Jak naučit vykání?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
15100
31.12.19 16:45
@Anonymní píše:
Mám otázku. Myslíte, že by mělo dítě v první třídě už umět vykat nejen ve škole ale třeba i u doktorů. Vysvetlujete dětem sami aktivně vykání, nebo to nechavate na učitelce?
Dotklo by se vás, kdyby vám učitelka/doktorka řekla, že vaše školní dítě nevyka a mělo by? Nebo to berete tak, že to není naprosto váš problém, ať si to učitelka vyřeší sama.
Opravujete děti, když před vámi tykaji učitelce/doktorce, nebo to nechavate?

Nevím jestli by to mělo 100% umět, ale rodiče by měli dítě učit a opravit, že se například u paní doktorky zdraví dobrý den. Dceři je 5let, cizim vyka už automaticky, ale při delším rozhovoru snadno sklouzne k tykání. Když sousedce, nebo třeba v obchodě na úřadě pozdraví omylen ahoj, upozorním že zdravíme dobrý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
31.12.19 17:00
@Anonymní píše:
Mám otázku. Myslíte, že by mělo dítě v první třídě už umět vykat nejen ve škole ale třeba i u doktorů. Vysvetlujete dětem sami aktivně vykání, nebo to nechavate na učitelce?
Dotklo by se vás, kdyby vám učitelka/doktorka řekla, že vaše školní dítě nevyka a mělo by? Nebo to berete tak, že to není naprosto váš problém, ať si to učitelka vyřeší sama.

Netusim, kdy je spravny vek na to s tim zacat. Ale ve skole by to dite asi umet uz melo.

Vzpominam si, ze kdyz jsem zacala chodit do skolky, to mi mohlo byt tak 3,5 let, tak si uca na mne stezovala, ze prej ji tykam. Mama byla uplne zuriva a doma me zpovidala, jak si dovoluju ucitelce tykat. Vubec jsem nechapala, co po mne chce. Doma si samozrejme vsichni tykali a vykat me nikdo neucil, takze jsem ani netusila, o cem je rec a nevedela jsem, co jsem to provedla a co se ode mne ocekava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
31.12.19 17:00
@Anonymní píše:

Ucim prvnacky. Povazuji za samozrejme, ze by deti uz mely cizim vykat. Samozrejme se obcas spletou a obcas me oslovi mami a tyknou. To se nic nedejr. O rozdilu tykani a vykani si povidame. Ale dost divne bych se divala na rodinu, ktera ceka az na vysvetleni od ucitelky a nezacala by s tim pred nastupem sama. Jako takovy meznik vidim vykani ucitelce u zapisu do skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.12.19 17:03

Neopravuju ani nečekám, že to naučí učitelka.
Oceňuju, že zdraví, a nechci jim to znechutit nějakým neustálým opravováním. Oni na to stejně docela rychle přijdou sami, jak to chodí, a začnou to dělat sami od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
298
31.12.19 17:09

@Cislo E Mě mamka říkávala, že těm obrovským lidem mám vykat a stejně velkým jako jsem já tykat.
Takže všem dospělým jsem v předškolním věku vykala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30387
31.12.19 17:10
@Anonymní píše:

Ano, mělo by znát vykání z domova. Je to stejné, jako kdybys chtěla, aby si učitelka sama vyřešila zdravení nebo mytí rukou po použití toalety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
31.12.19 17:23

Vzpomínala jsem na dceru od mala a ona nikdy netykala. Vždy podle mě dobrý den a nashledanou. Když šla do školky, tak jsem ji říkala, když nebude něco vědět, ať jde za paní učitelkou a řekne můžete, nevíte atd… Rovnou ve tvaru vykani. Pokud jsem netykala já, tak jela automaticky ve vykani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27582
31.12.19 17:24

Ty jo tak tohle jsem učila snad automaticky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76049
31.12.19 17:26

@Knihomyš my to učíme tou hrou na obchod a na doktora a vykáme si

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1351
31.12.19 17:32

Tak někdy kolem nástupu do školy to dětem obvykle docvakne, že cizím se vyká, eventuálně se na tohle téma jednou zavede řeč a jako rodič vysvětlím, opravdu to vnímám jako svoji rodičovskou zodpovědnost. Ve všeobecný rovině mi přijde zbytečné to nějak extra hrozit. Ve školce si pančelky s dětmi týkají, totéž i s dětskou doktorkou a sestrou, takže nevidím důvod, aby se to v určitém okamžiku měnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.19 17:56

Všem moc děkuji za reakce. Jsem ta učitelka. Uvažovala jsem už nad tím, jestli nemám přehnané nároky.
Rodiče mi právě vysvětlili, že si to mám vyřešit sama.

• Citovat
  • Upravit
34322
31.12.19 17:59
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji za reakce. Jsem ta učitelka. Uvažovala jsem už nad tím, jestli nemám přehnané nároky.
Rodiče mi právě vysvětlili, že si to mám vyřešit sama.

No a je velký problém dítěti vysvětlit, jak tě má oslovovat?
To, jak bude oslovovat ostatní dospělé, už přece vůbec řešit nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1351
31.12.19 18:05
@Anonymní píše:
Rodiče mi právě vysvětlili, že si to mám vyřešit sama.

A není to nakonec jedno? Proč by děti na malým stupni nemohly učitelce tykat? Já na tom nic špatného nevidím. Autoritu budeš nebo nebudeš mít bez ohledu na tykání/vykání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.19 18:21

@Lucie_Sx samozřejmě to řeším od září. Dítě to úspěšně ignoruje. Dal mi veselé tyká - dej mi to, ukaž mi to, uhni mi…

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
31.12.19 18:31
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx samozřejmě to řeším od září. Dítě to úspěšně ignoruje. Dal mi veselé tyká - dej mi to, ukaž mi to, uhni mi…

a když ty řekne uhni tak uhneš? Já i kdyby byla učitelkou tak bych se asi na to vykašlala, přeci jen stojím na daném místě z nějakého důvodu a říct mi dítě uhni tak neuhnu, stejně jako dej mi to. Nanejvýš bych mu řekla až poprosí

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML