Syn nechce chodit ve škole na obědy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9040
15.4.26 21:35
@Lojzísek píše: Více

Tak u nás ve škole se vařilo dobře, než se dvakrát měnila vedoucí jídelny a dokonce třikrát celá osada. Moje děti si odhlášují tak jedno, někdy dvě jídla týdně. Nechodí do Fast food. Jídlo v jídelně je opravdu jak ze Spolany Neratovice. :mrgreen: neskutečně slané. A to solím víc než bych měla. Ale tohle se nedá jíst.
Abych platila celý oběd a oni si daly suché těstoviny, na to kašlu. A to moje děti jí až na výjimky všechno. Vařím denně kvůli sobě. Pracuji z domu. Chlap nemá možnost jídla v okolí práce. Vozí si krabičku. Vařím ze základních surovin, žádné polotovary.
Myslím, že kvalita jídel v naší jídelně opravdu není žádné terno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8896
15.4.26 21:35

@Catalina123 no vždyť pisu, ze kdybych mela vyzkoušený, ze to jidlo je hnus, tak bych nejaky kompromis vymyslela. Nas se to ale netýká, jidelna vaří dobre. A dost pochybuju, ze většina jidelen vaří nepozivatelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
15.4.26 21:41
@Eva2610 píše: Více

Strava v jídelně je pestrá, vyvážená a přísně hlídaná. Pokud dospělý jí v práci, tak nechápu, proč má trávit denně hodinu u plotny kvůli dítěti jen proto, že ono je vybíravé a neumí si vybrat ze dvou druhů jídel. A ještě vychystávat a vymýšlet každý den 2 druhy svačin. :roll:
Teď už to není jak za našich mladejch let, kdy učitelky stály jak drábi a hlídaly, aby děti všecko dojedly. Ve většině jídelen je výběr ze 2-3 jídel, dojídat se nemusí, co mu nechutná, to nejí. Myslím, že vždycky se najde něco, co to dítě může jíst. Navíc když to jídlo je dotované a plnohodnotný oběd stojí nějakých 40 korun.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32929
15.4.26 21:45

Hele, ono je to subjektivní. U nás vaří fakt dobře. Stane se párkrát za rok, že mi něco moc nejede. 3× týdně je výběr ze dvou jídel, 2× týdně salátový bar. Vaří celkem moderně, ale je to dobré. Včera byla zapečená brokolice s pohankou a brambory, ale bylo to dobré. Dnes jsem měla grilovaný hermelín se zelenými saláty a domácí houskou. Děcka většinou kuřecí kousky se zelím a bramborovými noky ( šiškami). Polévky nosím nejmladšímu a miluje je. I puberťáci, když někdy přinesu oběd domů si pochvalují. Objektivně u mě ve škole vaří líp než na synově gymplu a na ZŠ druhého syna. Jim se jídlo dováží a na výběr nemají. U nás se vaří.
A přesto, když jsme se ptali ve třídě, tak mnoha dětem moc nechutná, nebo někdy nechutná, někdo vůbec nejí polévky, někteří jí suché brambory, těstoviny, některým se nechce stát fronta, nebo si jen pípnou a jdou nebo si jídlo vezmou, ponimraji a odnesou. Většinou ti, kteří nosí k svačině sladkosti nebo chipsy a nejvíc jim chutná v kfc. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
467
15.4.26 21:57
@bigl píše: Více

Naštěstí si každý může vybrat. Někdo ji v institucich, někdo doma. Akorát asi neni nutne povazovat děti, které jedí doma, za rozmlsane. A jejich rodiče za chudáky trávicí život u plotny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1300
15.4.26 21:59

Deti jedly doma nebo u nektere z babiček. Časem se naučili si uvařit. Řekla bych ze od druhého stupně už neco zvládly. Jídelna jim vařila tragicky. Na oběd občas šly, ale i tak pak měli hlad / chut na domácí jídlo. Nic složitého: saláty, wrapy, sendviče, anglická snídaně k večeři atd.

Příspěvek upraven 15.04.26 v 23:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2014
15.4.26 22:30
@stinga píše: Více

Tak já jsem zrovna nikdy neměla práci, kde by jídelny byly. Ani manžel. Nosíme si krabičky z domova. U nás se holt vždycky vařilo, i před dětmi, s dětmi tím spíš. A to míváme i teplé večeře. Stihnu ještě obíhat kroužky, jít na kolo atd. Je to jen o prioritách. Chápu, že někdo na to vaření není, ale neuvařit dětem mi přijde divný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
15.4.26 23:52

Za covidu, jak byla rotační výuka, tak jsem měla děti jedno ve škole, jedno doma. Tehdy jsem si chodila pro obědy do školy a byly v pohodě. Určitě ne jako domácí, ale sníst se to dalo. Po covidu nevím, co se stalo, ale z klasických jídel přešli na samá „nóbl“ jídla podivných názvů a ingrediencí a od té doby to ty děti nejí. Úplně zmizely obyčejné přílohy a všechno je teď z nějakých alternativních surovin. Cizrnová rýže, hrachové těstoviny, žitný knedlík, fazole s čočkou apod. Pořád mají nějaké vnitřnosti, zvěřinu, sledě, strašně často nivu nebo houby na nějakém mase. Polívky typu dršťková a když už je nějaká obyč jako vývar, tak tam vecpou aspoň quinou. My třeba luštěniny a jiné alternativní suroviny doma jíme hodně, jenže tam to ty kuchařky neumí udělat. Takový kus kus prostě potřebuje péči a ochucení. Jenže když je tvrdý, nebo naopak rozvařený na sra.ku, tak se pak z toho člověku akorát natahuje. Fazole, když není dovařená, může být až jedovatá.

Máme výběr ze tří jídel, což se může zdát jako luxus, ale často si není z čeho vybrat. Naše děcka milují zeleninu, sýry, tak si většinou dávaly vegetariánskou trojku. Jednou dcera donesla zeleninové placky, že to nechtěla jíst, tak jí to vychovatelka nabalila do krabičky. Doma jsem to ochutnala, bylo to z nějaké směsi a chutnalo to a konzistenci to mělo jako žrádlo pro křečky. Tvrdá pšenice, tuhá sušená mrkev a petržel v nějaké gumové hmotě, jako fakt fuj…

Já pracuju z domova a manžel v práci nemá obědy, nosí si, takže já vařím tak jako tak. Dětí máme víc, takže to není, že bych vařila jen pro jednoho. Většinou dělám teplé večeře, ty vařím pro všechny a obědy dělávám rychlovky - těstovinové saláty, různé zapečené tortily, krevety na másle se zeleninou, sendviče, saláty.. A když nestíhám, tak se děti staví pro pizzu, nebo jim v lidlu koupím sushi-wrap, nebo nějaký salát. Sem tam to odflákneme toustem. A nebo něco nosím z menzy, co máme kousek. Takže taky nejsem žádná ideální vývařovna, nějak to látáme. Ale pořád to vychází líp, než když chodili do školy a dožírali se sladkostma

• Citovat
  • Upravit
37169
16.4.26 00:10
@Midaku píše: Více

Nepochybuj! A i jídelny, kde vaří dobře, tak často po výměna kuchaře začnou vařit hnusně a děti to pak nechtějí jíst. Pokud někdo není zvyklý na chutnou domácí kuchyni, tak mu to ani nepřijde, ale v případě, že doma vaří dobře, tak podobné blafy jíst nebude. :poblion:

Mám zkušenosti z několika jídelen, a sám bych se tam stravovat nechtěl. To závodky jsou o třídu výš než školní jídelny. :zed:

Jednou jsem dostal asi 5 l jater s UHO ze školní jídelny, a to se nedalo jíst - přesolené, nějaká umělá pachuť typu glutamátu, omáčka hustá jak kaše - takže jsem odlil asi cca 1 l a různě to ředil mlékem a smetanou, až jsem toho měl cca 3 l, a stejně se to nedalo jíst. Ani prase by to nežralo. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
16.4.26 04:43
@Midaku píše: Více

Neberte si to prosím osobně, nemůžu tušit, jak to máte u vás, protože to ani nemůžu vědět, je to spíš takový všeobecný náhled - v té jídelně v ZŠ to jedla velká část učitelskýho sboru a jim to připadalo v pohodě, ti to sfutrovali, hlavně se tedy vždy oháněli cenou. Prostě už asi byli letama zvyklí na ty šlichty, hlavně že to moc nestojí. Když jsme si snažili stěžovat, tak kvůli nim nebyla s nikým řeč (přece učitelstvo řeklo, že je to ok) co na tom, že děcka postupně přestávaly chodit a vyhazovali toho mraky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4671
16.4.26 04:55
@bigl píše: Více

Tak ne každá matka je na domácnost a vaření sama, že.
My vaříme kvůli sobě, nosím si oběd do práce, nebo na HO o vodě a chlebu nebudu. Manžel dělá dlouhý krátký týden.
Ty svačiny si dítě zvládne nachystat samo, úklid já teda v týdnu max pustím vysavač a to taky zvládne kdokoli z nás, a v kuchyni fungujeme všichni…
Jak si to nastavis, tak to máš.. navíc mám možnost HO, takže si ráda privstanu, dám si vařit jídlo, mezitím si zacvičit, udělám hygienu, a o půl osmé s čistou hlavou, když mladej opustí byt, usedam ke komlu a oběd už je dávno hotový…
Vaření pro nás není oběť pro ufrflane jedince, ale záruka, že vím co jím.
O těch jídelnách ve škole a v práci moc velké iluze nemám.
Syn ve škole zatím jí, občas odhlasim neoblíbené jídlo typu játra, jídlo s nejasným názvem a podobou na talíři, sladké jídla typu rýžová kaše s tunou Granka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4671
16.4.26 04:56
@Catalina123 píše: Více

Ano přesně, lenost a nízká cena vede ke " spokojenosti" někteří lidi nemají raději chuťové buňky.

Příspěvek upraven 16.04.26 v 09:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9040
16.4.26 06:34
@Menton píše: Více

Asi tak to vnímám. Než sednu v osm k počítači, mám často založený oběd v pomalém hrnci. Chci abychom jedli dobře a aspoň v rámci možností kvalitně.
U nás v jídelně hodně věcí nevaří. Berou to v kyblích už hotové z firem, co dělají polotovary. Vařím hodně, rozmanitě a myslím, že hodně dobře.
Dokud děti chodily do školky, tam se vařilo dobře. Ale ve škole se skutečně obměnou personálu x krát za sebou dostali až do nepoživatelnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9154
16.4.26 06:51

U nás taky multifunkční hrnec, kde je víc variant vaření. Často zapínám buď na tlakáč, když chci něco rychle nebo taky na pomalé vaření (hlavně vývary). Hodně u nás frčí horkovzdušná fritéza. To je královna rychlosti. My jsme si teda vybrali větší objem, takže tam udělám s přehledem 6 porcí. Nechtěla jsem žádný mini stroj, ať se musí vařit na etapy. Jde udělat nespočet variací. Dlouho jsem vybírala, než jsem si vybrala. Hodně jedeme jídla na způsob Břicháče Toma, Katchaby atd. To je vše rychlé. Není třeba stát a dělat roztleskávačku, ať se uvaří. Někdo zmiňoval nákup. My teda nechodíme denně na nákup. Nakoupí se větší množství při velkém nákupu ve městě. Nejezdíme denně do města. Ani každý týden. Není třeba. Doma se odebírají zásoby. U nás v týdnu jdeme pravidelně maximálně pro šunku a pečivo. Nic jiného nepotřebujeme. S tím nemají děcka po škole problém. Frknou na kole do obchodu nebo odpoledne vezmu psa a jdeme procházkou pro šunku a pečivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18152
16.4.26 09:40
@Menton píše: Více

Tak pokud jsi na HO tak asi vařit musíš, to je jasné. Hlady nepojdeš a objednávat si jídlo z restaurace asi taky nebudeš.
Pro mě je práce na HO noční můra, nikdy bych to dobrovolně nedělala, za covidu jsem to vyloženě přetrpěla, tu práci z domu a doufám, že už to nikdy nezažiju, ale o tom diskuze není. My chodíme všichni do práce a institucí a vracíme se večer. Je jedno, kdo vaří, jestli já nebo manžel, ale fakt kvůli tomu, že mám rozrýpané dítě, nebudu každý večer stát u plotny, aby se bobánek napapal toho, co mu chutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí