Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 4 letou holčičku a dneska mi paní učitelka ve školce řekla,že bychom jí měla začít učit vykání.
No tak by mě zajímalo jak to své ratolesti učíte vy?
My třeba , když někoho potkáme v baráku tak řekne taky dobrý den" ale to je tak celí jinak normálně dospělejm tyká.Mě to ani moc nenapadlo nějak řešit,asi jsem si myslela , že to přijde samo..Tak jak to tedy naučit??
Díky za rady.
No to jsem tedy taky zvědavá, můj tříapůlleťák někdy vyká, někdy tyká … vůbec to neřeším a asi to nebudu řešit ještě hodně dlouho ![]()
Proč má paní učitelka pocit, že by čtyřleté dítě mělo už rozlišovat vykání a tykání? Vyžaduje, aby tykala dcera jí?? Nebo jak k tomu došla? To je docela zajímavé …
Mně to přijde, že u čtyřletého dítěte je to hrozně brzy … pochopitelně by mělo odlišit tetu (ve smyslu příbuznou), tetu - kamarádku (přítelkyni rodiny, známou … popř. sousedku, kterou potkává obden) a tetu úplně cizí (na ulici … ) -jakože už to není teta, ale paní … , a to třeba pozdravem. Tý cízí by mělo říkat dobrý den, ne ahoj. No ikdyž … podstatný je, že nějak slušně pozdraví a poděkuje, ne??? Ale ještě řešit vykání …
Taky si říkám, jestli teta ve školce se necítí být ředitelkou zeměkoule, ne?
Řekni paní učitelce ať s tím začne ona s tím vykáním, když na tom tak bazíruje. ![]()
Já nevim mě to teda taky překvapilo,tak mě zajímá jestli to je i na jiných školkách.Jinak tetu a paní odlišuje normálně a ve školce učitelkám říká p.učitelko,ale jinak se jim tyká.
Coo??? ![]()
takje pravda že Jája občas vykal tchánovcům, te´d už to myslím nedělá. Ale to jen proto že jim vykám já, takže to opakoval po mě
. Ale většinou teda tyká.
Pančelce ve školce nevím jestli vyká nebo tyká … sem se ho te´d ptala jak to říká, když po pančelce něco chce, a von mi říká že prý po ní nic nechce že si všechno dělá sám
.
Ale asi i kdyby tykal,tak co jako?? Se to naučí že cizím se vyká ne? Šak holt některé děti to pochopí rychleji jiné dýl .. cona tom. Jenm u nás se používá vykaní
.
Jedinné na čem jsem od malička trvala, že venku nejsou tety ale paní, a nejsou strejdové ale pánové. takže řidič se kterým jsme jezdili a jára ho znal a bavil se s ním nebyl žádnej strejda, ale pan řidič. tety a strejdové jsou max. kamarádi rodičů )pokud nejsou příbuzní) se kterými se často navštěvujeme. A myslím že pak i dítko pochytne to vykání …
Járovi je 5 a nemůžu s jistotou říct že vykání používá … von moc s cizejma nemluví
.
ahojky, no malý s tím přišel tak někdy v 5letech ze školky.. pak to doma opakoval i nám, třeba „mohla byste…“, apod. Takže si myslím, že to paní učitelky naučily děti ve školce.
Tak ani nevím, jak bych ho to učila… a ani si to neumím představit…
Můj tříletý syn tyká všem někdy je to teda ostuda le mylsím že je na to malý snažím se vysvětlovat ale mslím že na tohle má dost času…ve školce nic neříkali nevím ale netuším zda si tykají řekla bych že ano…u tak malých děít jsou rádi že vůbec komunikujé v některých případech teda ten náš je teda ukecaný jak ěnco
Crystal87 píše:
Můj tříletý syn tyká všem někdy je to teda ostuda le mylsím že je na to malý snažím se vysvětlovat ale mslím že na tohle má dost času…ve školce nic neříkali nevím ale netuším zda si tykají řekla bych že ano…u tak malých děít jsou rádi že vůbec komunikujé v některých případech teda ten náš je teda ukecaný jak ěnco
Vzhledem k tomu, že můj tříletý syn má v oblibě nějakých 30 - 40 slov a těmi popíše svět, a pozdrav mezi nimi není, řeší to velmi strategicky - prostě zvedne ruku. A co se týče časování sloves, tam prostě ještě nedospěl … horko těžko si vzpomene na infinitiv a spíš použije citoslovce … a z toho se vykat prostě nedá ![]()
Což mě navedlo - asi takhle vypráví básničku Pec nám spadla:
" Jéjejejej … bác! Děda umí ne. Táta jo!!!" (doprovázeno veeeeelmi emotivnými výrazy … )
![]()
U nás to Anetku naučili ve školce, doma jsme nic učit nemuseli.
Ahoj. Já bych řekla, že nejlíp se to naučít tak, že to bude slyšet (a doma asi ne, že
). A to je pro učitelky takový problém ji pokaždé opravit? Myslím, že by to bylo účinnější, než když ji to budete učit vy - jak ![]()
Já vlastně ani nevím, jestli Anežka učitelkám ve školce vyká, ale myslím, že jo. Rodičům dětí ze školky někdy vyká, někdy tyká, takže zcela zažité to nemá
.
Mě to ani nenapadlo řešit ![]()
Starší je hodně zvídavý a ptá se, proč někomu vykáme, někomu tykáme, proč já vykám jeho druhé babičce..Vždy vysvětlím. Ale taky to zažité nemá, dospělím na ulici tyká, zvlášť, když je vídáme denně a říkají mu „ahoj“, mým kamarádkám a známým většinou říká „teto“, ale ví, že je to jiná teta, než třeba moje sestra.
Je to složitá problematika pro předškolní dítě, fakt mě nenapadlo to nějak víc rozebírat, řešit, neustále opravovat. Někdy vysvětlím, tím to končí. Myslím, že děti učitelkám vykají, učitelky je to učí samy.
Emilie píše:Crystal87 píše:
Můj tříletý syn tyká všem někdy je to teda ostuda le mylsím že je na to malý snažím se vysvětlovat ale mslím že na tohle má dost času…ve školce nic neříkali nevím ale netuším zda si tykají řekla bych že ano…u tak malých děít jsou rádi že vůbec komunikujé v některých případech teda ten náš je teda ukecaný jak ěncoVzhledem k tomu, že můj tříletý syn má v oblibě nějakých 30 - 40 slov a těmi popíše svět, a pozdrav mezi nimi není, řeší to velmi strategicky - prostě zvedne ruku. A co se týče časování sloves, tam prostě ještě nedospěl … horko těžko si vzpomene na infinitiv a spíš použije citoslovce … a z toho se vykat prostě nedá
Což mě navedlo - asi takhle vypráví básničku Pec nám spadla:
" Jéjejejej … bác! Děda umí ne. Táta jo!!!" (doprovázeno veeeeelmi emotivnými výrazy … )![]()
![]()
my taky ještě neumíme sklonovat slovesa a je to sranda místo musíš říct…musíš řeknout
ale ukecanej je jak mraky až moc na svůj věk ![]()
Tak vykání, tj. rozlišení komu mám vykat, je jeden ze znaků školní zralosti, čili chtít to po čtyřletém dítěti je předčasné. Většina dětí se to nijak cíleně neučí, prostě to pochopí z kontaktu s okolím. U čtyřletého bych to asi nevysvětlovala, resp. dle toho, na jaké úrovni je v řeči, max. jednoduše mu říct, že cizím dospělým se říká vy, že to je výraz úcty. Nějaký trénink ale není potřeba, děti to většinou pochopí samy ze situací, v nichž to slyší.
Učitelka je trubka, tak ať si to vysvětlí ve školce těm dětem sama, když je to pro ni tak důležité. Moje dcera začala rozlišovat ty-vy sama, cizím dospělým vyká (pro ni jsou dospělí ale i třeba 15letí puboši v baráku na chodbě, řeknou dobrý den mně a ona jim taky
) a známým a dětem tyká. Já bych byla radši, kdyby všem tykala, a vůbec abych i já tykala všem a všichni mně. Nevím, proč bych někomu měla říkat množným číslem. ![]()