Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás se jelo beze změn. Ale jela jsem beze změn i já a dítě doma nenechávala, omluvila jsem ho jenom na ty dva dny.
Jede se beze změn. A ani by mě nenapadlo, chtít kvůli tomu měnit požadavky na výuku, zkoušky, úlohy. Dítě doma taky nadbytečně nenechávám, chodí do školy. Omlouvám pouze přímo na dobu, během které má zkoušky.
Deváťáci měli u nás ve škole jiný režim, pataci a sedmaci ne.
Syn tohle absolvoval loni a ani by mě nenapadlo chtít po učitelích nějaké úlevy, nenechávala jsem ho ani před přijímačkama doma.
@Anonymní píše: Více
to bude škola od školy, učitel od učitele…někde se jim víc věnují, probírají víc látku na příjimačky a ten týden je nezahlcují testy a úkoly, jinde jedou každý den písemku, zkoušení, úkoly, skoro by se chtělo říct že naschvál
a tak se podle toho rodiče zařídí a i to dítko nechají den dva doma, aby se hodilo do pohody a podalo svůj nejlepší výkon…
Na tvém místě bych se ale rázně ohradila vůči tónu ucitelky, viz. co si vymýšlím atd. to mi přijde z její strany krajně neprofesionální ![]()
@Keyllah mně to přijde jak naschvál. Přípravu neřeším, vše jsme si udělali sami, ani mi nevadí ty testy, ale přijde mi toho moc.
tak se na to vykašli a udělejte si to podle toho, jak potřebujete…omluvený bude, na oční taky pujde, tak do toho víc učitelce není. CO je aktuálně duležitější? přijímačky nebo ukol/písemka?
U nás tento týden čtyři čtvrtletky - čeština, matika a geometrie se hodí i k přijímačkám a vítám to jako opakování a procvičení těch základů. Vlastivěda mají takový objem učiva, že si to dcera přečte o přestávce a je v pohodě. Takže doma na to nemusí dělat nic, proto nevidím důvod proč by ji to mělo nějak zatížit ![]()
Doma nenechávám, nechci stresovat desetileté dítě tím, že je to životně důležité, nejvíc prospěje jet běžnou rutinu. Ani teda neznám jinou ZŠ, kde by páťáci měli úlevy - trochu zvýšená podpora je na malých ZŠ, které mají jen první stupeň a je pro ně prestiž, že jim děti na 8G odchází.
Oční bych zrovna den před nedávala, někdo dává rozkapané oči do pořádku déle, je to za mě zbytečná nepříjemnost. Ale učitelce je do toho samozřejmě houby, a nechce se mi věřit, že napíše „já vám nevěřím“, do toho jí nic není.
@zrcadlo píše: Více
také tomu nevěřím, že by to napsala učitelka obratem matce, je to diskuse na rozdmýchání vášní ![]()
a nás se to netýká, ale já bych dítě doma nenechala, proč? aby celý den doma samo nervačilo?
ale učitelka nemá co hodnotit omluvenky od rodičů, to si přece nemůže dovolit
Já mám syna teda v devítce a testy mají v pátek a v pondělí. Byl doma už dneska a zítra taky bude. Nechala jsem to na něm. Pro nás je důležité, aby byl co nejvíc v pohodě a odpočatý. Ale když dělala dcera testy kdysi dávno na osmileté gymnázium, tak ve škole normálně byla. Ono je to strašně individuální a primárně je na rozhodnutí rodiče, jak si věc vyřeší. Žádná varianta není horší nebo lepší, je třeba brát v potaz mnoho faktorů.
Nechávali jsme doma v 9. třídě – jeden den před přijímačkami si udělali volno. Nemám obecně problém dětem třeba jednou za čtvrtletí dopřát “sick-day” (pokud zrovna v tom pololetí neměli nějaký problém s větší nemocností)… tak jsme je zkrátka načasovali na den před zkouškami.
V 5. třídě ale v žádném případě… Víceletá gymnázia osobně vnímám jako extrémně výběrové školy ve všech oblastech a dítě, které by na nich mělo studovat, by za mne mělo být schopno zvládnout přijímačky za běžného režimu. Psychické předpoklady ke studiu považuji za stejně důležité jako vědomostní.
@stinga píše: Více
Nemůže, může si maximálně myslet něco pro sebe. Akorát si přidělává problémy, na to už jsem dávno rezignovala.
Syn se letos hlásí na gymnázium. Tento týden měli a mají hlášených 5 testů, protože se bude ukončovat čtvrtletí. Kamarádka má dítě v jiné škole a učitelka dětem, co se hlásí na gymnázia, tento týden nedává úkoly, děti nepisou testy a prý jim učitelka přímo řekla, že v pondělí mají zůstat doma, ať si odpočinou.
Dnes jsem učitelce psala, že v pondělí syn nebude, dala jsem na ten den schválně oční, aby měl den pauzu a přišla mi odpověď ve smyslu, že co si vymýšlím, nechávat dítě doma před zkouškami a přišlo mi, že mi ani nevěří, že opravdu jdeme na oční.
Jenom mě zajímá, jak to je jinde.