Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ne, toto nenápadně ani školkové děti
umí si ohřát v mikrovlnné troubě, umí uvařit kafe v kávovaru 🫣 je třeba děti zapojovat do činností od malá a mluvit s nimi, abyste si nevychovala neprodejné a nesamostatné kusy
@Anonymní píše: Více
No on je samostatný až až…
Ale poslední dobou vymýšlí prostě blbosti
No kdo má děti typu:kam je postavím tam je najdu, tohle asi nepochopí… ![]()
tak když druhostupňové dítě neví, že na sklokeramiku plast nepatří, tak se někde stala chyba, ve výchově, nebo v intelektu,
on má nějakou diagnózu?
a kreativitou bych to fakt nenazývala, spíš hloupostí
@zrcadlo píše: Více
No tak pokud máš poslušné děti, tak tohle od dětí pravděpodobně neznáš.
Nestojím mu 24/7 za zadkem
Těch počinů už má za sebou poměrně dost…
Jen jsem si říkala, že s věkem, to bude lepší. No asi další vývojová fáze…
Jako děcka jsme taky leccos vysyslili…
@stinga píše: Více
Ta nádoba na med vypadala jako sklo…
Tys jako dítě nic nevyvedla???
No koukám, že tu máte všichni dokonalé děti ![]()
kreativita není to stejné jako hloupost, kreativita je, když dítě samo něco vytváří, obrázky, keramiku, koláže, náhrdelníky, peče buchty cokoli, ne to že děcko od 11 let strčí na sporák plastovou nádobu,
mimochodem proč med v plastu? vždycky je med ve skle, i ten kupovaný
no určitě jsem něco vyvedla, ale rodiče to nenazývali kreativitou
@stinga píše: Více
Taky jsem to slovo kreativita dala do uvozovek… bože vy jste tu tak dokonalé
tleskanky ![]()
Jsem myslela, že tohle bude diskuze o šikovných dětech, co něco tvoří a ne o nějakém dítěti, které se na druhém stupni chová hůř než školkové dítě a maminka je z toho ještě nadšená.
Pokud má nějakou poruchu, tak je třeba dělat s ním a vysvětlovat, než si věci zautomatizuje a on sám dozraje. Opakovaně, průběžně vysvětlovat. Někdo má vývoj opožděný a potřebuje víc práce a někdo ne. Hlavní je, ať si nějak omylem neublíží.
Každý nemá dítě, které má poruchu a musí se dýl někým navádět. Takže se netřeba zlobit na druhé. V takových případech je třeba prostě fungovat individuálně podle potřeb dítěte.
Někdo je jen zbrkloň a začne přemýšlet, docvakne mu, až udělá botu. Chybou se někteří učí, akorát ty chyby můžou být drahé.
Jo. Máme v rodině takovou expertku. Neteř.
Vytáhla nám z akvária písek, aby mohla vařit.
Nalila mýdlo do vany, aby se mohly s dcerou klouzat.
Ostříhala všechny panenky.
Zamčela tatínka na balkoně a podobně.
Akorát má tedy 5let.
Jako chápu co si myslela tou kreativitou. Nicméně dítě na 2. stupni už by mělo mít rozum a nevymýšlet takové blbosti.
@Lamaalpaka píše: Více
No vidíš, kreativní je i v jiných činnostech.
Manuálně zručný, na svůj věk velmi samostatný… zvládá spoustu věcí, co jeho vrstevníci zdaleka neumí. Pracuje se dřevem, vyřezává, plete, hackuje, vaří, peče…
Ovšem se ta kreativita projevuje ve více oblastech, než by člověk předpokládal a vždy chtěl…
Co probírají ve fyzice, má tendence doma prověřovat…desim se, co přijde s chemií.
No teď aktuálně teplota, tak prý si myslel, že když se keramika vypaluje na vysokou teplotu, tak to ten hrnek vydrží.
No nic, co jsem od mimina mohla čekat…než hejti komentáře
Nezklamaly jste
Spíš si jdu odložit.
Máte taky takové" kreativce"?
Dva týdny zpátky si na sklokeramice rozehříval med, jen ta sklínka byla plast.
Dneska ráno si dělal vajíčka a jako bonus ho napadlo si na tu horkou plotýnku položit hrnek s čajem, že prý ohřát.
Teď jdu vařit čaj k večeři a nefunguje konvice…
Podotýkám dítě druhý stupeň