Křeček- nemoc ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
133
18.1.23 22:38

Křeček- nemoc ?

Ahoj holky :)
Mám otázku. Vyznáte se nekdo v chovu křečka. Máme křečíka džungarského, je mu něco přes rok. Donedávna byl v pohodě, vždycky byl takový větší a rád jedl. Ale v poslední době hrozně zhubnul. Teď to zní morbidně, ale myslela jsem, že je to prostě konec :( ale on teď extrémně běhá v kolečku, strašně moc i přes den. To nedává smysl.
Zkoušela jsem volat na veterinu s dotazem ( máme ještě králíka, který je tam zaregistrován, takže se s doktorem známe) a on nebyl schopen říct, jestli je to konec. Že je to dost možné. Že ho máme nechat v klidu a uvidíme.
Děje se to takhle u křečků běžně? Já netuším. A je mi to líto. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Sobotinka
18.1.23 23:31

Na džungaráka už je to stařeček :) Takze mozna ta „nemoc“ je jenom stáří a kdyz nezere, nasel si jinou cinnost, kterou travi cas. :nevim: Osobne jsem je chovala kdysi asi 2×, takze urcite nejsem zkusenym chovatelem. :)

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
18.1.23 23:49
@Sobotinka píše:
Na džungaráka už je to stařeček :) Takze mozna ta „nemoc“ je jenom stáří a kdyz nezere, nasel si jinou cinnost, kterou travi cas. :nevim: Osobne jsem je chovala kdysi asi 2×, takze urcite nejsem zkusenym chovatelem. :)

Stařeček to rozhodně není, pokud je mu lehce přes rok. Náš poslední křečík džungarský, který nám odešel, měl dvakrát tolik. Nechali jsme ho uspat u veterináře, protože dostal rakovinu. Měl nádory, nebyly sice nijak velké, ale měl je chudák všude. Snažili jsme se o něj starat, dokud to šlo. Konec byl rychlejší, než jsem čekala. Přestal žrát, okamžitě v návaznosti na to chodit na zadní a když dostal křeče, jeli jsme k veterináři na uspání, aby se netrápil. Výrazné zhoršení nastalo ze dne na den.
Pak je také otázka, zda je křečík skutečně čistokrevný, protože to, co se dnes prodává ve většině zverimexů, jsou křečci hybridní a ti mají sklony k různým zdravotním potížím a umírají v důsledku toho dříve.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
18.1.23 23:52

@Markeetkam Nebo jste jeho konec uspíšili překrmováním, pokud má výraznější nadváhu.

• Citovat
  • Upravit
Sobotinka
18.1.23 23:59
@krecik.dzungarsky píše:
Stařeček to rozhodně není, pokud je mu lehce přes rok. Náš poslední křečík džungarský, který nám odešel, měl dvakrát tolik. Nechali jsme ho uspat u veterináře, protože dostal rakovinu. Měl nádory, nebyly sice nijak velké, ale měl je chudák všude. Snažili jsme se o něj starat, dokud to šlo. Konec byl rychlejší, než jsem čekala. Přestal žrát, okamžitě v návaznosti na to chodit na zadní a když dostal křeče, jeli jsme k veterináři na uspání, aby se netrápil. Výrazné zhoršení nastalo ze dne na den.
Pak je také otázka, zda je křečík skutečně čistokrevný, protože to, co se dnes prodává ve většině zverimexů, jsou křečci hybridní a ti mají sklony k různým zdravotním potížím a umírají v důsledku toho dříve.

A kolik se vam dozivali ti predchozi?

• Citovat
  • Upravit
133
19.1.23 00:00

@krecik.dzungarsky ne, nadváhu výraznou nikdy neměl. Jenom byl prostě větší. Teď vyloženě chrastí kostma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
19.1.23 00:10
@Sobotinka píše:
A kolik se vam dozivali ti predchozi?

Podobně, v průměru okolo dvou let. Dvouletý křečík už starý je.

• Citovat
  • Upravit
1060
19.1.23 00:32

Jestli ma zavislost na kolecku, tak je to mozna tim, ze ma prilis malou ubikaci. Napis, prosim, jeji rozmery. Kreciky dzungarske miluju :srdce: Ohledne chovu krecku panuje spousta mytu… dale je mozne, ze ma zavislost na kolecku kvuli tomu, ze nemuze norovat. Jinak na sklonku zivota krecici uz v kolecku moc nebehaji, z me zkusenosti. Klidne napis, rada ti poradim vice. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1060
19.1.23 00:33

Jinak kdyby te to opravdu trapilo, neni spatne navstivit odborneho veterinare pro hlodavce. Napis, odkud jsi, poradim ti :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
19.1.23 09:06

@Plavuše děkuju moc. Napíšu zpravu :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
19.1.23 09:11

Nema nekde nador? Mam bohuzel zkusenost takovou, ze kdyz krecek doslova pres noc vyhubnul na kost, tak za tim byl nador a nemelo to dlouheho trvani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
19.1.23 09:15

@Eowyn01 i to je možné. Ale co jsem na něj tak koukala, tak nic podezřelého nevidím. :nevim: jako žádnou boulicku nebo tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová