Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můj tříapůlletý vnouček kreslí a „píše“ vzhůru nohama. Je to normální? Případně co se s tím dá dělat.
Děkuji
![]()
ja to jako mala taky delala a do dneska umim psat a cist obracene vzhuru nohama stejne jako normalne a prijde mi to normalni
Jsem levak, mozna to muze mit nejakou souvislost… Nicmene si myslim, ze malej je jeste dost malej a casem prijde na to jak delat veci i „normalne“ a pokud ne, zkuste se poradit s doktorkou, aby maleho poslala do PPP.
Myslím, že to je normální. Dcera to taky hodně dělala, dneska už tolik ne, ale teď třeba někdy píše zprava doleva. Jo a je levačka.
tak můj brácha taky psal zprava doleva a občas i zrcadlově.Srovnalo se to a určitě to souvisí s levorukostí,protože je taky levák.
Anebo to může souviset s genialitou
- jedno dítě v příbuzenstvu ve třech letech kreslí trojrozměrně a když proti ní někdo sedí, namaluje mu perfektního koně vzhůru nohama, aby ho protisedící viděl dobře v průběhu malování. Nedělá jí to nejmenší problém. Ne, že mít doma genia je nějaká sranda, i to je abnormalita z opačného konce…
Druhá věc je zeptat se dětské, zda to nesouvisí s neurologií - jen tak pro jistotu. pokud to děti běžně dělávají, bude to vědět.
Mě to mladší dcerka (3,5 roku) taky dělala. Bylo to tím, že seděla naproti, když jsem se starší dcekou malovala a psala, takže to měla v té hlavičce obráceně. Když jsem si pak na to dávala pozor, aby seděla vedle nás, tak se to postupně srovnalo…
Hanka