Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jako učitelka si bych si to tedy rozhodně líbit nenechala. Pracuju ve školství na jiné pozici (I. stupeň), občas se stane, že se děti spletou a tyknou mi, ale hned se opraví.
Přijde mi to jako slušnost, dítěti bych vysvětlila, že se ve škole vyká a na „uhni mi“ bych rozhodně nereagovala. Požádala bych, aby mi to řeklo správně, pak ho pochválila.
Nevím jak vy, ale my máme vykání ve školním řádu - rodiče bych upozornila, že za soustavné porušování ŠŘ je kázeňský postih. Jako fakt si nemusím nechat všechno líbit…
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx samozřejmě to řeším od září. Dítě to úspěšně ignoruje. Dal mi veselé tyká - dej mi to, ukaž mi to, uhni mi…
Já bych na veškeré jeho tykani nereagovala.. A prostě si myslím, že tohle nemá učit učitelka v 1. Třídě. Jsou věci, které prostě musí naučit rodiče, nelze vše přehodit na učitele
a o těch rodičích si myslím svoje, pokud Ti řekli, ať to řešíš sama, tak to bude vcelku výkvět ![]()
@Novire píše:
Jako učitelka si bych si to tedy rozhodně líbit nenechala. Pracuju ve školství na jiné pozici (I. stupeň), občas se stane, že se děti spletou a tyknou mi, ale hned se opraví.
Přijde mi to jako slušnost, dítěti bych vysvětlila, že se ve škole vyká a na „uhni mi“ bych rozhodně nereagovala. Požádala bych, aby mi to řeklo správně, pak ho pochválila.
Nevím jak vy, ale my máme vykání ve školním řádu - rodiče bych upozornila, že za soustavné porušování ŠŘ je kázeňský postih. Jako fakt si nemusím nechat všechno líbit…
Vítejte v roce 1901, vykání ve školním řádu ![]()
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx samozřejmě to řeším od září. Dítě to úspěšně ignoruje. Dal mi veselé tyká - dej mi to, ukaž mi to, uhni mi…
No a je to takový problém? Vždyť je to prcek. Trvala bych na slušném podání „prosím mohla bys mi to podat“ a neřešila tykání. Je to volovina. U nás na škole si taky tykají. Každé dítě k tomu dospěje v jiném věku a nemá smysl je kvůli tomu přece prudit.
Mně to naopak přijde dost tristní, že i takováto samozřejmost tam musí být. Slušnost a vzájemnou úctu k lidem mám nastavenou jako důležitou hodnotu a překvapuje mě, že ve všech rodinách to tak není. A učitel ve škole opravdu není kamarád, aby mu dítě tykalo.
A ano vím, že jsou alternativní školy, kde se učitelům tyká, ale tam je celý systém nastavený jinak, má to svůj důvod.
V obvyklé ZŠ tykání učitelům dle mého názoru není v pořádku. Je mi o více než 30 let více než těm dětem, proč by mi měly tykat? Kdyby tykaly cizím lidem v mém věku, tak se nad tím každý pozastaví…
@7.straka píše:
A není to nakonec jedno? Proč by děti na malým stupni nemohly učitelce tykat? Já na tom nic špatného nevidím. Autoritu budeš nebo nebudeš mít bez ohledu na tykání/vykání
A proč by měly? Tykají snad 6 - 10 leté děti lékařům, prodavačům, cizím lidem…?
@Novire píše:
Mně to naopak přijde dost tristní, že i takováto samozřejmost tam musí být. Slušnost a vzájemnou úctu k lidem mám nastavenou jako důležitou hodnotu a překvapuje mě, že ve všech rodinách to tak není.A učitel ve škole opravdu není kamarád, aby mu dítě tykalo.
A ano vím, že jsou alternativní školy, kde se učitelům tyká, ale tam je celý systém nastavený jinak, má to svůj důvod.
V obvyklé ZŠ tykání učitelům dle mého názoru není v pořádku. Je mi o více než 30 let více než těm dětem, proč by mi měly tykat? Kdyby tykaly cizím lidem v mém věku, tak se nad tím každý pozastaví…
Jenže vykání u malých dětí není otázka slušnosti. Ty děti se to pouze naučí jako opičky, ale neodhadnou význam, jaký to má.
Ten získají až s věkem, kdy jim to samotným dojde (okoukají to), že se lidi rozlišují a každý se oslovuje jinak, a pak to začnou dělat samy od sebe. Každé dítě to má jinak, moje dcera na to přišla v první třídě, syn to možná pobere o něco později.
@hanka.br. píše:
A proč by měly? Tykají snad 6 - 10 leté děti lékařům, prodavačům, cizím lidem…?
Tak učitel je snad něco víc než prodavač nebo někdo cizí. Pro děti na malým stupni je učitelka jako pán Bůh, tak by ten vztah tykáním utrpět neměl. U větších klacků je to jiný.
@7.straka píše:
Tak učitel je snad něco víc než prodavač nebo někdo cizí. Pro děti na malým stupni je učitelka jako pán Bůh, tak by ten vztah tykáním utrpět neměl. U větších klacků je to jiný.
Tak takhle to ani zdaleka není, to tak max. 1. až 2. třída. A když ten správný vztah nenastavíš na začátku, tak s tím pak chceš začít kdy? Už na konci druhé třídy jsou některé děti VELMI oprsklé…
Ja jsem ve skole teda ucitelkam vykala, ale ze bych ji mela za pana boha, to ani omylem. Byla jsem zdrave kriticka, klidne jsem zpochybnila, co ucitelka rika a ze nam obcas valily docela srouby do hlavy. Jen vetsina deti to nedokazala posoudit a mimo prave proto, ze co ucitelka rekla, to slovo bozi, at to davalo smysl nebo ne.
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji za reakce. Jsem ta učitelka. Uvažovala jsem už nad tím, jestli nemám přehnané nároky.
Rodiče mi právě vysvětlili, že si to mám vyřešit sama.
No zas jako pedagogický pracovník bys mohla pomoci nejlépe. Každé dítě je jiné a tohle je zřejmě sociálně trochu mimo. Já mám 3 děti a žádné jsem to učit nemusela, vykali cizím lidem automaticky, podle toho, co okoukali ode mne…ani je nenapadlo učitelkám ani ve školce. Klidně bych věřila, že rodiče to zkouší, ale dítě nechápe a to se těžko vysvětluje, když nejsou u té situace, aby zasáhli.
@Novire píše:
Tak takhle to ani zdaleka není, to tak max. 1. až 2. třída. A když ten správný vztah nenastavíš na začátku, tak s tím pak chceš začít kdy? Už na konci druhé třídy jsou některé děti VELMI oprsklé…
Jak správný vztah? Malinké děti to nechápou, ony se naučí vykat, ale stejně nechápou ten význam, tu odlišnost.
A myslíš, že je nějaký rozdíl v „běž do p.dele“ a „běžte do p.dele“…? Pokud by to tedy už nějaké to oprsklé dítě dotáhlo takto daleko?
@Lucie_Sx píše:
A myslíš, že je nějaký rozdíl v „běž do p.dele“ a „běžte do p.dele“…? Pokud by to tedy už nějaké to oprsklé dítě dotáhlo takto daleko?
Dítě, které ti vyká, bude mít pravděpodobně lépe nastavenou stopku, která se týká vhodného a nevhodného chování.
A prvňáky teda opravdu nepovažuju za malinké děti. Ti jsou schopni ten význam zachytit. Zas bych je tolik nepodceňovala…
Vykání by bylo namístě, ono tykajicí dítě, ale třeba i desetileté doktorovi, je docela prda, ale ještě horší je, když nezdraví vůbec, to je ještě větší prda a je to na denním pořádku a maminka se směje jako pipinka