Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky ![]()
Mám otázku. Vyznáte se nekdo v chovu křečka. Máme křečíka džungarského, je mu něco přes rok. Donedávna byl v pohodě, vždycky byl takový větší a rád jedl. Ale v poslední době hrozně zhubnul. Teď to zní morbidně, ale myslela jsem, že je to prostě konec
ale on teď extrémně běhá v kolečku, strašně moc i přes den. To nedává smysl.
Zkoušela jsem volat na veterinu s dotazem ( máme ještě králíka, který je tam zaregistrován, takže se s doktorem známe) a on nebyl schopen říct, jestli je to konec. Že je to dost možné. Že ho máme nechat v klidu a uvidíme.
Děje se to takhle u křečků běžně? Já netuším. A je mi to líto. ![]()
Na džungaráka už je to stařeček
Takze mozna ta „nemoc“ je jenom stáří a kdyz nezere, nasel si jinou cinnost, kterou travi cas.
Osobne jsem je chovala kdysi asi 2×, takze urcite nejsem zkusenym chovatelem. ![]()
@Sobotinka píše:
Na džungaráka už je to stařečekTakze mozna ta „nemoc“ je jenom stáří a kdyz nezere, nasel si jinou cinnost, kterou travi cas.
Osobne jsem je chovala kdysi asi 2×, takze urcite nejsem zkusenym chovatelem.
Stařeček to rozhodně není, pokud je mu lehce přes rok. Náš poslední křečík džungarský, který nám odešel, měl dvakrát tolik. Nechali jsme ho uspat u veterináře, protože dostal rakovinu. Měl nádory, nebyly sice nijak velké, ale měl je chudák všude. Snažili jsme se o něj starat, dokud to šlo. Konec byl rychlejší, než jsem čekala. Přestal žrát, okamžitě v návaznosti na to chodit na zadní a když dostal křeče, jeli jsme k veterináři na uspání, aby se netrápil. Výrazné zhoršení nastalo ze dne na den.
Pak je také otázka, zda je křečík skutečně čistokrevný, protože to, co se dnes prodává ve většině zverimexů, jsou křečci hybridní a ti mají sklony k různým zdravotním potížím a umírají v důsledku toho dříve.
@Markeetkam Nebo jste jeho konec uspíšili překrmováním, pokud má výraznější nadváhu.
@krecik.dzungarsky píše:
Stařeček to rozhodně není, pokud je mu lehce přes rok. Náš poslední křečík džungarský, který nám odešel, měl dvakrát tolik. Nechali jsme ho uspat u veterináře, protože dostal rakovinu. Měl nádory, nebyly sice nijak velké, ale měl je chudák všude. Snažili jsme se o něj starat, dokud to šlo. Konec byl rychlejší, než jsem čekala. Přestal žrát, okamžitě v návaznosti na to chodit na zadní a když dostal křeče, jeli jsme k veterináři na uspání, aby se netrápil. Výrazné zhoršení nastalo ze dne na den.
Pak je také otázka, zda je křečík skutečně čistokrevný, protože to, co se dnes prodává ve většině zverimexů, jsou křečci hybridní a ti mají sklony k různým zdravotním potížím a umírají v důsledku toho dříve.
A kolik se vam dozivali ti predchozi?
@krecik.dzungarsky ne, nadváhu výraznou nikdy neměl. Jenom byl prostě větší. Teď vyloženě chrastí kostma
@Sobotinka píše:
A kolik se vam dozivali ti predchozi?
Podobně, v průměru okolo dvou let. Dvouletý křečík už starý je.
Jestli ma zavislost na kolecku, tak je to mozna tim, ze ma prilis malou ubikaci. Napis, prosim, jeji rozmery. Kreciky dzungarske miluju
Ohledne chovu krecku panuje spousta mytu… dale je mozne, ze ma zavislost na kolecku kvuli tomu, ze nemuze norovat. Jinak na sklonku zivota krecici uz v kolecku moc nebehaji, z me zkusenosti. Klidne napis, rada ti poradim vice. ![]()
Jinak kdyby te to opravdu trapilo, neni spatne navstivit odborneho veterinare pro hlodavce. Napis, odkud jsi, poradim ti ![]()
Nema nekde nador? Mam bohuzel zkusenost takovou, ze kdyz krecek doslova pres noc vyhubnul na kost, tak za tim byl nador a nemelo to dlouheho trvani.
@Eowyn01 i to je možné. Ale co jsem na něj tak koukala, tak nic podezřelého nevidím.
jako žádnou boulicku nebo tak