Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím. Syn je v šesté třídě. Včera přišel s tím, že nechce chodit ve škole na obědy. Že mu nechutnají a nejí je. Na výběr mají dvě jídla, ale stejně je nejí. Doma jí normálně. Přiznal mi, že tam několikrát ani nešel. Řešil jste někdo podobný problém a jak?
Tak že bych mu doma vařila a jedl by oběd doma.. Dcera chodí jen na některé dny na obědy.. jinak má oběd doma. Děáme to tak už od 3. třídy. Předtím tedy musela nebo chodila do družiny. Ale dávala jsem větší svačiny a doma měla teplou večeři.
Případně si může i sám připravit apod..l
Buď to přijdeš a nachystáš mu větší svačinu nebo něco k jídlu doma anebo ho budeš nutit tam chodit, což asi sama nechceš.
Tak když nechce, tak ho asi těžko donutíš… Prostě bych ho odhlásila a jedl by doma. Otázkou je, jestli doma oběd máte… My třeba obvykle ne, takže bych ho asi přizvala k pomoci s jeho chystáním.
Já syna nenutím. Buď si zajde na oběd do jídelny, jí doma uvařené, koupí si něco ve fastfoodu v okolí školy nebo si koupí cestou ze školy pizzu nebo řízek a doma si to sní. Jako pokud mu tam nechutná, tak moc variant na výběr nemáš…
Jo, u nás to mělo ten pozitivní dopad, že se totálně přejedl jídel z McDonald's a už nikde neotravuje, že tam chce jít
![]()
Máš dvě možnosti - vyhazovat peníze za nesnědené školní obědy nebo je odhlásit a vařit doma.
Co jiného bys chtěla vymyslet? ![]()
Když tam jíst nechce, nemáš žádnou možnost ho donutit.
Dělám větší svačiny a pak si dá jídlo doma
Holka nechce jíst už asi od 5 třídy ve škole
Pokud by mě to extrémně neomezovalo, vařila bych mu. Dá se na dva dny, rychlá jídla. Dá se zamrazit. Já jsem jako dítě taky jedla dlouho doma, mamka dělala noční, tak vařívala.
Pracuji ve škole a když mám v jídelně dozor, tak vidím, jak děti vracení celá jídla. Ale některým to prostě fakt nechutná. Některé děti jsou citlivější na chutě, vůně, umělé příměsi,… atd.
Máme tam třeba chlapce z Mongolska a ten opravdu skoro nic nesní, protože jejich kuchyně je diametrálně odlišná.
Taky sem nechodila jako dítě. Nechutnali mi a ještě po nás řvali když sme něco nedojedli.
Dcera taky nechodí. Buď má větší svačinu nebo oběd pak doma.
Syna bych nenutila jíst co nechce a vařila bych doma. Nebo se s ním zkus domluvit, jestli má aspoň pár jídel oblíbených, že by chodil jen v určité dny, ať u té plotny nestojíš každý den. Někdy se to dá také vyřešit větší svačinou.
@janulicek89 píše: VíceŘešila, no dostali větší svačinu a po příchodu domů si dali oběd. Nevím, jak jinak by se tohle dalo vyřešit jinak
Já jsem od září zavedla toliko… potom, co jsem párkrát šla s jidlo nosičem pro oběd první den nemoci. Jídlo máji neskutečně přesolené, nejsem vybíravá, jsem žrout od přírody, ale tohle se nedá jíst. Většina je přivezená jako polotovar v kýblu, bůhví od kud.
Děti mají povoleno si odhlašovat obědy, když ví, že to nebudou jíst. Odmítám vyhazovat peníze. Pak se holt nají doma, vezmou si větší svačinu. Vařím denně večeři.
@JancaS84 píše: Více
Za mých mladých školních let byla strava v ŠJ fakt nechutná
a ještě ty dozorkyně u zbytků
Dcerka je ve 2.třídě ZŠ, mají na výběr ze 2 jídel a stravu si moc pochvaluje, mladší v MŠ taky. Kdyby jí nechutnalo, tak nevím, přes den doma nebýváme
Musela by si brát asi větší svačiny.
@janulicek89 píše: Více
Obědy jsem zrušila a vařím.
U nás děcka pravidelně přišly ze školy a nacpaly se sušenkama a blbostma. Takže je pro mě lepší vařit a vědět, že se pořádně nají kvalitního jídla.