí.

My teda máme starší barák a tam je komín dost široký, takže se žádný úpravy komína dělat nemuseli. Prostě se do něj natáhla roura.
Prachu z toho moc není, akorát když se vymetá popel, ale třeba z kotle je to ještě horší. To jsem vždycky špinavá jako prase. :D

My jsme si ty naše krbovky tenkrát splácali dohromady sami, ty sestavy byli kdysi dost drahý, ale dneska se seženou za pár tisíc.

Já bych do toho určitě šla, 100× se ti ta investice vrátí.

My máme tyhle:
http://www.baby-cafe.cz/…rmal_krb.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
4.9.07 12:11

Ahoj,
máme je taky, teploučko úžasné, normální topení jsme skoro nezapnuli, pokud nepočítám podlahovku v komůrce kvůli štěňatům :-)

Prachu jsme měli dost. Začouzené zdi okolo té roury co vede do komína. Ale na jaře přišel kominík a jak vymetal komín, tak se to najednou vyjasnilo. Drahoušek to totiž dost mizerně utěsnil a prach a kouř se dostával do místnosti právě tam, kde měl vstupovat jen a jen do komína. Takže se bude před zimou důkladně utěsňovat a pak předpokládám už bude vše OK, jinudy to podle mě nešlo…
Jinak semtam nějaká tříska když se nese dřevo do krbu, samozřejmě něco upadne i při vynášení popela. Ale to je naprosto v pohodě na úklid. Bohužel nemáme pod krbem sklep, jinak bychom si nechali propadávat popel dolů a vymetali ho ve sklepě.
Komín se snad ani upravovat nemusí, ne? My ho nemáme ani vyvložkovaný a kominík nic nenamítal a to jsme kolaudovali.
 D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
4.9.07 12:51

My mame doma krb s krbovou vlozkou takze neco jako krbova kamna a uplne super - jaro a podzim topine jen v nich a staci zatopit kdyz sep rijde domu a za chvilku je teplo a staci par polinek a je teplo dlouho do noci. Navic tam mame udelane i pruduchy - takze ti ¨vytopime i pokrovni loznice.
Prachu z toho trochu je a take z toho jak nosis to drivi, ale neni to nic hrozneho - obcas to smetu a je to v pohode.
Jedine dvakrat se nam podarilo vykourit byt, ale to bylo tim, ze byl moc teply komin :-)
Akorat ted mame problem, ze mame temer rocniho chlapecka a tak se topit bojim, aby si na krb nesahl a nespalil se takze budeme topit az bude spinkat, ale za bude vetsi tak tam hodlam bezne topit.
Takze ja bych do krbovych kamen rozhodne sla.
No a co se tyce venkovniho krbu - tak ten ted take budujeme :-)
Verveve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
4.9.07 13:20

My mame litinovy kamna - Jotul. Jsou hezky, zaberou min mista topi jako divy. Udavana vyhrevnost je 90m. My je mame v obyvaku s kuchyni (cca 5Om)a za chvilku musime poustet teplo dverma dal do domu.
Jinak ce se tyka neporadku, souhlasim s ostatnima. Trochu je, ale rychle se uklidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
4.9.07 16:15

Ahoj

můžete mi říct jestli je ke krbovkám nutný speciální komín??? my se budeme stěhovat do baráčku a krbovky tam bohužel nejsou .. odjakživa to byl můj sen.. jenže už nebudeme mít moc peněz na nějakou radikální rekonstrukci a je tam jen komín kterej je k plynovýmu topení a vlastně k plynu:o(

Takže to mám asi po ptákách co???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
4.9.07 16:25

Zjisti, zda ten komín není náhodou dvoukomorový… Jinak máš fakt bohužel peška, bo plyn a krb nesmí být spolu…

Ale strší domky mívaly víc komínů - koukněte do plánů zda někde nemáte zaslepený komín.

My se na krbovky takÿ moc těšíme, ale dohodli jsme se s kominíkem, že komín před tím vyvložkujeme… Pro sichr… Jenže na to teď jaksi není :(:(:( Ale máme tam dvoukomorový komín, tak by šlo vytápět obývák krbem a pokoje nad tím horkovzduchem…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
4.9.07 16:32

Díky Lesino,
ale myslím že nebude - z 30.let zůstaly jen obvodový zdi a současní majitelé kolaudovali v 1995… no ale za zeptání nic nedám:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
4.9.07 17:00

držím palce. Ale bude to asi blbý - my máme komíny tři - jeden na plyn, druhý zasypaný ukončený pod střechou a třetí vyvedený nad střechu - ale je třeba ho vyvložkovat… Ale aspoň něco.

Ale víš co? Zkus se poptat na lehčený komín, ten se dá přidat i do hotové stavby - tj nepotřebuje základy.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
5.9.07 11:41

Díky moc, jsem nadšená a pokusím se na kamnech trvat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
30.11.15 11:38

Zdravím a pokusím se získat další názory.
Máme dva komíny. Jeden ke kotli na uhlí, druhý ke krbovkám. Cena za vyvložkování a doopravení mě šokovala. K těm krbovkám vyjde na víc než ke kotli. Já krbovky beru jen jako hezkou záležitost. Spodek domu, kde budeme zatím žít, je dispozičně tak, že pokud otevřu dveře z obýváku, aby se teplo dostalo dál, tak zrovna synův pokojíček je úplně nejdál…teplo nejdřív vleze do velké dlouhé chodby, koupelny, ložnice a až pak do pokojíčku. Časem bude syn nahoře, tak tam snad teplo doleze rychleji.
Jak to máte vy?
Myslíte, že se investice do toho komínu kvůli krbovkám vyplatí? Děláme střechu a mažel objevil na naší obr půdě obrovské možství dřeva. Na uhlí letos není :) Takže krbovky by zlikvidovaly to, co máme zadara na půdě. Takže bychom byli cca na nule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
30.11.15 11:54

@Izzz Máme byt a v něm krb. Binec šílený, ač o vše výborně pečujeme. Prach, co rok malujeme. Proto topíme převážně plynem. Na chatě máme dva kotle - plyn a na dřevo v jedné kotelně a libovolně topíme. Tohle si nemůžu vynachválit. Kdybychom stavěli, krb bych nechtěla, ale kotel na tuhé paliva ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
30.11.15 11:56

@Izzz ale pokud už krb máte, asi bych zainvestovala :nevim: je to těžké…chce to rozpočet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný